sunday-25012019

De Sunday Special van: 25-01-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 25-01-2019
type meeting: Premium Meeting
aantal koersen: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: 35.800
beschikbaar voor niet Franse paarden: 25.300
fokpremie voor NL gefokte producten: 2.300


aantal paarden aan de start: 72
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 5

aantal nationaliteiten: 7
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, SE, NO, BE


koers van de week: Grand Prix Willem H. Geersen
buitenlandse winnaar(s): Thai Investement, eigenaar: J.A.C. Vanduffel
snelste winnaar(s): Thai Investment, 1.14,3 / 2620 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

De Wolvega-meeting voorafgaand aan de Prix d’Amerique blijft qua bezoekersaantallen meestal achter bij de rest. Dat is logisch want veel drafsportliefhebbers verblijven dan reeds in Parijs. Dit jaar was de uitzondering die de regel bevestigt. Dankzij het populaire winterarrangement zaten beide restaurants vol met nieuwe bezoekers die een avondje Victoria Park wilden beleven. Zij zagen Jaap van Rijn de ‘Koers van de Week’ winnen met Thai Investment.

De meest succesvolle rijders waren Micha Brouwer en Rick Ebbinge, beide scoorden een dubbel. Micha is in 2018 kampioen geworden bij de leerlingpikeurs en krijgt ook als professional veel kansen van zijn werkgever Bas Crebas. Hij won onder andere met Dillinger Gentil, die met een Franse kap en meer trainingsarbeid momenteel erg scherp is. De draver van de Spangahoeve was rap weg uit het tweede band, ging in de aanval en kon nog even uitblazen op de rug van Dame Quick. Won uiteindelijk sterk. Later op de avond sloeg Micha toe met Gillarney F Boko. De merrie van Stal Payday was na winst in de finale ook de beste in de Revanche van de Regio Challenge Alkmaar.

Rick Ebbinge maakte ook twee ererondes. Hij won voor de derde keer op rij met Highlander. Ze namen onderweg het heft zelf in handen en bleven soeverein voorop. Met Cap Est de Mai liet Ebbinge het aankomen op de slotfase. Hij lag lang los van het veld maar stapte uiteindelijk toch over de concurrentie heen. De draver van Patrick Davidson en Casper Veldink breidde zijn winstreak daarmee uit naar zes zeges.

In de amateurkoers gaf Erik van den Bergh zichzelf het meest ultieme verjaardagscadeau. Hij won op speed met Guess What en liet in een mooie finish Giant Starlake en Zaviar As vlak achter zich. Erik kan lezen en schrijven met de trainingspupil van Carel Roodenrijs. Ze begon hard en kreeg een mooi parcours op de rug van de koploper.

Tom Kooyman won de laatste koers met Ivar, die in één week twee keer werd gehuldigd in Wolvega. Hij gaf enkele meters bij de start, reed door naar de kop en kwam nimmer in gevaar. Als de zoon van Timoko ook ongecompliceerd wordt in de startfase dan kan hij meerdere stappen maken op de winsomladder.


 

 De koers van de week: Grand Prix Willem H. Geersen

In deze memorial-race nam Flavius de kop. Hij werd direct afgelost door Gustafson die met nog twee kilometer te gaan overgaf aan stalgenoot Iron Vivant. De favoriet Ustinof du Vivier kwam in het dodenspoor en Flavius verwisselde de reling met het tweede spoor om op zijn rug terecht te komen. Achter hem lag Thai Investment. Met nog een ronde te gaan werden bij Ustinof du Vivier de proppen getrokken, hij had het beste gegeven. Flavius ging driedik en was de ideale gangmaker voor Thai Investment, SJs Junior C en Ustang Ludois. Iron Vivant had geen antwoord op de felle aanval van Flavius en maakte even later een galoppade. Gelukkig had Gustafson ruimte genoeg om hem te ontwijken. Flavius bracht het veld de laatste rechte lijn in maar Jaap van Rijn zat nog met de handen vol achter Thai Investment. Hij kwam op volle toeren en had genoeg over om Gustafson voor te blijven. Derde werd Flavius voor SJs Junior C. Ustinof du Vivier vond een tweede adem en sprintte naar plek vijf voor Ustang Ludois.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Prix Radio Balances Enfin Á Wolvega

Dillinger Gentil / Micha Brouwer

 

2  -  Grand Prix Willem H. Geersen

Thai Investment / Jaap van Rijn

 

3  -  Prix Cebopa

Highlander / Rick Ebbinge

 

4  -  Revanche Regio Challenge Alkmaar

Gillarney F Boko / Micha Brouwer

 

5  -  Prix Davidson du Pont

Cap Est de Mai / Rick Ebbinge

 

6  -  Prix Vitens

Guess What / Erik van den Bergh

 

7  -  Prix Weststellingwerf

Ivar / Tom Kooyman

 

 

 De beste indrukken van de avond

Thai Investment

Na de Grote Kerstprijs en het Midwintercriterium sloeg de Noorse hengst toe in de Willem H. Geersen-prijs. Gek genoeg blijft hij de wedders verbazen!

Highlander

Ebbinge wilde het niet op speed aan laten komen en ging voor de tribune in de aanval. De ruin van Piet Solleveld won met veel vertoon van macht!

Gillarney F Boko

Had respect afgedwongen met haar finalewinst en mocht nu de kop overnemen in de Revanche. Walste vanuit die positie naar een sterke zege!

 

 Om te onthouden

Empereur Face

Was goed weg uit de banden maar kwam toch achterin te liggen. Moest in de laatste ronde nog heel veel paarden passeren en deed dat ook met een tweede plaats als resultaat!

Happy Hollandia

Had startnummer negen en lag van quitte af aan hopeloos ingesloten. Toen de schimmelmerrie ruimte kreeg in de laatste rechte lijn vloog ze naar een vijfde plek!

Zaviar As

Noteerde de snelste opening van de dag omdat Kim Hagoort overgeven geen optie vond. Zaviar As werd uiteindelijk dichtbij derde. De merrie van Willem Wals toonde net als de vorige keer karakter op de finish!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is op vrijdag 1 februari. Hoogtepunt is de Revanche van de Regio Challenge Alkmaar (winsom tot €12.000). De eerste start valt waarschijnlijk om 18.22 uur.