Sunday-05032021

De Sunday Special van: 05-03-2021

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 05-03-2021
type meeting: Lunchmeeting (Mons)
aantal koersen: 8

totaal beschikbaar prijzengeld: 30.600
beschikbaar voor niet Franse paarden: 23.100
fokpremie voor NL gefokte producten: 2.100


aantal paarden aan de start: 74
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 0

aantal nationaliteiten: 7
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, BE, IT, SE, NO


Koers van de week: Elite Winter Cup
buitenlandse winnaar(s): Flyer de Crennes, Carlos de Soete / Cyriel d'Atom, Jos Verbeeck / Come Back, Philippe Masschaele
snelste winnaar(s): Cyriel d'Atom: 1.14,6 / 2840 meter


geschreven door: Geert Koops

 

 De koersen

Cyriel d’Atom etaleerde opnieuw zijn klasse op de vrijdagmorgenmeeting in het Belgische Mons. De Franse ruin was het sterkst in de Elite Winter Cup. Rick Ebbinge nam drie overwinningen voor zijn conto en was daarmee de meest succesvolle rijder in Mons.

Rick Ebbinge moest voor zijn eerste zege wel wachten tot de vijfde koers waarin hij in actie kwam met Ruby Barosso. De vierjarige merrie miste als driejarige de benodigde kracht en ging na de Duitse Merrie Derby op rust. In dat afgelopen half jaar heeft zij zich ontwikkeld en dat resulteerde gelijk in een ruime overwinning in 1.16,4a-2300 meter op een niet al te snelle baan. Jungle Renka kreeg een mooie koers en had in Ermine du Rys een hele mooie gangmaker. Rick wachtte tot het uitkomen van de laatste bocht en sprintte van daaruit naar een zekere overwinning in 1.14,8a-2300 meter. Ermine du Rys kon het tweede geld, meer dan verdiend, veilig stellen. De debuterende Zweed Irvine Am was de favoriet na haar snelle kwalificatieproef. De dochter van Raja Mirchi bevestigde die proef met een fraaie zege. Na de start kon stalgenoot Zagara Wise As de leiding nemen, maar nam Irvine Am al na de eerste bocht het commando over. Ondanks dat Irvine Am even onder druk kwam van Helsinki Newport kwam haar overwinning niet in gevaar; winnende tijd 1.17,2a-2300 meter. Helsinki Newport zette met een tweede plaats eveneens een goed resultaat neer.

De meeting begon met een zege van Iris de l’Iton. De Franse ruin kwam in optimale vorm aan de start en loste in handen van Hiltje Tjalsma de verwachtingen in. Iris de l’Iton nam met nog anderhalve ronde te gaan de leiding over van Hindy Heikant en marcheerde sterk door naar een hele ruime zege in 1.14,9a-2300 meter. Hindy Heikant werd tweede voor de sterk finishende Ikarus Love.

Michel Rothengatter was met Deon W de logische favoriet in de tweede koers. De ruin verscheen met vier overwinningen op rij aan de start en voegde daar een vijfde aan toe. Deon W kreeg een mooie koers en sprintte naar een zekere overwinning zonder tot het uiterste te gaan; winnende tijd 1.16,3a-2300 meter. In de Prix Richard Westerink viel er een Vlaamse verrassing te noteren. Fleyer de Crennes had in Grand Bassam een ideale gangmaker die hij op weg naar de laatste bocht aanpakte. Fleyer de Crennes maakte echter een korte fout maar viel er snel weer voor. Hij nam bij het uitkomen van de laatste bocht de overhand en won onaangevochten in een prima 1.16,4b-2300 meter. Philippe Masschaele nam de zevende koers voor zijn rekening met Come Back. In een koers waarin veel strijd was tussen Catsous en Diquem profiteerde Masschaele optimaal met zijn paard die in 1.16,1a-2840 meter zegevierde.


 

 De koers van de week: Elite Winter Cup

De Elite Winter Cup had met Gustafson, Cyriel d’Atom en Archibald een drietal paarden die boven de overige deelnemers uitstaken. Gustafson had even niet gelopen en stond tegen Cyriel d’Atom voor een pittige uitdaging. Vanaf startnummer twee nam Gustafson kort de leiding want Be Good nam met veel elan over. Met nog twee rondes te gaan hernam Gustafson de leiding maar kwam ook Cyriel d’Atom opzetten. Het tempo ging even omhoog en Jos Verbeeck koos met Cyriel d’Atom positie achter het koppaard. Dat bleek een juiste zet. Gustafson verhoogde het tempo, maar dat paste Cyriel d’Atom uitstekend. De rest van de deelnemers lag op grote achterstand. Gustafson probeerde het nog wel met een extra versnelling, maar was niet bestand tegen het droge eindschot van Cyriel d’Atom die in 1.14,6a-2840 meter zegevierde voor Gustafson en Be Good. “Ik had uiteindelijk het beste paard van de koers voor mij. In de laatste bocht zag ik dat Gustafson moeilijkheden had. Het sterkste punt van mijn paard is dat hij blijft doorlopen en dat liet hij vandaag zien”, aldus de winnende rijder Jos Verbeeck.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Deon W

Deon W won voor de vijfde keer op rij. De wijze waarop was heel erg goed. Ondanks dat hij zwaarder komt te staan blijft de ruin van Michel Rothengatter erg goed presteren.

Iris de l'Iton

Iris de l’Iton maakte zijn favorietenrol waar met Hiltje Tjalsma. De ruin liet zich, eenmaal aan kop, niet meer van de wijs brengen en won overtuigend.

Irvine Am

Irvine Am maakte haar debuut. De driejarige Zweedse kwam even onder druk, maar maakte de koers heel goed af. Uitstekend debuut.

 

 Om te onthouden

Jarrot River

Jarrot River maakte zijn rentree na vier maanden afwezigheid. De vijfharige hengst beviel uitstekend en werd dichtbij tweede achter Ruby Barosso. Puike prestatie.

Velten Swarovski

Velten Swarovksi had begin januari voor het laatst gelopen. Liet een goede indruk achter met een snelle slotfase. Deze koers zal hem scherper hebben gemaakt.

Diquem

Diquem belandde in strijd met Catsous. Dat brak hem uiteindelijk op. Een goede prestatie mag verwacht worden als hij de volgende keer een zuinigere koers krijgt.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Aanstaande woensdag wordt er weer gekoerst in het Belgische Mons. Deze meeting omvat vijf draverijen. Flevo Renka is het Paard van de Avond en de Franse ruin van Jan Knipscheer vertrekt als favoriet in de Prix Province Courses, een onderdeel van de TF Silver Challenge. De afstand van 2840 meter is hem op het lijf geschreven. Declic du Gade en Eden de Chircas zijn serieuze opponenten. De eerste start van deze woensdagavondmeeting is om 18.05 uur.