sunday_19-02-2021

De Sunday Special van: 19-02-2021

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 19-02-2021
type meeting: Premium Meeting (Mons)
aantal koersen: 6

totaal beschikbaar prijzengeld: €. 28.100,--
beschikbaar voor niet Franse paarden: €. 23.100
fokpremie voor NL gefokte producten: €. 2.100,--


aantal paarden aan de start: 57
aantal paarden uitgeloot: -
aantal paarden nieuw op VP: -

aantal nationaliteiten: 5
deelnemende nationaliteiten: (DE, FR, BE, NL, SE)


Koers van de week: Grote Prijs der Wintersprinters
buitenlandse winnaar(s): -
snelste winnaar(s): Prosperous, 1.12,9/1.750m


geschreven door: Albert Dilling

 

 De koersen

De meeting van afgelopen vrijdag kende weer een mooie mix van verwachte en onverwachte winnaars. De zege van Forever de Prestes was aan ruim 52 tegen 1 de meeste onverwachte overwinning van de dag terwijl de winst van Kimberly Fortuna aan 1,40 het meest voor de hand lang volgens de wedders.

De meeting begon met de proef waarin Kimberly Fortuna haar tweede opeenvolgende zege binnenhaalde. De merrie van Explosive Matter en She’s a Flirt troefde haar 7 concurrenten in de Prix Kameraad 1979 af. De merrie vertrok als een raket en wist de koers daardoor steeds vanuit leidende positie te controleren. Ze werd wel constant onder druk gehouden waardoor er eigenlijk geen moment rust in de proef zat. Voor de laatste bocht kwam de verwachte aanval van Kyrja Smart maar Rick Ebbinge had het gevaar al gezien en counterde die aanval door het tempo flink op te voeren. Kimberly Fortuna zegevierde nog vrij eenvoudig voor Frideme du Pac, Kyrja Smart en Inflation die met Luit de Vries de verre reis naar Mons ook weer gemaakt had. Kimberly Fortuna liet een kilometertijd van 1.16,4 noteren.

In de tweede proef hadden Illimani Montana en Jungle Renka de meeste aanhangers onder het spelend publiek. Jungle Renka had hier al twee keer gewonnen terwijl Illimani Montana in haar laatste optreden indruk had gemaakt met een snelle derde plaats achter Edens Boy en Ideaal. Na de start was het Jungle Renka die de leiding nam maar daar direct een aanval van Kywi de Corta te verduren kreeg. Patrick de Haan had zijn Illimani Montana handig achter deze twee op de rug van de leider geparkeerd. Deze situatie hield stand tot aan het uitkomen van de laatste bocht. Patrick de Haan snakte naar ruimte en forceerde een krappe opening. Illimani Montana toonde een schitterende eindsprint en zegevierde nipt voor Jungle Renka die eigenlijk te weinig kreeg voor haar inspanningen. I Can Steel finishte als derde.

De winst van Forever de Prestes in het derde onderdeel van de meeting was, met de aanwezigheid van topfavorieten als Ideaal en Jessy Schermer, zeer onverwacht. Na de start nam Hertogin Fanatic brutaal de leiding voor Ideaal en Jessy Schermer. Al snel nam Ideaal de leiding over maar werd direct stevig onder druk gezet door een oprukkende Forever de Prestes. Forever de Prestes bleef aan de leiding terwijl Ideaal zich gaandeweg in liet sluiten door Intouchable. Net voor de laatste bocht ging het spel op de wagen met aanvallen van Intouchable en Invit Keller. Patrick de Haan zocht met de favoriet opnieuw wanhopig naar ruimte maar vond deze nu te laat. Forever de Prestes hield precies genoeg voordeel over om het nummer te winnen voor de aanstormende Ideaal. Intouchable finishte als derde voor Invit Keller.

El Bandido viel de afgelopen periode voornamelijk op door galoppades maar eind januari wist Gunther Loix de ruin toch naar een nette 2e plaats te rijden. Ook in de optredens daarna bleef El Bandido op de been. Juist in zijn laatste koers viel hij enigszins tegen maar vandaag was het allemaal goed genoeg voor de volle winst. Nadat Furac de Valforg na de start de leiding had genomen was het al snel Floris van Egmont die zich aan de kop van het veld nestelde. Daar kreeg hij een fikse aanval van Jos Verbeeck en Goldie Maker te verduren. Bij het uitkomen van de laatste bocht leek het erop dat Floris van Egmont zijn tweede opeenvolgende zege zou gaan pakken maar juist voor de finish was het El Bandido die zich met een sterke, droge eindsprint van de winst verzekerde voor Floris van Egmont en een verrassende Furtif Merite die slim binnendoor als derde finishte.

De meeting eindigde zoals deze begonnen was nl. met een zege voor Stal Engwerda. Nadat de opener naar Kimberley Fortuna ging was het slot voor Karl Schermer. De Varenne-zoon van Draviet Stables kon zijn opvallende kwalificatieproef de vorige keer nog geen passend vervolg geven maar in dit nummer stelde de ruin orde op zaken. Direct na de start stuurde Rick Ebbinge hem naar de leiding en van daaruit controleerde hij de koers. Rick Ebbinge moest in de laatste meters wel uiterst opmerkzaam blijven want de concurrenten kwamen van alle kanten. Geen van hen was echter bij machte om Karl Schermer van de zege af te houden. Hugolino vond laat ruimte en werd tweede terwijl New Lignery en Hangoun du Bocage het kwartet completeerden. Karl Schermer liet een kilometertijd van 1.19,5 noteren.

 


 

 De koers van de week: Grote Prijs der Wintersprinters

De koers van de week leverde een schitterende zege van Prosperous op. Het paard van het jaar was even op rust geweest en keerde in de Grote Prijs der Wintersprinters terug in koers. Vooraf werd de meeste tegenstand van Giovanni Bianco en Viking d’Hermes verwacht. Na de start nam Jackpot Vrijthout de leiding maar Prosperous zat toen al naast hem en nam vervolgens het commando over. Jaap van Rijn hield Giovanni Bianco slim in het tweede spoor waardoor de ruin een zwaar parcours kreeg. Prosperous stampte gewoon door en pas in de laatste bocht kreeg hij opnieuw enige tegenstand. Viking d’Hermes opende de aanval. Het was een zware aanval want Prosperous moest zich echt even strekken om voordeel te behouden. De geboren Zweed was echter sterk genoeg om toch gecontroleerd ter zege te gaan. Dat het snel ging mag blijken uit de kilometertijd van 1.12,9 die Prosperous op de klokken bracht. Het Paard van het Jaar begon het seizoen met een zege, precies zoals hij dat in 2020 ook had gedaan. De eerste stap richting prolongatie van zijn titel is daarmee gezet.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Kimberly Fortuna

De merrie finishte in een oogstrelende stijl in een snelle 1.16,4 en dat in haar derde koers. In deze vorm blijft de troef van Gerard Hoetmer nog wel even door oogsten!

Prosperous

Terugkomend van rust en dan direct winnen in 1.12,9 tegen paarden van dit kaliber is slechts voor weinigen weggelegd. Prosperous toonde hiermee aan dat hij niet voor niets het Paard van het Jaar is.

Illimani Montana

Profiteerde optimaal van het zware koersverloop van Jungle Renka en boekte een super zege dankzij een messcherp eindschot. Is in topvorm.

 

 Om te onthouden

Hugolino TF

Hugolino TF kreeg op het allerlaatst de ruimte en kon de winnende Karl Schermer daardoor niet meer bedreigen voor deze zege. Met een beter koersverloop zit die zege er de volgende keer zeker in.

Ideaal

Ook Ideaal kon zijn eindschot niet op tijd inzetten anders was trainer Patrick de Haan zeker met twee zeges naar huis gegaan. In deze klasse komt die zege er binnenkort wel.

I Can Steel

I Can Steel heeft een kleine pauze gehad en keerde terug met een mooie derde plaats. De volgende keer zal de zoon van Maharajah scherper zijn en is er meer mogelijk.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Ook volgende week zullen de paarden weer in het Belgische Mons koersen. Volgens het inmiddels bekende recept zal de eerste start rond de klok van 9.50 uur vallen. Geprogrammeerd staan o.a. een koers voor de amateurs/amatrices en het Fries Monté Kamioenschap.