Sunday Special

De Sunday Special van: 31-03-2021

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 31-03-2021
type meeting: Premium Meeting (Mons)
aantal koersen: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: 29.200
beschikbaar voor niet Franse paarden: 24.200
fokpremie voor NL gefokte producten: 2.200


aantal paarden aan de start: 73
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 0

aantal nationaliteiten: 5
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, BE, IT


Koers van de week: Grote Prijs der Sterrensprinters
buitenlandse winnaar(s): Gatsby d'Avril, Kristof Depuydt & Kolin de la Futaie, Marc Moes
snelste winnaar(s): Ids Boko: 1.10,6 / 1750 meter


geschreven door: Geert Koops

 

 De koersen

Ids Boko won woensdag het hoofdnummer van de meeting in het Belgische Mons. De ruin zette de zaken eenvoudig naar zijn hand in de Grote Prijs der Sterrensprinters. Trainer Bas Crebas kon twee winnaars noteren want Hungaro de Lou en Iris de l’Iton wonnen beide hun koers. Tom Kooyman was verantwoordelijk voor het goede stuurwerk.

Hungaro de Lou maakte onlangs een bevredigend seizoensdebuut. Trainer Bas Crebas rekende opnieuw op een klassering, maar het werd iets meer want de vosruin won fraai. Rijder Tom Kooyman begon rustig en lag in het midden van het veld. Hij schoof in het tweede spoor mooi op naar voren en nam met nog een kleine ronde te gaan de leiding over van Gipsy d’Erpion. Die leidende positie gaf hij niet meer uit handen waarna een overwinning in 1.14,4a-2300 meter kon worden genoteerd. Tom Kooyman nam het juiste gevoel mee naar de derde koers waarin hij startte met Iris de l’Iton. De sterke ruin kon zonder problemen overnemen van de twee jaar jongere Konark F Boko. Eenmaal aan kop is Iris de l’Iton dan lastig te kloppen en dat bleek ook nu het geval. Konark F Boko kwam nog hard opzetten, maar Iris de l’Iton was bijtijds binnen en zette met 1.14,9a-2850 meter een uitstekende tijd neer. De 1.15,0a-2850 meter voor de vierjarige Konark F Boko was eveneens een prima prestatie. Jeffrey Mieras had het al aangekondigd. Zijn Julnick Shark, Paard van de Avond, kan hard beginnen en dan komt de concurrentie niet snel voorbij. Dat bleek in de praktijk aardig te kloppen. Julnick Shark startte voortvarend en kon in de eerste bocht overnemen van de eveneens vlot gestarte Mya du Calvaire. Mieras deelde de race uitstekend in en won eenvoudig dankzij een snel slot. Kampioen Rick Ebbinge verliet Mons met één overwinning. De debuterende Feline Burgerheide bevestigde haar snelle kwalificatieproef met een knappe overwinning. Joy CD had met Jeffrey Mieras een geweldige start vanuit het tweede gelid en nam ondanks startnummer twaalf in de eerste bocht de leiding. Feline Burgerheide zocht al snel het tweede spoor op en ging op weg naar de laatste bocht in de aanval. Ebbinge parkeerde de merrie nog even in achter het koppaard en sloeg met het zicht op de finish toe; winnende tijd 1.16,0a-2300 meter. Gatsby d’Avril was één van de twee Belgische winnaars. De ruin zette zijn laatste start om in een goede zege. Dat bleek geen toevalstreffer want hij won opnieuw. In de Prix de Kuurne ging hij vanaf startnummer acht gelijk naar voren en had hij na een bocht in het derde spoor de leiding in handen. Favoriet Kashmir Stone kwam opzetten en kon de leiding overnemen. Zij zag in deze levendige koers French Kiss HR langszij komen. Robin Bakker hernam de leiding met zijn favoriet maar zag dat Gatsby d’Avril in het tweede spoor kwam opzetten. Die zette met succes de aanval in, nam in de bocht de leiding over en won sterk in 1.15,7a-2300 meter. De laatste winnaar van deze meeting werd Kolin de la Futaie. De Fransman won voor de 16e keer in zijn carrière en het gemak waarmee dat ging belooft nog veel goeds voor trainer Moes. Hij gaf flink wat meters aan de start, maar liep die achterstand knap in en won met grote voorsprong in 1.14,1a-2300 meter.


 

 De koers van de week: Grote Prijs der Sterrensprinters

De Grote Prijs der Sterrensprinters had een mooi deelnemersveld getrokken maar na het schrappen van Cash Maker en Elixir Nonantais bleven er slechts zes deelnemers over. Gustafson vertrok het snelst met Rick Ebbinge en nam de leiding voor Grift Jr en Ids Boko. Versus As was foutief en bij het aansnijden van de eerste bocht sprong ook Atoll Hanover eruit. Gustafson onderhield een stevig tempo en leidde met een tweetal lengtes voordeel op Grift Jr en Ids Boko die rustig zijn kansen afwachtte. Gustafson leidde het veld richting de laatste bocht en probeerde zijn voorsprong nog iets uit te bouwen. De drie lengtes voordeel die hij had verdwenen snel toen Ids Boko zijn eindsprint inzette. Robin Bakker hoefde zijn paard nauwelijks aan te sporen want Ids Boko spurtte naar een hele rappe overwinning. In 1.10,6a-1750 meter bleef hij royaal voor Gustafson die met 1.10,9 nipt boven zijn PR bleef van 1.10,8. Voor Viking d’Hermes was het derde geld weggelegd

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Ids Boko

Ids Boko zette een geweldige prestatie neer over de sprintafstand. Hij liet een sterke eindsprint zien en bleef twee tiende boven het baanrecord van Ready Cash. Klaar voor een start in Frankijk.

Kolin de la Futaie

Kolin de la Futaie gaf vrijwillig meters aan de start. Maakte die achterstand gemakkelijk goed en won in een hele snelle tijd.

Konark F Boko

Konark F Boko debuteerde uitstekend in een snelle tijd. De vierjarige merrie van Hugo Buyl handhaafde zich knap tegen de oudere paarden.

 

 Om te onthouden

Kameraad

Kameraad maakte een fout achter de auto en later in de koers toen de proppen werden getrokken. Liet ook de nodige snelheid zien. Als hij de fouten achterwege laat, komen de successen vanzelf.

Kashmir Stone

Kashmir Stone had ook bij de beste indrukken kunnen staan. Liet een goede indruk achter in een levendige koers met veel positiewisselingen.

Jack Hanover

Jack Hanover had problemen met zijn draf tijdens de beroerd verlopen koersdag voor Rob de Vlieger. Als de gangen weer in orde zijn staat hij er de volgende keer.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Aanstaande donderdag zijn er na afstemming met en instemming van de burgemeester van Weststellingwerf weer trainingsritten op Victoria Park Wolvega. Zes stuks in totaal met de JJ Turf Cup, een onderdeel van de Elite Challenge als hoofdnummer. De snelle Duitser Emilion zal hierin als favoriet vertrekken, maar met Velten Limelight en Panoramic is het op voorhand geen gelopen race. De eerste trainingsrit op Victoria Park is om 11.35 uur.