sunday_17032021

De Sunday Special van: 17-03-2021

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 17-03-2021
type meeting: Premium Meeting (Mons)
aantal koersen: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: €. 28.400,--
beschikbaar voor niet Franse paarden: €. 20.900,--
fokpremie voor NL gefokte producten: €. 1.900,--


aantal paarden aan de start: 72
aantal paarden uitgeloot: -
aantal paarden nieuw op VP: -

aantal nationaliteiten: 6
deelnemende nationaliteiten: (NL, BE, FR, DE, SE, US)


Koers van de week: Grote Winter Finale
buitenlandse winnaar(s): -
snelste winnaar(s): Jana de Brucom, 1.14,3, 2.300 meter


geschreven door: Albert Dilling

 

 De koersen

Het begont vaste prik te worden op de woensdag. Vroeg aan tafel en daarna snel schakelen vaan Wolvega Live en de selectieproeven op de baan van Mons.. Met een programma van 7 koersen, waarvan de Grote Winter Fionale het hoofdnummer was, was het genieten voor de liefhebbers van de sport. Rick Ebbinge was met twee zeges de matchwinner, De overige zeges gingen naar Jos Verbeeck, Robin Bakker, Hanna Huygens, Kristof Depuydt en de Duitse amateur Peter Neisius.

De meeting begon met een zege voor Helencio, Eigenaar Fons Vanberghen heeft het paard hoog zitten en ziet de hengst uiteindelijk op Vincennes koersen. Op de lange weg daar naar toe lag deze Prix Haras des Dorrel en hierin liet Helencio zien dat het vertrouwen van zijn eigenaar terecht is. In de opener maakte mede favoriet Flyer de Crennes de koers en bewaarde Jos Verbeeck zijn Helencio tot het laatste rechte stuk om vervolgens met een sterke droge sprint het pleit in zijn voordeel te beslechten. Flyer de Crennes finishte als tweede voor een opnieuw verdienstelijk koersen Falco du Bordage.

In het derde onderdeel van de meeting ging de winst verrassend naar Jana de Brucom en Hanna Huygens. Mede favoriet Indigo (Rick Ebbinge) zag zijn kansen reeds in de eerste bocht door een galoppade in rook op gaan. Daarmee was de favoriet, Iris de l’Itom verlost van z’n, op papier, gevaarlijkste tegenstander. Zo reed catchdriver Tom Kooyman z’n pupil ook en tot aan het laatste rechte einde leek er geen vuiltje aan de lucht. In de slotmeters was het echter gedaan met de krachten van Iris de l’Iton en prikte Hanna Huygens haar Jana de Brucom net op tijd voorbij Iris de l’Iton. De merrie finishte in 1.14,3 over 2.300 meter en was daarmee het snelste paard van de meeting. Iris de l’Iton finishte als tweede voor een sterk lopende Lambada Zon en Ikarus Love.

In de vierde proef was de winst van Catsous wellicht de meest voor de hand liggende van de hele meeting. Halverwege de koers stuurde Kristof Depuydt zijn paard naar het front om de koppositie vervolgens niet meer af te staan. Over Erwood d’Ecajeul had studiogast Dion Tesselaar vooraf al goede berichten geuit en de sympathieke trainer had het goed gezien. Jaap Fikse reed zijn paard dit keer aanvallend en dat bleek een juiste keuze. Erwood d’Ecajeul finishte sterk als tweede voor Apache Jeloca en Droghedo.

De volgende proef, de Prix Wegmarkeringen.be, leverde de derde opeenvolgende zege voor Kimberly Fortuna op. Fokker Schoonderwoerd fokte uit zijn She’s a Flirt en Explosive Matter een “vliegtuigje”. Voor eigenaar Gerard Hoetmer stuurde Rick Ebbinge de merrie naar de winst in een mooie 1.17,4. De manier waarop Kimberly Fortuna haar derde zege boekte biedt perspectief voor een hele mooie toekomst. Knockout Invicta finishte sterk als tweede voor Atlantic Wise As die een minder koersverloop kende maar desondanks sterk finishte.

De voorlaatste proef stond in het teken van de titanenstrijd tussen de seriewinnaars Edens Boy met Wim Hendriks op de sulky en Julnick Shark met de relatief onbekende Peter Neisius in het wagentje. Waar Julnick Shark zichzelf met een flitsende start in een droompositie manoeuvreerde kreeg Edens Boy een veel minder fortuinlijk parcours in het tweede spoor. Daar kreeg hij ook nog ‘s te maken met de slecht regelbare Falcon de Fhan die door Hendriks teruggewezen moest worden. Bij het ingaan van de laatste bocht maakten Julnick Shark, Edens Boy en Favorite d’Atout zich los van het veld. Julnick Shark won uiteindelijk onbedreigd voor de sterk optredende Edens Boy en Favorite d’Atout die met Yanick Mollema in de sulky opnieuw een beste koers liep.

Het slotnummer van de avond leverde de tweede zege voor Rick Ebbinge op. In een koers met paarden uit de beginnersklasse was Libera DW van Stal Halerbrug duidelijk het betere paard. Na de start nam Joy CD de leiding met op haar rug Libera DW. Deze nam de kop echter al snel over en daarmee was de koers gelopen. Libera DW zegevierde in 1.19,4 voor Joy CD, Quara Mai en Karina Charisma die een mooi debuut maakte. Libera DW werd in 2019 tijdens de Wolvega International Yearling Sale aangekocht door Stal Halerbrug (Willem Uittenbogaard cs) en boekte hier haar eerste zege.


 

 De koers van de week: Grote Winter Finale

De selectieproef van de week leek op voorhand een mooie strijd tussen de grootheden Prosperous, Iron Vivant, Inspector Bros en Viking d’Hermes op te leveren. Door het schrappen van Prosperous werd de koers echter van één z’n favorieten beroofd. Desondanks leverde het nummer schitterende drafsport op.

Na de start vochten Iron Vivant en Inspector Bros verbeten om de leiding, een duel dat in het voordeel van Iron Vivant werd beslist. Robin Bakker parkeerde zijn Inspector Bros daarachter. Tot aan het ingaan van de laatste ronde bleven de posities onveranderd totdat Nicklas Westerholm zijn Kalashnikov naast Inspector Bros stuurde die daardoor ingesloten raakte. Ondertussen stoomde ook de “de Groote brigade” in de vorm van Viking d’Hermes en Atoll Danover op. Terwijl Iron Vivant en Kalashnikov aan de kop van het veld liepen leek Inspector Bros het kind van de rekening te worden. In de laatste bocht vochten Iron Vivant en Viking d’Hermes een verbeten strijd uit terwijl bij Kalashnikov het beste eraf was. Hierdoor ontstond precies op tijd de ruimte voor Inspector Bros die bij het uitkomen van de bocht een imponerende eindsprint inzette en op de meet voldoende voorsprong had om de winst in dit nummer aan z’n toch al imponerende erelijst toe te voegen. Viking d’Hermes finishte als tweede voor de dappere Iron Vivant.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Inspector Bros

Inspector Bros liet een schitterende eindsprint zien waarmee hij z’n koers redde. Als je dat op dit niveau en op deze manier kunt ben je een hele beste.

Jana de Brucon

Die merrie liep de snelste tijd van de meeting in een koers waarin ze afrekende met paarden als Iris de l’Iton. Dat zijn prestaties die indruk maken.

Kimberly Fortuna

Als je drie keer achter elkaar zo overtuigend wint dan mag je in deze rubriek niet ontbreken. In deze vorm is de merrie hard op weg naar vijf “eentjes”.

 

 Om te onthouden

Knockout Invicta

Finishte als tweede achter Kimberly Fortuna. De hengst van Virgiil Boko ontpopt zich tot 1 van de betere paarden van de K-jaargang en staat voor een overwinning.

Edens Boy

Edens Boy werd in de confrontatie met Julnick Shark het slachtoffer van het koersverloop. Met een beter parcours was de ruin nog dichterbij gekomen. Na dit “tweetje” zien we Edens Boy z’n zegereeks gewoon weer oppakken.

Erwood d'Ecajeul

Erwood d’Ecajeul had bij z’n laatste optreden op de baan van La Capelle al indruk gemaakt. In zijn koers hier werd hij door Jaap Fikse offensief gereden en dat resulteerde in een mooie tweede plaats. Erwood d’Ecajeul was duidelijk “The best of the rest” en in deze vorm is een zege slechts een kwestie van tijd.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

A.s. woensdag staat er weer een meeting in Mons op het programma en opnieuw is het zaak om vroeg achter uw pc, laptop of tablet plaats te nemen. Wij verheugen ons nu al op de confrontatie tussen Howdy Quick en Nabali Vivantis, het optreden van Ahura Mazda Font die na haar zege op Enghien nu met Daisy Paling aan zal tereden en het optreden van Iron Vivant en Hanna Huygens in de montékoers. Kortom, een avond prachtige drafsport. De eerste proef van de meeting start om 17.55 uur.