Sunday Special

De Sunday Special van: 19-05-2018

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 19-05-2018
type meeting: Mohawk Day
aantal koersen: 12

totaal beschikbaar prijzengeld: 53.150
beschikbaar voor niet Franse paarden: 44.630
fokpremie voor NL gefokte producten: 4.463


aantal paarden aan de start: 90
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 15

aantal nationaliteiten: 6
deelnemende nationaliteiten: (NL, BE, FR, DE, SE, IT)


koers van de week: Criterium der Vierjarigen
buitenlandse winnaar(s): Geen
snelste winnaar(s): Apache Jeloca: 1.13,2 / 1609 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

Zaterdag stond Victoria Park in het teken van de Mohawk Day en de Gelegenheidsrijdersdag: een toevallige combinatie die bijzonder goed bleek te werken. Alle gelegenheidsrijders hadden hun schare fans opgetrommeld waardoor de ludieke acties van sponsor Bernie Johnston breed gedragen werden. Voor vele nieuwe bezoekers was de Mark 1 Pick Up Truck het hoogtepunt van de avond. Na koers zeven probeerden de bezoekers massaal om ‘hun’ bal in de auto te gooien. Tussen alle succesvolle worpen zat één winnaar van een gloednieuwe flatscreen tv: Guido Tilstra uit Wolvega!

Terug naar het sportieve gedeelte. Favourite Wish trof zowel in de serie als in de finale startnummer acht. In de finale lag hij van start af zowat los van het veld. Andre Wallenbrug bracht hem rustig op de benen en schoof binnendoor op. Ondanks wat oponthoud onderweg kreeg hij vrij spoor en sprintte hij vanuit onmogelijke positie naar de winst. De hengst van René Weber won in een bloedstollende finish voor Un Nuovo Bigi, een laat vrijgekomen Heres Beuckenswijk en Harbour Eightysix. Vijfde werd Greek F Boko. De winnaar van vorig jaar had lang de kop maar moest zijn titel afstaan. Hij won wel een serie samen met Kim Hagoort-Leder. De levenspartner van Paul Hagoort hield haar gevaarlijkse opponent Un Nuovo Bigi lang in de fuik en won vrij eenvoudig. De andere serie werd gewonnen door Heres Beuckenswijk en baanmanager Ralf Dekker. Hij nam de kop en dicteerde het tempo. En vervolgens kwam er niemand om de draver van Nico Dekker en Dirk van Duin af te lossen. De combinatie won sterk.

De Troostfinale werd gewonnen door Secret Honey en Meryl Hengeveld. Dit keer trof de snelle merrie startnummer twee. Michel Rothengatter had de opdracht gegeven om de kop te nemen en niet meer over te geven. En zo gebeurde het! Comete de Baffais probeerde de leider onder druk te zetten maar dat was tevergeefs. En ook een slotaanval van Dryade Boko kon Secret Honey niet van de winst houden.

Rick Ebbinge scoorde in totaal drie zeges. Hij won de ‘Koers van de Week’ met Hugo Lobell en stuurde ook Highlander en Ike Schermer naar de bloemen. Highlander nam na een ronde de kop over en won soeverein. Ike Schermer werd bewust vanuit het veld gereden. Het talent heeft de neiging om druk te worden maar hield zijn hoofd goed bij het werk. De Zweedse hengst van Stal Schermer bleef in zijn tweede start ongeslagen.

In de eerste koers was Officer Stephen een maatje te groot voor de rest. De Duitse Derby-hoop van de familie Gerrits had volgens Dion Tesselaar een hoop bijgeleerd. Bij zijn debuut won de grote hengst van kop af aan. Nu lag hij van huis uit tweede paard en gaf hij de laatste vijfhonderd meter vol gas.

Afgezien van het Criterium der Vierjarigen was een overwinning in de Mohawk Mile het meest lucratief. Heart of Steel won de sprintkoers zeer overtuigend met Rob de Vlieger. De winnende rijder sprak van een automobiel die afgeschoten werd met een katapult. Ook was er een sprintnummer voor Franse paarden. Delicatesse leek lang af te stevenen op de eerste overwinning in haar loopbaan maar Apache Jeloca kwam in de laatste meters langszij. 

In de TF Silver Challenge maakte Cocktail du Biwetz zijn rentree. Hij pakte de draad op met een overwinning. Baladin Williams en Edel de Vandel wilden allebei de rug van de favoriet waardoor de openingsfase erg hard ging. Edel de Vandel kreeg zijn zin maar Baladin Williams werd uiteindelijk tweede achter de hengst van Tjalco de Witte. Voor Jaap van Rijn was het overwinning nummer twee. Ook Cadence de Kacy is hard op weg om een mooie serie neer te zetten op Victoria Park. Ze won voor de tweede maal op rij, dit keer in een Lady Challenge.

 


 

 De koers van de week: Criterium der Vierjarigen

Van de zeven deelnemers maakten Hadine en Hold Me Quick een galoppade bij het ingaan van de eerste bocht. Hummer Scott nam met het hoogste startnummer de kop voor Humble Hill en Happy Occagnes. Met nog een ronde te gaan vond Rick Ebbinge het tijd om een aanval te plaatsen met Hugo Lobell. Hij zocht de koploper langzaam op en nam Hooters USA mee in zijn slipstream. Bij het uitgaan van de laatste bocht nam Hugo Lobell duidelijk de leiding. De potentiële crack van Arie van Bellen won makkelijk voor Hooters USA en een goed afkomende Happy Occagnes.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Weingut Velten Bokaal

Officer Stephen / Dion Tesselaar

 

2  -  Rijschool Mienstra / v.d. Akker Jeans

Heres Beuckenswijk / Ralf Dekker

 

3  -  ReadytoRace

Greek F Boko / Mw. K. Hagoort-Leder

 

4  -  TGC Trading Company

Cadence de Kacy / Rick Wester

 

5  -  Challenge de Vitesse

Apache Jeloca / Jaap van Rijn

 

6  -  Velten Racing & Breeding Trophy

Highlander / Rick Ebbinge

 

9  -  Criterium der Vierjarigen

Hugo Lobell / Rick Ebbinge

 

10  -  Prix Haras de Vire

Cocktail du Biwetz / Jaap van Rijn

 

11  -  Mohawk Mile

Heart of Steel / Rob de Vlieger

 

12  -  Make One Trophy

Ike Schermer / Rick Ebbinge

 

 

 De beste indrukken van de avond

Favourite Wish

Trof twee keer startnummer acht. Kwam in de finale helemaal achteraan te liggen maar won dankzij een fenomenaal eindschot. Bezorgde Andre Wallenbrug zijn tweede overwinning in de Gelegenheidskoers!

Hugo Lobell

Moest het vorig jaar in de grote nummers afleggen tegen Hooters USA. Draaide nu volledig op eigen kracht de rollen om: een kilometer buitenom en winnen in 1.13,5!

Heart of Steel

Kwam van start af derde paard te liggen achter Unstoppable en Galvani Boko. Moest hopen op ruimte en toen het gaatje kwam werd hij werkelijk afgeschoten! Indrukwekkende overwinning.

 

 Om te onthouden

Harley D Energy

Maakte een frisse indruk in de serie van de Gelegenheidskoers. Liep de laatste bocht helaas op een kar. Had anders hoge ogen kunnen gooien…

Helen Boko

Kreeg nul op het rekest toen ze de kop over wilde nemen. Kwam uiteindelijk laatste paard te liggen. Moest buitenom en werd sterk derde!

Gigant Well

Kreeg het dodenspoor voor de kiezen in de Mohawk Mile. Ging stug door en werd knap tweede!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting op Victoria Park is op vrijdag 1 juni. Dan vindt het EK Wedden plaats, een populair toernooi waarbij elk team met een startbedrag van €1.000 zoveel mogelijk omzet moet genereren. De eerste start valt waarschijnlijk om 17.10 uur.