Sunday Special

De Sunday Special van: 15-09-2018

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 15-09-2018
type meeting: Lunchmeeting
aantal koersen: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: 35.600
beschikbaar voor niet Franse paarden: 17.600
fokpremie voor NL gefokte producten: 1.600


aantal paarden aan de start: 59
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 3

aantal nationaliteiten: 7
deelnemende nationaliteiten: (NL, DE, FR, BE, SE, IT, NO)


koers van de week: Championnat d'Été (TF Diamond Challenge)
buitenlandse winnaar(s): Truman Dairpet / eigenaar: Union Stable
snelste winnaar(s): Zadok Font: 1.15,2 / 2100 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

Voorafgaand aan de topdrukte rond de veilig en de Frisian Ascot Day werd zaterdag een lunchmeeting verreden. Hoogtepunt was de Zomerfinale van de TF Diamond Challenge met €10.000 aan prijzengeld. Deze ‘Koers van de Week’ werd gewonnen door Truman Dairpet en Piet van Pollaert.

De openingsdraverij werd gedomineerd door Baladin Williams met Jaap Fikse. De combinatie had van start af de kop en stevende af op een makkelijke en zeer verdiende zege. 

Nationaal kampioen Rick Ebbinge won in totaal twee koersen, allebei met pupillen uit de Italiaanse fokkerij van Le Fontanette. Allereerst werd de toon gezet met Zion Font. De driejarige ruin van Village Mystic nam de kop, wisselde stuivertje met Forever H en won probleemloos. Nog geen half uur later stond Zadok Font in de winnaarsring. De draver van Jan Knipscheer kreeg een duur parcours doordat zijn voorganger Regiment al vroeg wegsprong. Zadok Font rukte op in het dodenspoor, hield Handsome Starlake lang in de fuik en won met een hoofdje.

De Franse dekhengst Village Mystic scoorde naast Zion Font nog een winnaar: Epique du Loir. Henk Grift kocht dit vierjarige talent met een peesblessure en wist hem op te lappen. Hij ging sterk aan kop en had volgens zijn trainer nog wel een rondje verder gekund. De man uit Kevelaer boekte een dubbel doordat Encore Sun TF ook als eerste de finish passeerde in handen van Jaap van Rijn. De draver van Casper Veldink verbetert per start en ging in een rommelige slotfase overal omheen.

Amateurrijder Erik van der Bergh had tot voor kort nog nooit op Victoria Park gewonnen, zaterdag scoorde hij nummer twee met Graham Convital. De grote ruin kwam voor het eerst buiten Duindigt in actie. Als vierde paard buitenkant kreeg hij een droomparcours. Het paard toonde zijn klasse door op speed sterk te winnen.


 

 De koers van de week: Championnat d'Été (TF Diamond Challenge)

Zaterdag werd de derde finale verreden in de hoogste klasse voor Trotteur Francais. In de eerste editie noteerde Shamfalla een nieuw baanrecord over 2600 meter en daarna schreef Truman Dairpet zijn naam op de erelijst. De grootverdiener van de Union Stable wist zijn titel te prolongeren door de koers naar zijn hand te zetten. Eenmaal aan kop drukte Piet van Pollaert het tempo. Met nog anderhalve ronde te gaan werd het Micha Brouwer te gortig. Hij verruilde met Dayton de rug van de koploper voor het dodenspoor. Het tempo ging weer omhoog maar dat bracht de hegemonie van Truman Dairpet niet in gevaar. Hij won makkelijk voor Tsar d’Andain die Dayton met een neusje terugwees naar plek drie. Vierde werd Ustin de Littry voor Apache Jeloca en Volare de Lou.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Prix Valko Jenilat

Baladin Williams / Jaap Fikse

 

2  -  Prix Beijk Catering

Epique du Loir / Henk Grift

 

4  -  Prix Yearlingsale.nl

Zadok Font / Rick Ebbinge

 

5  -  Championnat d'Ete

Truman Dairpet / Piet van Pollaert

 

6  -  Prix Quairos Jiel

Encore Sun / Jaap van Rijn

 

7  -  Prix NDR.nl

Graham Convital / Erik van den Bergh

 

 

 De beste indrukken van de avond

Baladin Williams

Stond veel lichter dan normaal en behaalde direct zijn eerste overwinning op Nederlandse bodem. Deze zege was familie Fikse meer dan gegund!

Zion Font

De driejarige Italiaan die in gezamenlijk bezit is van Patrick Davidson en Bauke Bakhuizen won voor de derde maal op rij. Controleerde de koers en liep ongemerkt erg hard!

Truman Dairpet

Elf jaar oud en ‘still going strong’! De crack van de familie Van Pollaert won net zoals vorig jaar de Zomerfinale van de TF Diamond Challenge.

 

 Om te onthouden

Colza du Gers

De vos van Heiko Schwarma haalt opnieuw deze rubriek. Met een startfout snelde hij naar plaats drie. Qua snelheid heeft hij de potentie om binnenkort een koers te winnen!

Handsome Starlake

Paard wint per start aan ritme. Had met startnummer acht de kop, gaf over aan Hendrix Scott en kreeg pas ruimte in de laatste rechte lijn. Kwam slechts een hoofdje tekort voor de winst!

Samson Ris

Ging snel van start en werd onderweg sterk gehouden door Samantha Stolker. Kon in de slotfase binnendoor naar een mooie tweede plek!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Aankomende vrijdag vindt op Victoria Park de tweede editie plaats van de Wolvega International Yearling Sale. De bezichtiging start om 13.00 uur en de veiling zelf om 18.00 uur. 

Daags daarna, op zaterdag 22 september, organiseren wij de tiende editie van de Frisian Ascot Day. Hoofdnummers tijdens deze feestelijke avond zijn de Derby der Vierjarigen, de Grote Unitrot-Prijs, de Halve Finale van de Breeders Course der Tweejarigen en de Breeders Crown voor 5,6 en 7-jarige paarden. Eerste start valt waarschijnlijk om 18.00 uur.