sunday special: 21-07-2017

fad

type meeting: Premium

aantal koersen: 9

totaal prijzengeld: 47.800

beschikbaar voor NL gefokte paarden: 30.800

fokpremie beschikbaar voor NL gefokte paarden: 3.080

aantal paarden aan de start: 95

aantal paarden uitgeloot: 0

aantal paarden nieuw op VP: -

aantal nationaliteiten: 5 (NL, DE, IT, FR, SE)

koers v.d. week: Championnat d'Ete Elite Challenge

Buitenlandse winnaars:

Viveur Bi, E: P.M. van der Rasieren, J.W.M. Engwerda, H. Ebbinge

Vinochka, E: F. Sap, T: F. Sap, P: J.V.M.G. Verbeeck

snelste winnaar: Regio, 1.13,4, 2.100m

 

auteur: Albert Dilling

 

Met twee zomerfinales en een afsluitende BBQ had Victoria Park afgelopen vrijdag alle ingrediënten voor een mooie afsluiting van het seizoen in huis. De baan heeft nu een maandje zomerrust alvorens we weer beginnen aan de Franse winter met volop hoogtepunten. Robin Bakker mocht zich de man van de avond noemen. De Fries boekte maar liefst vier zeges. Kampioen Rick Ebbinge had, met drie zeges ook een geslaagde avond terwijl het Nakoersen Paradepaard Fabio Bianco liet zien dat er momenteel ook op Friese bodem geen maat op hem staat.

De meeting begon met een mooie zege van Viveur Bi. De driejarige hengst had al in april laten zien dat hij uit het goede hout gesneden is maar trainer Engwerda liet zijn pupil pas deze vrijdag in de koers debuteren. Met een mooie 1.16,9 was Viveur Bi een ruime maat te groot voor de concurrentie.

De eerste zomerfinale (om de Boko Champions Challenge) bracht een schitterend deelnemersveld aan de start. Logischer wijze was Tuxedo Bi, na een topkoers in Zweden, hier de favoriet bij de wedders maar de Italiaan kon deze favorietenrol niet waar maken. Richting de finish was het beste eraf bij Tuxedo Bi en moest hij genoegen nemen met een bescheiden zesde plaats. Voor de stal van trainer Engwerda was er echter toch succes want de winst ging nu naar Egbert Schermer. Robin Bakker leverde met hem een perfecte gastrit af en zegevierde in een snelle 1.14,2. Egbert Schermer kon zich nipt Flavius van het lijft houden terwijl Benji Boy, in een nieuw record, als derde over de meet kwam.

Deze zege met Egbert Schermer betekende het begin van een hattrick voor Robin Bakker want ook de zege in koers drie en vier gingen naar de eerste man van trainer Paul Hagoort. In de derde koers stuurde hij, voor Stable Why Not, de Fransman Etenclin naar een eerste zege terwijl hij in koers vier Classic Word naar snelle zege in een onderdeel van de TF Golden Challenge reed.

Het vijfde onderdeel kreeg met Fabio Bianco een schitterende winnaar. Het nummer had met de ruin, Grift Jr, Urmia en Ultras As een aantal kanshebbers in de gelederen waarbij Grift jr. de favorietenrol had. Lang leek het er ook op dat Robin Bakker met Grift jr. zijn vierde opeenvolgende zege zou boeken maar op de meet af was het Fabio Bianco die over de langste adem bleek te beschikken. De ruin liep nog nooit buiten de baan van Duindigt maar liet met deze prestatie zien dat hij op elke baan een factor van belang is. Noble Dolly tikte als tweede af voor de dappere Grift jr en Urmia die, na een half jaar afwezigheid, een geslaagde rentree maakte.

Vinochka zegevierde in de topklasse voor Franse paarden. De merrie van de heer Sap werd door Jos Verbeeck naar een verwachte overwinning gereden in een koers waarin ze duidelijk boven de rest uitstak. Vertige de Vauvert behaalde met een tweede plaats het hoogst haalbare terwijl Robin Bakker met de derde plaats van Unword opnieuw een mooie gastrit afleverde.

Eigenaar Gerard Hoetmer had na de zege van zijn Gerard Schermer al telefonisch aangekondigd dat zijn Gonda Schermer zo mogelijk nog beter in vorm was en daar had de man achter Stal Schermer geen woord te veel mee gezegd. De merrie keerde na 6 maanden verlof op ijzersterke wijze terug in koers. In handen van Rick Ebbinge zegevierde ze in 1.14,8 en zo snel was de merrie nog niet geweest. De zege betekende ook de vierde zege uit slechts vijf starts voor de volle zus van de cracks Your Love Lois en Berry’s Boy.

De meeting werd afgesloten met een zege van Hurricane en daarmee was ook de triple voor Rick Ebbinge en trainer Jeroen Engwerda een feit. Hurricane, een volle broer van de jaargangstopper Gustafson, gaf hiermee aan dat hij juist op tijd in vorm is voor het klassieke werk. Met een mooie 1.15,9 zegevierde hij voor Grady Stardust, Miss Mara en Regiment.

 

Koers van de week: Championnat d'Ete Elite Challenge

In de finale van de Elite Challenge boekte Bakker zijn vierde zege dankzij de dadendrang van Regio. De Italiaan was in dit nummer heer en meester en won zoals hij wilde. Met 1.13,4 liet hij tevens de snelste kilometertijd van de meeting noteren. Feline Boko pakte de tweede plaats en lijkt daarmee toe te groeien naar de vorm van vorig jaar toen de merrie doorbrak. De vierde plaats van Toscanini Font zorgde ervoor dat trainer Paul Hagoort drie paarden bij de eerste vier aankomende had. Alleen Freeway Fortuna stond een “supertrio” in de weg.

 

De winnaars van deze meeting waren:

koers: 5  Prix Stijn Smoes

winnaar: Viveur Bi / Rick Ebbinge

eigenaar: P.M. Van Der Rassieren fokker: gefokt in Italië trainer: J.W.M. Engwerda

 

 

koers: 2  Championnat d'Ete

winnaar: Egbert Schermer / Robin Bakker

eigenaar: Stal Schermer fokker: Stal Schermer trainer: J.W.M. Engwerda

 

 

koers: 3  Prix Titane du Donjon

winnaar: Etenclin / Robin Bakker

eigenaar: Stable Why Not fokker: gefokt in Frankrijk trainer: P.J.P. Hagoort

 

 

koers: 4  Prix Too Much Blue - Draviet Stables

winnaar: Classic Word / Robin Bakker

eigenaar: P.J.P. Hagoort fokker: gefokt in Frankrijk trainer: P.J.P. Hagoort

 

 

koers: 5  Prix Hennie Grift

winnaar: Fabio Bianco / John de Leeuw

eigenaar: G. Markus fokker: J.H. van der Horst trainer: G. Markus

 

 

koers: 6  Championnat d'Ete

winnaar: Regio / Robin Bakker

eigenaar: Victoria Park Stable fokker: gefokt in Italië trainer: P.J.P. Hagoort

 

 

koers: 7  Prix Beaumont - de Lomagne

winnaar: Vinochka / Jos Verbeeck

eigenaar: F. Sap fokker: gefokt in Frankrijk trainer: F. Sap

 

 

koers: 8  Prix Dominik Locqueneux

winnaar: Gonda Schermer / Rick Ebbinge

eigenaar: Stal Schermer fokker: Stal Schermer trainer: J.W.M. Engwerda

 

 

koers: 9  Prix Familie Bruggen

winnaar: Hurricane / Rick Ebbinge

eigenaar: P.P. Davidson fokker: J.W.M. Engwerda trainer: J.W.M. Engwerda

 

 

 

Beste indrukken van de avond:

Egbert Schermer

Egbert Schermer zegevierde hier in een bijzonder sterk veld. Hij won in zijn laatste vier starts drie keer op drie verschillende banen en kan nog wel even verder met oogsten.

Gonda Schermer

De merrie keerde terug nar een pauze van 6 maanden en domineerde als nooit tevoren. Staat aan het begin van een prachtige reeks.

Fabio Bianco

Is op zijn thuisbaan Duindigt al een absolute topper maar kan ook op VP zijn wil opleggen aan de concurrentie. “Deze zien we graag terug op Victoria Park”.

 

Om te onthouden:

Feline Boko

Kwam na rust wat moeizaam op gang in deze klasse maar lijkt de oude vorm weer te pakken te hebben. Evenaarde haar persoonlijke record.

Urmia.

De merrie keerde terug na bijna 8 maanden rust en deed dat direct in een snelle tijd. De scherpte zal toenemen en dan zal Urmia zeker enkele overwinningen voor haar rekening nemen.

Fuggedaboutit

Leek op weg naar een succesvolle carrière als kortebaner. Na een zege en een klassering in dat genre had Fuggedaboutit er genoeg van en keerde terug op de langebaan. Liet daarbij direct een nieuw record noteren.

 

Vooruitblik volgende meeting:

Na een korte vakantie beginnen hebben we op 25 augustus met een mooi voorproefje op de opening van het winterseizoen. Op deze vrijdag zal het Kampioenschap Nederlandse Paarden niet alleen de allerbeste paarden naar Victoria Park brengen maar ook het publiek zal deze meeting zeker weten te vinden. De eerste koers zal starten rond de klok van 17.00 uur.