sunday-24032021

De Sunday Special van: 24-03-2021

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 24-03-2021
type meeting: Premium Meeting (Mons)
aantal koersen: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: 27.300
beschikbaar voor niet Franse paarden: 19.800
fokpremie voor NL gefokte producten: 1.800


aantal paarden aan de start: 73
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 0

aantal nationaliteiten: 6
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, BE, IT, SE


Koers van de week: Prix Traders (Fries Montékampioenschap)
buitenlandse winnaar(s): Howdy Quick, M. Esper & Ermine du Rys, K. Depuydt
snelste winnaar(s): Hindy Heikant: 1.14,1 / 2300 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

Afgelopen woensdagavond werden er zeven selectieproeven verreden in het Belgische Mons. De twee Nederlandse pikeurs die momenteel het meest succesvol zijn scoorden allebei een dubbel. Rick Ebbinge won met twee paarden van eigenaar Piet Solleveld. Het Paard van de Avond Flag de Marions zegevierde voor de vierde maal op rij. Na zijn imponerende zege in Mauquenchy domineerde hij ook in Mons. En de grote Hero d’Hertals bleef in zijn tweede start ongeslagen. De laatste keer overzijde flitste hij de kopgroep voorbij om vervolgens sterk te winnen.

Jaap van Rijn sloeg ook tweemaal toe. Met Hindy Heikant won hij van start tot finish. Onderweg kon hij het tempo goed naar zijn hand zetten en in de slotfase kwam de snelle merrie nimmer in gevaar. Met Lindstedt Boko won Van Rijn in de beginnersklasse. De zoon van SJ’s Caviar komt uit een zus van Aida en Davy Boko. Met nog een ronde te gaan kwam Lindstedt Boko aan kop en uiteindelijk zette hij zijn debuut in winst. De driejarige Langeweg-pupil klopt op de klassieke deur want hij leek nog niet voluit te hoeven.

De Belgische kampioen Kristof Depuydt kon ook een zege noteren. Met Ermine du Rys maakte hij het Jungle Renka de laatste keer al heel lastig. Toen stonden ze in de open klasse, nu in de TF Lady Challenge. Net als toen sleurden ze lang aan kop in een hoog tempo. En dit keer leverde dat de volle winst op. Verrassend genoeg wist Ermine du Rys de favoriet Gamelia Dub’s voor te blijven. De ‘Koers van de Week’ werd een prooi voor Volcan de Bellande. En in de openingsdraverij bevestigde Howdy Quick zijn laatste zege. De Zweedse ruin moest zelf veel werk verzetten om Nibali Vivantis van de winst af te houden. Er rolde een toptijd van 1.14,4 uit de bus. Zoals trainer en rijder Maik Esper eerder al aankondigde gaat hij zijn carrière waarschijnlijk voortzetten in zijn vaderland.


 

 De koers van de week: Prix Traders (Fries Montékampioenschap)

Het Fries Montékampioenschap was vernoemd naar de dekhengst Traders, die in 2018 de Prix du Cornulier wist te winnen. Favoriet Volcan de Bellande maakte zijn status volledig waar. De twaalfjarige monté-crack van eigenaar Casper Veldink en trainer Henk Grift stond vroeger in training bij Sébastien Hardy. Diens dochter Noémie mocht dit keer de klus klaren. Eind januari kon de Nederlandse monté-topper Cashflow hem lang partij geven. Ook toen kreeg hij twintig meter voorsprong maar de afstand was nu 2840 meter in plaats van 2300. Dat bleek in het voordeel van Volcan de Bellande. Cashflow had wel lang de leiding voor Delson du Demoulin. Vanuit het tweede band had Volcan de Bellande een perfecte start gehad. Hij lag direct derde voor Zauni, Iron Vivant, Buffalo de Beylev en Deep Impact. Er zat onderweg veel tempo in de koers. De laatste keer overzijde ging Volcan de Bellande in de aanval en flitste hij iedereen voorbij. Zauni probeerde aan te klampen maar hij moest genoegen nemen met een sterke tweede plek voor Delson du Demoulin, Iron Vivant en Deep Impact.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Howdy Quick

Wint oppermachtig in de winsomklasse tot €6.000 in een waanzinnige tijd van 1.14,4! De voshengst van Ecurie Quick Star is klaar voor een Zweeds avontuur.

Hindy Heikant

Stond de laatste tijd voor een zege. Na trioklasseringen achter Zion Font, Emilion, Iron Vivant en Iris de l’Iton pakte ze nu de volle winst! Ze won in de snelste tijd van de dag.

Volcan de Bellande

Is met recht het beste monté paard dat wordt getraind in de Benelux en Duitsland! De twaalfjarige vosruin maakte zijn rentree en hield Zauni knap van zich af.

 

 Om te onthouden

Kallantseye

Maakte in de laatste bocht een galoppade maar kon op dat moment nog goed volgen tegen goede paarden…

Kilimanjaro

Waagde als vierjarige de sprong in het diepe tegen de topklasse. Weerde zich echter kranig en finishte sterk met een derde plaats, dichtbij de winnares.

Lexia Boko

De Jofferprijs-vierde liep een prima rentree. Ze werd derde en liet met een tussenaanval onderweg veel snelheid zien.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Volgende week woensdagavond zijn er opnieuw zeven selectieproeven in het Belgische Mons. Er wordt om 17.50 uur direct gestart met het hoofdnummer: Grote Prijs der Sterrensprinters! Met aan de start Ids Boko, de baanrecordhouder van Victoria Park. Hij neemt het onder andere op tegen Gustafson, Viking d’Hermes en stalgenoot Versus As.