sunday special: 18-03-2018

fad

type meeting: Premium-meeting

aantal koersen: 8

totaal prijzengeld: 48.400

beschikbaar voor NL gefokte paarden: 23.400

fokpremie beschikbaar voor NL gefokte paarden: 2.340

aantal paarden aan de start: 85

aantal paarden uitgeloot: 0

aantal paarden nieuw op VP: 16

aantal nationaliteiten: 6 (NL, DE, FR, ITA, SE, BE)

koers v.d. week: Championnat des Trotteurs Francais (Golden Challenge)

Buitenlandse winnaars:

Geen

snelste winnaar: Dame Alki: 1.13,9 / 2100 meter

 

auteur: Ferry Hollander

 

De derde zondagmeeting op Victoria Park was ijzig koud maar werd wel degelijk goed bezocht. De bezoekers kregen het warm van twee TF-Finales die allebei waren gedoteerd met €10.000. Bonefish Life en Cees Kamminga demarreerden in de ‘Koers van de Week’ en de andere finale werd gewonnen door Catyama en John de Leeuw. De vosmerrie van de Spangahoeve werd op wachten gereden om vervolgens op speed toe te slaan. Ze won ten koste van Comete de Baffais die vanuit het dodenspoor een prima koers liep.

Een ander hoogtepunt was de koers voor de topklasse waarin Dame Alki haar unieke karakter toonde. Na vele inwendige problemen keerde ze terug met een overwinning. In een spannende tweestrijd wist ze Urbanio net te kloppen. De tweede troef van Stal Langeweg was Heres Beuckenswijk. De ruin van Nico Dekker en Dirk van Duin liep ook een prima koers vanuit het tweede gelid. Hij werd tweede achter een ontketende Galvani Boko en Dion Tesselaar. De pupil van Michel de Bruin was als tweejarige de beste van zijn generatie maar in het klassieke seizoen raakte hij in het land zwaar geblesseerd. Twee jaar later laat hij weer zijn ware gezicht zien. Eerder op de avond won Tesselaar als catchdriver met Devil en Germany Attack. Devil wordt getraind door Willem Zwiers die voor het eerst in de ‘victory circle’ stond met de zoon van Muscles Yankee. Germany Attack maakte een winnend debuut voor eigenaartrainer Frans Ottersberg. De vijfjarige tank kwalificeerde in een rustig tempo en zette daardoor veel wedders op het verkeerde been.

In de Bronze Challenge was het eindelijk raak voor Cameleon en Stefan Schoonhoven. De Fransman van Alwin Bakker is al tijden in vorm. Hij maakte vorige week een fout in de finale maar stond dit keer op scherp. Stefan Schoonhoven parkeerde in achter een goed lopende Dino de Bourgogne en won op speed voor de eveneens hard afkomende Canon de la Douce.

De amateurkoers was een fraai schouwspel met enkele toppaarden aan de start. Na een razendsnelle openingsfase was Derbywinnaar Hooters USA het kind van de rekening. Hij maakte een galoppade in de tweede bocht. Eliza Star N had de kop en werd afgelost door stalgenoot Gustafson. De Engwerda-brigade kreeg echter Major Brown op hun dak. Willem Brouwer drukte door en won overtuigend.

 

Koers van de week: Championnat des Trotteurs Francais (Golden Challenge)

De wedders wezen in de Finale van de Golden Challenge twee favorieten aan. Baikal de Mortree was tot voor kort onklopbaar maar een vormdip zorgde voor twijfel. De ruin van Piet Solleveld kon zich helaas niet revancheren. De zevenjarige ruin kreeg moeilijk positie en werd ingehouden toen de strijd volop losbarstte. Ook de uit België overgekomen Borginio kon zijn favorietenstatus niet waar te maken. De hengst van Alphonse Vanberghen werd na een kilometer naar voren gestuurd door Jos Verbeeck. Precies op dat moment vergaloppeerde hij zijn kansen. Beatnik Turgot was de leider van het eerste uur en nam Valerio Jet mee in zijn slipstream. Cees Kamminga hield zijn kruid lang droog met Bonefish Life. Vaak probeert hij zijn koersen van kop af te domineren maar dit keer werd hij vanuit het veld gereden. De laatste keer overzijde spurtte Bonefish Life naar voren met veel vertoon van macht. In een mum van tijd had hij de leiding stevig in handen en werd het veld bruut uiteen gescheurd. Bonefish Life was een klasse apart en won eenvoudig. Tweede werd Valerio Jet voor Beatnik Turgot en Arthus Mijoro.

 

De winnaars van deze meeting waren:

 

Beste indrukken van de avond:

Dame Alki

De topmerrie van de familie Alkemade maakte een winnende rentree. Was even uit beeld vanwege darmproblemen en zou omgetoverd worden tot fokmerrie. Deze prestatie smaakt echter naar meer. De winsomgrens van een ton euro is binnen handbereik!

Major Brown

De Zweedse reus van Richard Verburg is terug! Won zeer overtuigend met amateurrijder Willem Brouwer. Was foutief bij de valse start. Daarna walste hij met startnummer acht het hele veld voorbij!

Bonefish Life

De trots van Henk de Boer was zondag magistraal. Begon rustig aan het karwei en maakte pas haast in de slotronde. Hij verliet de achterhoede alsof ze vooraan stil stonden. Heel imponerend!

 

Om te onthouden:

Calao des Ajoncs

Interessante aanwinst van Johan Kloppenburg voor het Franse circuit. Werd onderweg sterk gehouden in het dodenspoor en kwam dichtbij als vijfde binnen. Wordt waarschijnlijk alleen nog maar beter.

Dayenne Lane

De merrie van Stal Pomponne is in de vorm van haar leven. Ging met Samantha Stolker helemaal buitenom in de laatste bocht. Maakte heel veel terrein goed op Major Brown en werd tweede.

Ian Greenwood

De driejarige halfbroer van Goofy Greenwood zat hopeloos vast in de finalefase. Met zijn nieuwe beslag kon de trainingspupil van Ronald de Beer veel meer snelheid ontwikkelen. Werd nu vierde maar met ruimte had hij meegedaan om de overwinning.

 

Vooruitblik volgende meeting:

De volgende meeting van Victoria Park is op woensdagavond 28 maart. Er worden acht premium-koersen verreden en het hoofdnummer is de TF-Finale van de Silver Challenge. Eerste start valt omstreeks 17.50 uur.