sunday_25122020

De Sunday Special van: 25-12-2020

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 25-12-2020
type meeting: Premium meeting
aantal selectieproeven: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: €. 50.150,--
beschikbaar voor niet Franse paarden: €. 40.150,--
fokpremie voor NL gefokte producten: €. 3.650,--


aantal paarden aan de start: 66
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: -

aantal nationaliteiten: 6
deelnemende nationaliteiten: (SE, NL, IT, DE, FR, BE)


selectieproef van de week: Grote Kerstprijs
buitenlandse winnaar(s): Carloforte Font - Rick Ebbinge, Criel d'Atom - Jos Verbeeck, Flirtini - Willem Brouwer
snelste winnaar(s): Vuriel d'Atom, 1.13,4, 2.840 meter


geschreven door: Ralf Dekker

 

 De selectieproeven

De meeting der kampioenen. Zo werd er in aanloop naar deze dag over gesproken in drafsportland. Bij de professionals was het verschil 3 overwinningen in het voordeel van Jaap van Rijn ten opzichte van Rick Ebbinge. Ebbinge had 4 overwinningen nodig voor de titel. Bij de amateurs stond willem Brouwer bovenaan en zou een rechtstreeks duel met Yanick Mollema duidelijkheid moeten verschaffen wie zich de beste amateur van 2020 mag noemen.

De 1e kerstdag begon voor Ebbinge direct voortvarend. Met de tweejarige Carloforte Font snelde hij naar de leiding in een veld van vijf. Richting laatste bocht versnelde de Django Riff zoon enorm. De concurrentie kon alleen maar volgen en nooit aanvallen. In 1.15,3 werd er gezegevierd. Dat de Font paarden een belangrijke rol in de titelstrijd speelden afgelopen vrijdag mag niet onvermeld blijven. Ebbinge won zijn eerste drie koersen met dravers ui de Fontanette fokkerij uit Toscane.

In de finale van de Payday Winner Challenge was het raak met de van rust terugkerende Ahura Mazda Font. Een uur later behield Ebbinge nog steeds zijn 100% score , ditmaal met Zion Font. Hindy Heikant en concurrent van Rijn volgde op zijn rug maar konden nooit in de buurt komen terwijl de merrie van Willy Schneider wellicht 1 van haar beste koersen van het jaar liep. Op het moment dat de middag begon was de stand gelijk getrokken. Van Rijn had vooraf goede hoop om met zijn Joke CD alles uit de kast te trekken om nog een overwinning te scoren. Helaas was het paard juist deze dag niet in goeden doen waarop werd besloten het paard terug te trekken. Juist in deze rommelige koers behaalde Ebbinge zijn belangrijke 4e overwinning met Jip Star N en nam de leiding over.

In de tussenliggende periode werd er bij de amateurs al gestreden om de titel. Yanick Mollema zou op wachten gaan rijden met zijn Favorite d’Atout terwijl Willem Brouwer de favoriet in handen had in de vorm van Flirtini. Beide heren bewezen waarom ze de top van het klassement aanvoerden. Brouwer reed geconcentreerd met zijn favoriet. Mollema reed tactisch een perfecte koers. het betekende dat in de laatste bocht juist deze twee paarden ‘’afscheid’’ hadden genomen van de rest. In de laatste rechte lijn kon Flirtini nogmaals aanzetten en bezorgde zo de titel aan Willem Brouwer.

De laatste koers van de dag kon in praktijk nog roet in het eten gooien voor Ebbinge wanneer Jaap van Rijn deze naar zich had toegetrokken. Echter was het Flevo Renka met Robin Bakker die van start tot finish domineerde in een goed bezette Silver Challenge en zo de laatste koers van een bewogen jaar op naam schreef.


 

 De selectieproef van de week: Grote Kerstprijs

De editie van 2020 trok een sterk deelnemersveld. Alle negen paarden hadden meer als 50.000 euro winsom en dus werd er alleen vanuit het tweede band gestart. Vooraf had Jules van de Putte jr. belangrijke informatie gedeeld aan het team van Victoria Park. In de wekelijkse rubriek ‘’ de tips uit de stallen’’ informeerde hij dat zijn paard een ontsteking aan zijn hoef had waardoor hij Giovanni Bianco op 80% inschatte. Het ging in de eerste bocht helaas fout als gevolg van een galoppade. Tuxedo Bi voerde een hoog tempo aan kop waardoor er een lang gerekt veld ontstond. Flavius en oprukkende Cyriel d’Atom volgden toen de laatste ronde werd ingedraaid. Ebbinge bleef in het hoge tempo door stomen. Het leek met 800 meter te gaan dat hij iedereen op de knieën had gekregen. Cyriel d’Atom en jos verbeeck zette in het hart van de laatste bocht nogmaals aan en gingen op pure speed de moe gestreden Tuxedo Bi voorbij. Die hield nog zijn tweede plaats voor de beste Flavius. Cyriel d’Atom won in een imponerende 1.13,4/2840 bandenstart.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Selectieproef:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Carloforte Font

Een krachtpatser uit Biddinghuizen! Heeft een mooie toekomst voor zich.

Cyriel d'Atom

In een hoog tempo van achter naar voren komen, een tweede adem vinden en op speed de leider kloppen in een fabelachtige tijd. Fantastisch paard.

Rick Ebbinge

Maanden weggeweest, in zweden 41 koersen gewonnen, en dan op de laatste dag de benodigde 4 koersen winnen. Erg knap.

 

 Om te onthouden

Flavius

Loopt steeds tegen de beste paarden. Weerde zich in een sterk veld fantastisch goed.

Knockout Invicta

Behaalde na een slimme rit van Rick Wester een sterke tweede plaats. Gaat snel een overwinning boeken.

Hindy Heikant

Is iets anders getraind en dat werd direct terug gezien in de koers. kon als enige in de buurt blijven van Zion Font.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

8 januari staat de eerste start van het nieuwe jaar gepland. Het Midwintercriterium is het hoofdnummer deze dag.