sunday-29012021

De Sunday Special van: 29-01-2021

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 29-01-2021
type meeting: Wolvega a Mons
aantal koersen: 8

totaal beschikbaar prijzengeld: €. 32.800
beschikbaar voor niet Franse paarden: €. 25.300
fokpremie voor NL gefokte producten: €. 23.00,--


aantal paarden aan de start: 79
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 0

aantal nationaliteiten: 7
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, BE, FR, IT, SE, US


Koers van de week: Arqana Trot Winter Cup
buitenlandse winnaar(s): -
snelste winnaar(s): Zion Font, 1.13,9, 2.300m


geschreven door: Ralf Dekker

 

 De koersen

Het voorgerecht voor een fantastisch drafsportweekend kwam vanuit België. Daar werden vrijdag liefst 8 selectieproeven afgewerkt. Vijf daarvan werden gewonnen door Nederlandse trainers. Op  de zaterdag en zondag in Parijs zouden de Nederlandse trainers overigens ook van zich doen spreken.

De meeting in zuid België werd afgetrapt met een overwinning voor Niford des Beaux. Het talent uit de stallen van de gebroeders Martens had een week eerder aan 1.14,0 niet genoeg voor de winst terwijl er nu in 1.15,7 een sterke net zo eenvoudige zege genoteerd kon worden.

Rick Ebbinge was opnieuw de man van de dag. De Drent voegde drie zeges toe aan 2021. Met de niet eenvoudige Flag de Marions domineerde hij van start tot finish. Jungle Renka werd noodgedwongen een klasse hoger gestart. De dochter van Brad de Veluwe liet zien over het nodige talent te beschikken. In een mooie 1.15,3 was ze te sterk voor o.a. Kywi de Corta. Deze dappere pupil van frédéric Hut opereerde lang in het spoor naast de leider, finishte als tweede maar werd uit de uitslag gehaald vanwege zijn gangen in de laatste rechte lijn.
De monté dravers maakten hun opwachting in het Montéwinterkampioenschap. Grootverdiener Volcan de Bellande van haalde in de laatste rechte lijn de leider van het eerste uur Cashflow terug. De tweede Belgische zege kwam tot stand middels Kongo Flevo en Piet van Pollaert. De hengst, die in Wolvega tijdens de International Yearling Sale werd aangekocht vloog met nummer 8 naar de leiding en kon een strak tempo hanteren in de klasse tot 2.500. Knockout Invicta zette de laatste ronde druk op van pollaert maar deze capituleerde niet. Knockout Invicta maakte een galoppade in het hart vann de laatste bocht. Dat Wester alsnog tweede werd zegt genoeg over mogelijkheden van de trots van stal Schonhage. Guido Laureys tekende voor de derde Belgische zege met de snelle Eden d’Is. Met haar eindsprint was ze alle merries de baas in deze Lady Challenge. Dar Luit de Vries en Rosalie Jansen hun stal in vorm hebben onderstreepte Kristal in de laatste proef van de dag. Was er vorige 22 januari nog de winst voor Falco de Bordage. Nu was het de beurt aan Kristal.  Na een goede test een week eerder was er nu de volle winst. De Vries volgde de favoriet als een schaduw en stuurde in de laatste 300 meter zijn 4 jarige merrie voorbij aan Love over Gold.


 

 De koers van de week: Arqana Trot Winter Cup

In de Arqana Trot Winter Cup werd met belangstelling uitgekeken naar het duel Zion Font vs Africa Bi. Laatstgenoemde kreeg 25 meter startvoordeel. Zou Zion Font zijn ongeslagen status kwijtraken?  De Franse wedder maakte een klein voorbehoud gezien de quotering van 2,0. Toen er wat mispassen waren aan de start leek de weg open voor Africa Bi. Rothengatter stuurde zijn merrie dan ook direct naar het front. Met nog zo’n 1400 meter koers maakte Ebbinge de juiste keuze. Het tempo was uit de koers genomen en Zion Font stoof vanuit de achterste gelederen in een rush het veld voorbij. Schuin naast Rothengatter gekomen spoorde hij zijn Africa Bi aan waarna deze in galop raakte. Zion Font denderde door en won sterk in een fenomenale 1.13,9 bandenstart.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Zion Font

Verloor meters aan de start. Maakte vervolgens de koers zelf hard en won in een imponerende tijd.

Niford des Beaux

Week op week koersen als jong paard en dan wederom je klasse tonen. We kijken uit naar Parijs 7 februari.

Volcan de Bellande

Over de relatief korte afstand voor de monté paarden met grote stappen de achterstand goed maken en vervolgens afgetekend winnen. Bijzondere klasse.

 

 Om te onthouden

Kywi de Corta

Heeft gestreden met een leeuwenhart. Verdiende meer maar werd na 1.200 meter dodenspoor wegens de gangen als tweede uit de uitslag gehaald.

Dame Quick

Arnold Mollema kan wel eens een nieuw talent van deze merrie hebben ontdekt. Bleef in de buurt van twee specialisten.

Diamond ER

Aangekondigd door Tom Kooyman. Zo lang er tempo in de koers zit en de afstand lang is moeten we rekening houden met Diamond ER.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

In Mons staat het Gouden Paard op het programma. Daarnaast twee Trotteur Francais challenges. Ook kunnen de amateurs in België aan de start verschijnen.