sunday-05022021

De Sunday Special van: 05-02-2021

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 05-02-2021
type meeting: Lunchmeeting
aantal koersen: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: 29.500
beschikbaar voor niet Franse paarden: 22.000
fokpremie voor NL gefokte producten: 2.000


aantal paarden aan de start: 69
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 0

aantal nationaliteiten: 6
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, SE, BE, CH


Koers van de week: Het Gouden Paard / Le Cheval d'Or
buitenlandse winnaar(s): Cyriel d'Atom, eigenaar: Stal d'Atom
snelste winnaar(s): Edens Boy: 1.13,7 / 2300 meter


geschreven door: Geert Koops

 

 De koersen

Cyriel d’Atom heeft Le Cheval d’Or op zijn naam geschreven. Hij was één van de zeven winnaars op de vrijdagmeeting in het Belgische Mons. Trainer Jeroen Engwerda kon drie winnaars noteren. Hurricane, Jip Star N en Kimberly Fortuna wonnen knap.

Hurricane begon het jaar zoals hij deze had afgesloten en dat was met winst. Hielp hij Jaap Terstal vorig jaar aan diens laatste overwinning, nu was Piet van Pollaert de rijder van dienst. De Belgische wereldkampioen nam gelijk het initiatief en gaf de concurrentie in 1.13,9a-2300 meter geen schijn van kans. Ook favoriet Iris de l’Iton kon ditmaal een zege niet voorkomen. De amateurrijders namen ook de Prix Bahia Quesnot voor hun rekening. Floris van Egmont zat al langer tijd tegen een overwinning aan en boekte die felbegeerde overwinning in handen van Samantha Stolker. De Friezin reed een puike race met de zesjarige ruin en bleef in 1.16,3a-2300 meter voor Fast and Rock en El Bandido.

In de Prix Hiltje Tjalsma boekte Jip Star N een goede zege, waarbij de kwaliteiten van Rick Ebbinge ditmaal de doorslag gaven. Die gaf zijn paard de optimale ondersteuning en behield in de slotfase het benodigde voordeel; winnende tijd 1.16,8a-2300 meter. De vierjarige Kimberly Fortuna loste de verwachtingen in. De merrie is een talent en begon de koers voortvarend. Na de start lag zij gelijk in het front. Met nog ruim een ronde te gaan ging zij naar het tweede spoor en plaatste zij op weg naar de laatste bocht haar beslissende aanval om ruim te winnen in  1.16,7a-2300 meter.

De koersdag begon goed voor Edens Boy. De zesjarige ruin van trainer Appie Bosscha werd door Jaap van Rijn naar een overtuigende overwinning gestuurd. Ondanks een parcours naast de leidende Cesare W zette Eden Boy geweldig door om te winnen in 1.13,7a-2300 meter. Daarmee scherpte hij zijn record met 1,2 seconde aan. Felicio du Joamax toonde zijn goede vorm in de Prix Haras de Sassy. De vosruin van trainer Bas Crebas liet opnieuw zien dat hij met Tom Kooyman een eenheid vormt en won in een nieuw record van 1.13,8a-2300 meter.


 

 De koers van de week: Het Gouden Paard / Le Cheval d'Or

Cyriel d’Atom was Paard van de Dag en die titel maakte hij helemaal waar. De negenjarige zoon van Otello Pierji moest meters geven, maar had weinig moeite met die handicap van 25 meter. Jos Verbeeck kreeg de ruin goed van start en zag hoe Grift Jr met Michel Rothengatter het veld op sleeptouw had genomen. Die dicteerde een straf tempo waardoor er een langgerekt veld ontstond. Verbeeck maakt zich weinig druk en ging met nog ruim anderhalve ronde te gaan naar voren. Hij moest het geslagen gat tussen Grift Jr en Napster goed maken en dat verliep vlot. Vanuit de voorlaatste bocht kwam er beweging uit het veld. Cyriel d’Atom ging naar het tweede spoor en passeerde Napster. Aan kop begon Grift Jr te rommelen met zijn gangen en dat resulteerde uiteindelijk in een fout. Op dat moment nam Cyriel d’Atom de overhand en keek Jos vol vertrouwen over zijn schouder. Hij gaf een beetje gas bij en won heel gecontroleerd de koers in een hele snelle 1.14,3b-2865 meter voor Coeur Baroque, Iron Vivant en Danseur Baroque. Naast de eerste prijs van 3.000 euro lag er voor de winnende rijder en eigenaar nog een te verdelen cheque klaar van 1.000 euro beschikbaar gesteld door De Vries Oppervlaktereiniging uit Kropswolde.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Edens Boy

Edens Boy imponeerde in het openingsnummer. De sterke ruin heeft lucht te koop en maalt niet om een metertje extra. Ondanks een parcours in het tweede spoor verbeterde hij zijn record aanzienlijk.

Felicio du Joamax

Felicio du Joamax was iets zwaarder getraind. Dat pakte goed uit want de vos maakte de koers uitstekend af en won fraai.

Cyriel d’Atom

Cyriel d’Atom won op imponerende wijzen Le Cheval d’Or. Moest zelf het geslagen gat richting Grift Jr dichtlopen. Dat lukte eenvoudig. Hij zette naar de finish toe heel goed door en won heel erg verdiend.

 

 Om te onthouden

Nimoko DI

Nimoko DI is een zoon van het fenomeen Timoko en Cherie DI die in 2014 de Grand Prix Willem H. Geersen won. Kwam met grote stappen opzetten in de laatste rechte lijn en finishte als tweede.

Inflation

Inflation liep opnieuw een goede koers. Zocht brutaalweg de leidende Jip Star N op. Deze won knap, maar Inflation vocht door tot op de finish. Staat voor een overwinning.

Diquem

Diquem loopt elke keer nette koersen. Liep recentelijk zijn record en werd nu derde. Zou er binnenkort kunnen staan.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Volgende week vrijdag zijn er opnieuw selectieproeven in het Zuid-Belgische Mons. Er staan vijf premium-koersen op het programma en we verwachten veel Nederlanders aan de start.