sunday_24012020

De Sunday Special van: 24-01-2020

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 24-01-2020
type meeting: Premium meeting
aantal koersen: 6

totaal beschikbaar prijzengeld: €. 29.700,--
beschikbaar voor niet Franse paarden: €. 18.700
fokpremie voor NL gefokte producten: €. 1.700,--


aantal paarden aan de start: 58
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 5

aantal nationaliteiten: 7
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, IT, SE, FR, BE, NO


koers van de week: Finale Regio Challenge Alkmaar II
buitenlandse winnaar(s): Fantastic Sam - Rick Ebbinge
snelste winnaar(s): Gwydion, 1.14,3, 2.100m


geschreven door: Albert Dilling

 

 De koersen

Terwijl half drafsport minnend Nederland zich in Parijs bevond of onderweg was naar de Franse lichtstad om daar dit weekend te genieten van het beste dat de Franse drafsport ons te bieden heeft werd er ook op Victoria Park een schitterend programma afgewerkt. Met zes koersen, waarvan vijf PMU-koersen, stond de baan weer garant voor absolute topsport. We nemen de koersen traditiegetrouw weer even met u door.

De meeting begon met een verwachte zege van Fantastic Sam. De vijfjarige merrie van Texas Charm trad aan met twee Belgische zeges en een recente recordverbetering achter haar naam en dat leverde bij de totalisator de favorietenstatus op. In de koers liet Rick Ebbinge er vanaf de start geen twijfel over bestaan. Hij stuurde de favoriet naar de kop van het veld en dicteerde van daaruit de koers. Fantastic Sam zegevierde zeer eenvoudig in een kilometertijd van 1.14,9 hetgeen opnieuw een recordverbetering voor de merrie betekende. De tweede plaats was voor Ennis Stone voor wie de afstand eigenlijk aan de korte kant was. De ruin heeft lucht te koop! Floris van Egmont behaalde met een mooie derde plaats het hoogst haalbare in deze koers.

Ook de derde koers was gereserveerd voor de Franse dravers en opnieuw was het een pupil uit de stal van kampioentrainer Jeroen Engwerda die de lakens uitdeelde. Aparte kende een mooi voorjaar en zomer op Victoria Park maar bij de tienjarige ruin gaan de jaren tellen en daarom was hij een half jaar niet in koers geweest. In dit nummer was Aparte echter weer helemaal terug. De ruin vertrok vanuit het tweede band en Ebbinge zette direct koers richting de leidende paarden uit het voorste band. Na een kleine ronde had Aparte de leiding veroverd. Op dat moment vond de favoriet van het spelend publiek, Etenclin, het tijd worden om de leiding over te nemen. Ebbinge liet collega Robin Bakker z’n gang gaan en Etenclin en Aparte liepen zienderogen weg bij de rest van het veld. Daar waar er geen vuiltje meer aan de lucht leek sprong de leidende Etenclin zo maar weg en lag de weg naar een mooie zege voor Aparte helemaal open. Ebbinge moest nog wel even aan het werk om zich stalgenoot Clopin du Boulay van het lijf te houden maar op de streep had Aparte voldoende voorsprong voor de zege. De derde plaats in dit nummer was voor de verrassende Borindi du Sam met Anne Lehmann in de sulky. Een succesvol Nederlands debuut derhalve voor Borindi du Sam.

De zege in de vierde koers ging geheel volgens verwachting naar Gwydion. De ruin van Holiday Road had zijn rentree van twee weken geleden al overtuigend gewonnen en was alleen maar sterker geworden. Ook in dit nummer was Gwydion, ondanks de forse concurrentie, niet te beschieten on won hij in 1.14,3, de snelste tijd van de avond. Het tweede geld was voor Happy Hollandia die daarmee een sterke rentree maakte. Met een derde plaats scoorde Regiment, gezien zijn startnummer, optimaal!

De voorlaatste koers werd een prooi voor Jan Alki en de manier waarop de vierjarige Offshore Dream-zoon de zege tot stand bracht oogstte de nodige waardering bij de kenners. In een rechtstreeks duel rekende Jan Alki af met z’n zwaarste concurrent Velten Swarovski die eveneens een goede koers liep. Ishtar completeerde het trio. Met Jan Alki heeft Sarah Alki haar zoveelste succesvolle kind in de koers. De merrie is ook moeder van klasse paarden zoals Dame Alki, Alki Flevo en Inez Alki die momenteel, onder de hoede van Hans Crebas, furore maakt in Zweden!

De zege in de slotkoers ging naar Illimani Montana en Patrick de Haan. De Timoko-zoon profiteerde optimaal van de off-day van de favoriete Arwen As maar met deze omschrijving doen we de prestatie van Illimani Montana eigenlijk tekort want het paard liep een zeer sterke koers! Al snel na de start had Arwen As de leiding in handen en daarmee leek niets een derde zege uit zes starts in de weg te staan. Gedurende de koers had Patrick de Haan zijn Illimani Montana echter al in een uitstekende positie gebracht en toen het spel bij het uitkomen van de laatste bocht op de wagen ging had Illimani de leidende Arwen As al te pakken en liep de ruin naar een onbedreigde zege in een knappe 1.15,9 over 2.100 meter. Isaiah Polly finishte als tweede voor een sterk finishende Indy Starlake.


 

 De koers van de week: Finale Regio Challenge Alkmaar II

De koers van de week was dit keer de finale van de Regio Challenge Alkmaar en dit nummer leverde in de vorm van Ilclassico Renka toch wel een verrassende winnaar. De wedder die echter goed naar trainer Bas Crebas had geluisterd zal met een goed gevulde portemonnee de baan hebben verlaten want ondanks het feit dat Crebas zijn paard als winnaar tipte bracht Ilclassico Renka toch 7,70 euro winnend.

Het koersverloop speelde in deze koers wel een belangrijke rol. Direct na de start maakten Andrea Swagerman en Fakir Oldeson elkaar het leven zuur in een duel om de leiding. Voor deze paarden was daarmee de koers al gelopen. Waar twee honden vechten om een been ging de derde er in de vorm van Echo Oldeson mee heen. In handen van Jaap van Rijn nam hij de leiding over en bracht het veld de laatste ronde in! Daar bleef Echo Oldeson tot in de laatste bocht. Toen moest hij z’n meerdere erkennen in een ontketende Ilclassico Renka die de leiding over nam en redelijk eenvoudig won voor een aanstormende Hunter Montana en de dappere Echo Oldeson. Ilclassico Renka finishte in 1.15,4 en mocht 2.500 euro aan z’n winsom toevoegen!

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Prix Haras de Sassy

Fantastic Sam / Rick Ebbinge

 

2  -  Finale Regio Challenge Alkmaar II

Ilclassico Renka / Ruud Pools

 

3  -  Prix Radio Balances

Aparte / Rick Ebbinge

 

4  -  Boko Champions Mile

Gwydion / Jeffrey Mieras

 

5  -  Prix Unico Limburgia

Jan Alki / Hugo Langeweg jr.

 

6  -  Prix Intact Hornline

Illimani Montana / Patrick de Haan

 

 

 De beste indrukken van de avond

Jan Alki

De manier waarop Jan Alki zijn koers won was bijzonder overtuigend. Hugo Langeweg jr. gaf tijdens de huldiging zelf al aan dat men op schema zit met de hengst en de verwachting is dat er deze winter nog wel een paar overwinning een z’n palmares zullen worden toegevoegd.

Illimani Montana

Leek de “runner-up”in dit nummer maar Illimani Montana liep een ijzersterke koers en het heeft er alle schijn van dat de Timoko-zoon ook zonder het falen van Arwen As dicht bij de zege was geweest. In deze vorm en in deze klasse is Illimani voorlopig nog niet uitgewonnen!

Gwydion

We kunnen niet om Gwydion heen. De manier waarop hij de vorige keer serie-winnaar Ids Schermer overwon was al imponerend maar de zege van vandaag was wellicht nog imposanter. In deze vorm heeft Gwydion voorlopig niets te vrezen!

 

 Om te onthouden

Happy Hollandia

De schimmel kwam terug van rust en liep achter Gwydion naar een zeer sterke tweede plaats. Met deze koers in de benen zal de merrie alleen maar scherper zijn geworden en dan is een zege slechts een kwestie van tijd!

Ennis Stone

Bij Ennis Stone is het lek boven. Het paard heeft lucht te koop en in zijn klasse zijn er koersen over 2.600 meter genoeg. Voor hem liggen er dus nog een aantal mooie koersen in het verschiet deze winter!

Hunter Montana

De koers van Hunter Montana had een vreemd koersverloop. Hierdoor kwam de geplande strategie voor de winst niet tot z’n recht. In de vorm waarin Hunter Montana momenteel verkeerd komen er nog kansen genoeg.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Komende vrijdag sluiten we de eerste maand van het nieuwe jaar al weer af. Opnieuw een Premium meeting met mooie sport en volop sfeer op de drafbaan. Met onderdelen van de Nederlandse en Franse Challenges, waaronder de TF Ladies Challenge, is topsport gegarandeerd! De start van de eerste koers zal rond de klok van 18.30 liggen!