sunday-12022021

De Sunday Special van: 12-02-2021

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 12-02-2021
type meeting: Lunchmeeting
aantal koersen: 6

totaal beschikbaar prijzengeld: 26.500
beschikbaar voor niet Franse paarden: 16.500
fokpremie voor NL gefokte producten: 1.500


aantal paarden aan de start: 52
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 0

aantal nationaliteiten: 6
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, BE, IT, SE


Koers van de week: Prix Guido van Huisstede - Champion 2020
buitenlandse winnaar(s): Gamelia Dub's, Gunther Loix & Fox Ringeat, Hanna Huygens
snelste winnaar(s): Ahura Mazda Font: 1.15,1 / 2300 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

Afgelopen vrijdagochtend stonden er zes selectieproeven op het programma in het Belgische Mons. Vier daarvan werden gewonnen door onze landgenoten. Ebbinge sloeg toe in de ‘Koers van de Week’ met Ahura Mazda Font en scoorde daarnaast ook met Nibali Vivantis en Flag de Marions.

Nibali Vivantis van eigenaar Jan Rits sprong de vorige keer in de laatste rechte lijn. Anders had hij sowieso tweede geweest. Met een ander beslag en een koers aan kop, behaalde de Belgisch gefokte ruin zijn tweede zege in zijn prille carrière. Ebbinge moest hem in de slotmeters even ondersteunen maar hield Howdy Quick sterk van zijn lijf. Met Flag de Marions kon Ebbinge zijn koers mooi indelen. Ook na de autostart was de draver van Piet Solleveld onderweg goed ontspannen. Resultaat was een sterke zege in 1.15,7 over 2840 meter.

In de laatste koers van de ochtend had Ebbinge opnieuw een kanspaard in de vorm van Hachico. De debutant werd erg netjes tweede maar was niet opgewassen tegen de zesjarige Fox Ringeat. De ruin van Théophile Loncke kwam voor het eerst in actie voor Stal Huygens en verraste met Hanna Huygens in de sulky. Eind 2019 kwalificeerde hij op Grosbois nog in een lage 1.15 en die verrichting kwam er eindelijk uit. De moeder van Fox Ringeat, Querida des Fouees, is meervoudig-winnares op Vincennes en sloeg in het verleden ondermeer toe in de Prix Helen Johansson.

Deon W was met Michel Rothengatter wederom een klasse apart. De vierjarige zoon van SJ’s Caviar won voor de vierde maal op rij en had dit keer geen partij. En de Lady Challenge werd gewonnen door Gamelia Dub’s, een paard met veel potentie. De Bold Eagle-merrie liep na een rustige start de laatste keer overzijde iedereen voorbij en won afgetekend. Dit was een voorbereidende koers voor een Trotteur Francais-Finale op 23 februari te Mons.


 

 De koers van de week: Prix Guido van Huisstede - Champion 2020

Ahura Mazda Font trof in Africa Bi en Jason Dragon twee tegenstanders van formaat maar vertrok toch als grote favoriet. De Andover Hall-merrie liep de laatste keer verrassend tegen een nederlaag aan en wilde zich revancheren. Dit keer nam ze met een snelle start vroeg de leiding en wist ze haar tiende overwinning te boeken in dertien starts! Dat ze in haar overige drie optredens driemaal eervol tweede was, onderstreept haar klasse. Jason Dragon volgde haar de hele weg als een schaduw maar kwam bij het ingaan van de laatste bocht in de problemen met zijn draf. En Africa Bi zette na een rustige start met nog een ronde te gaan de aanval in. Zij werd na een snelle slotkilometer heel netjes tweede voor Jointness Sideny.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Deon W

De draver van Willem Wals won voor de vierde maal op rij en lijkt nog niet uitgewonnen!

Gamelia Dub's

De merrie van Kenneth de Poorter was een klasse apart in de Lady Challenge en schijnt zonder ijzers nóg beter te zijn!

Ahura Mazda Font

De topmerrie van Stal Schermer domineerde in de snelste tijd van de dag!

 

 Om te onthouden

Howdy Quick

Kreeg een koers voor het vertrouwen en kwam een hoofdlengte tekort voor de winst. Jong paard met toekomst!

Lord of Love

Begon snel met startnummer acht en was in de slotfase de enigste die Deon W bij kon benen!

Duomo

Had in de laatste bocht een stilstaande fout en kwam daarna nog hard af met een vierde plaats als resultaat!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Volgende week vrijdag staat er in het Belgische Mons de Grote Prijs der Wintersprinters op het programma. Deze koers voor de topklasse wordt daarmee in ere hersteld. In de jaren ’80 stond dit sprintnummer namelijk op de jaarlijkse kalender van de drafbaan in Hilversum. Er zijn in totaal 5 premium-koersen.