Sunday Special

De Sunday Special van: 10-05-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 10-05-2019
type meeting: Lunchmeeting
aantal koersen: 9

totaal beschikbaar prijzengeld: 46.200
beschikbaar voor niet Franse paarden: 35.200
fokpremie voor NL gefokte producten: 3.200


aantal paarden aan de start: 92
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 25

aantal nationaliteiten: 8
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, SE, BE, US, NO


koers van de week: Breeders Course (Halve Finale)
buitenlandse winnaar(s): Inspector Bros, eigenaar: R. Thomaskamp / Jaxon Schermer, eigenaar: U. Mommert / Darwing du Breucq, eigenaar: Ecurie Griff
snelste winnaar(s): Hambo Transs R: 1.13,0 / 2100 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

In de maanden mei tot en met augustus koerst Victoria Park regelmatig op vrijdagmiddag. De eerste editie kende een fantastisch programma met negen draverijen en meerdere toppaarden aan de start! Hugo Langeweg jr boekte twee zeges. Hij won de ‘Koers van de Week’ met Jambers en voor trainer Erwin Bot sloeg hij toe met Inspector Bros. Met Inspector Bros bleef hij voor leeftijdsgenoten als Emilion en Crazy and Quick. Het is bijzonder hoe deze vierjarigen de lakens uitdeelden tegen enkele doorgewinterde paarden uit de topklasse.

Stefan Schoonhoven turfde ook twee overwinningen. De trainer uit Nijeberkoop haalde eerst uit met de steeds constanter presterende Dona de Vrie. De Franse merrie is sinds deze winter goed te regelen en zodoende bewaart ze meer energie om het karwei goed af te maken. De andere zege van Schoonhoven kwam op naam van Indy Flevo die imponeerde na een droomparcours. De vierjarige ruin won in een 1.13-tijd en is klaar voor alle grote leeftijdskoersen.

Vele ogen waren gericht op de rentree van Hambo Transs R. De jaargangstopper die als drie- en vierjarige furore maakte in Parijs was tien maanden uit de roulatie. André Bakker verving zijn neef Robin en deed dat met verve. Hij nam onderweg de kop over van de startsnelle Nileo, hield tempo en versnelde richting de finish. De flegmatieke ruin ging sneller dan het eruit zag: 1.13,0! Voor eigenaar Maurice van Leeuwen, die ’s avonds Hillary Queen zag winnen op Vincennes, was het een bijzondere dag.

Ook Cocktail du Biwetz is terug van weggeweest. De klassehengst van Tjalco de Witte heeft een lange periode van ziekteleed achter de rug en is bijna weer optimaal. Hij behaalde vrijdag zijn zeventiende zege in Wolvega! Na een rustige start probeerde hij gelijk voor de tribune terrein goed te maken. Hij kreeg een bocht driedik maar uiteindelijk belandde hij vierde paard buitenkant. Richting de finish zette Cocktail goed door met als resultaat een nieuw seizoenrecord over 2600 meter autostart: 1.14,8!

Michael Nimczyk was ongelukkig met zijn twee driejarige merries in de Halve Finale van de Breeders Course. Jaxon Schermer maakte de verwachtingen wel waar voor zijn stal. De driejarige hengst is een zoon van Varenne uit de halfzus van Tuonoblu Rex. Zijn debuut in Gelsenkirchen ging de mist in door een galoppade maar vrijdag toonde hij zijn klasse. Hij nam met startnummer zes overtuigend de kop en liep de laatste bocht uit weg bij de concurrentie.

Voor Michel Rothengatter en eigenaar Terry Koperberg lonkt wellicht een Zweeds avontuur. Hun vierjarige hengst Give You All of Me bemoeide zich niet met de snelle openingsfase, schoof op in het dodenspoor en won ijzersterk. De Zweedse Derby wordt verreden op 1 september. Alternatief is de finale van de Newcomer Serie in Berlijn op 31 augustus. We zijn benieuwd hoe de zoon van Lavec Kronos zich verder gaat ontwikkelen.

Speciaal was ook de zege van Darwing du Breucq en Danny Brouwer. Het 21-jarige rijderstalent heeft een half jaar gewerkt bij Yannick Alain-Briand in Zuid-Frankrijk. Sindskort is hij in dienst bij Luc Roelens die in België zo’n 45 bovengemiddelde paarden onder zijn hoede heeft. Voor Danny was zijn zege met Darwing du Breucq tevens zijn eerste rit voor zijn nieuwe werkgever.

 


 

 De koers van de week: Breeders Course (Halve Finale)

Er kwamen negen driejarigen aan de start. Voor medefavoriet Marylin Monroe Bo ging het mis achter de auto. De gecompliceerde merrie die als tweejarige ongeslagen bleef maakte een galoppade. Het duel om de leiding ging tussen Maranello Bo en La Grace. Laatstgenoemde verruilde bij het uitkomen van de eerste bocht de draf voor galop. Vanuit het peloton zette Andromeda Font de tussensprint in en koos de rug van Maranello Bo. Jambers was meegetrokken naar voren en belandde in het dodenspoor. In zijn slipstream zat de outsider Juan Les Pins. Met nog achthonderd meter te gaan ging Jambers vol in de aanval. De zoon van Expo Bi en Keetje Tippel toonde zijn klasse en won sterk voor de zeer goed lopende Juan Les Pins. Derde werd Andromeda Font voor Maranello Bo. Jo Jo Harley werd vijfde.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Prix Equidia.fr

Inspector Bros / Hugo Langeweg jr

 

2  -  Prix Top of the Charm

Cocktail bu Biwetz / Jaap van Rijn

 

3  -  Prix Schotte Vastgoed

Give You All Of Me / Michel Rothengatter

 

4  -  Nordic Trial

Hambo Transs R / André Bakker

 

5  -  Prix Belle Bonanza

Dona de Vriw / Stefan Schoonhoven

 

6  -  Prix van der Horst Transport

Jaxon Schermer / Michael Nimczyk

 

7  -  Breeders Course (halve finale)

Jambers / Hugo Langeweg jr.

 

8  -  Prix Falcao de Laurma

Darwing du Breucq / Danny Brouwer

 

9  -  Prix Rie Hauber

Indy Flevo / Stefan Schoonhoven

 

 

 De beste indrukken van de avond

Inspector Bros

Scoorde alweer zijn zevende overwinning in 2019! Kwam ondanks startnummer negen vroeg aan kop en won sterk.

Hambo Transs R

Controleerde de koers voor de topklasse volledig! Ging strak naar de finish en verbeterde zijn persoonlijke record.

Jambers

Bevestigde zijn fantastische rentree op Duindigt met opnieuw een overwinning. De flegmatieke hengst ligt op koers voor de Duitse Derby!

 

 Om te onthouden

Emilion

Liep weergaloos! Had wat mispassen achter de auto en kwam moeilijk door de bochten maar maakte veel indruk. Hij liep met nog een ronde te gaan het hele veld voorbij en moest op de finish alleen Inspector Bros voor zich dulden.

El Magnifico

De fraaie vos deed weer denken aan het paard waar we vorig jaar zo van hebben genoten. Werd met ere geklopt door Cocktail du Biwetz maar de topvorm is in aantocht!

Andromeda Font

Had nog relatief weinig werk gehad maar maakte een prima rentree! De Love You-merrie is gekwalificeerd voor de Breeders Course Finale op Solvalla (26 mei).

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is op vrijdag 17 mei. Eerste start valt om 12.10 uur en het hoogtepunt is het Criterium der Driejarigen. Daarna is er een koersloze periode in Wolvega van vier weken.