sunday-23112018

De Sunday Special van: 23-11-2018

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 23-11-2018
type meeting: Premium Meeting
aantal koersen: 11

totaal beschikbaar prijzengeld: 79.090
beschikbaar voor niet Franse paarden: 62.590
fokpremie voor NL gefokte producten: 5.690


aantal paarden aan de start: 108
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 6

aantal nationaliteiten: 6
deelnemende nationaliteiten: (NL, DE, FR, IT, BE, SE)


koers van de week: Derby der Tweejarigen
buitenlandse winnaar(s): Velten Versailles, eigenaar: Pine Point Equine Gmbh
snelste winnaar(s): Howings Win Win: 1.14,1 / 1609 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

Het winterseizoen van Victoria Park is afgelopen vrijdag officieel van start gegaan. Tot en met maart 2019 worden er in Wolvega 26 meetings verreden waarvan 16 vrijdagen op rij. De Derby der Tweejarigen was de ‘Koers van de Week’ en die werd gewonnen door Joe Fanatic en Ruud Pools in een nieuw koersrecord: 1.15,0!

Er was eveneens veel prijzengeld te verdelen in twee afdelingen van de Breeders Crown H. Hugo Lobell bevestigde zijn hegemonie door opnieuw te winnen tegen Hooters USA. De crack van Arie van Bellen bracht zijn jaarwinsom daarmee op €45.000. De merrie-afdeling werd ook gewonnen door een pupil uit de stal van Jeroen Engwerda. Hedy Beuckenswyk moest veel doen om aan kop te komen maar kwam daarna nimmer in gevaar. Robin Bakker was verantwoordelijk voor het stuurwerk.

De kampioensstal uit Biddinghuizen scoorde in totaal zes winnaars waarvan vijf door Rick Ebbinge werden gereden. In de Finale van de Merwestaal Talent Challenge gaf Velten Versailles andermaal blijk van zijn grote capaciteiten. Hij nam de kop met startnummer zeven, gaf over aan Gwydion en klopte hem ogenschijnlijk eenvoudig. Van deze Zweedse driejarige van Bernie Johnston gaan we ongetwijfeld nog veel horen. Ook Flevo Renka gaat een mooie carrière tegemoet. Hij won bij zijn debuut en zal binnenkort aan een Franse campagne beginnen.

Cap Est de Mai stelde niet teleur als ‘Paard van de Avond’ en Tsar d’Andain kan op elfjarige leeftijd nog een tandje bijschakelen. Hij is in grote vorm. Beide paarden zijn (deels) in bezit van baaneigenaar Casper Veldink die ook dankzij Grift Jr in de winnaarsring belandde. De voormalige jaargangstopper is na een peesblessure weer in vorm gekomen aan het strand van Callantsoog. Hij stond er qua winsom gegoten in en won met veel vertoon van macht.

Tom Kooyman beleefde op Victoria Park ook een onvergetelijke avond. Hij won opnieuw met Diamond ER die na een harde koers over het hele veld heen denderde. De vosruin van Ed Burggraaf begon in Nederland met negen galoppades op rij maar lijkt inmiddels een ‘vastigheidje’. Kooyman sloeg ook toe in de mijlskoers met Howings Win Win. De hengst van Peter Aleman kreeg een mooie koers op de rug van de koploper en won sterk. Hij verbeterde zijn record met ruim vier seconden!

Voor de topklasse waren er twee koersen geprogrammeerd. Flavius maakte zijn rentree na een verdiende rustperiode en lijkt weer een mooie winter tegemoet te gaan. Hij won vanuit het dodenspoor en zal de volgende keer nog scherper zijn. SJs Junior C maakte later op de avond zijn status als ‘reuzendoder’ weer eens waar. Hij kwam in de laatste rechte lijn binnendoor bij Banker Transs R en weerstond ook een slotaanval van de goed lopende Urbanio.

 

 


 

 De koers van de week: Derby der Tweejarigen

We waren vrijdag opzoek naar de opvolger van Ilclassico Renka. De draver van Stal Payday was vorig jaar de beste tweejarige van Nederland en werd toen gereden door Ruud Pools. Dezelfde trainer, eigenaar en rijder sloegen in 2018 weer toe met Joe Fanatic. De ruin begon goed en kon gelijk inparkeren achter Jonah Vredebest. Jewel Star had het met startnummer zeven niet getroffen en kwam in het dodenspoor terecht. De drie paarden van de koers lagen direct voorin en liepen in de slotfase ook weg bij de concurrentie. Toevallig of niet zijn het allemaal nazaten van Muscle Mass. Jonah Vredebest leek de zaak onder controle te hebben maar werd geklopt door Joe Fanatic die een droomparcours omzette in een prachtige overwinning. Jewel Star werd nog tweede voor Jonah Vredebest. Jack Hanover snelde vanuit het achterveld naar plek vier voor Jens Elegence en Jitske’s Wish.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  16 Vrijdagen Wolvega - prijs

Flevo Renka / Rick Ebbinge

 

2  -  Stal Quattro Bokaal

Grift jr / Michel Rothengatter

 

3  -  Machinefabriek Bolsward Trofee

Flavius / Dion Tesselaar

 

4  -  Prix Emmanuelle Morvillers

Diamond ER / Tom Kooyman

 

5  -  Finale Merwestaal Talent Challenge

Velten Versailles / Rick Ebbinge

 

6  -  Prix Marie-Anh Schwartz

Cap Est de Mai / Rick Ebbinge

 

8  -  Derby des 2 Ans

Joe Fanatic / Ruud Pools

 

9  -  Prix C'est Vendredi C'est Wolvega

Tsar d'Andain / Rick Ebbinge

 

10  -  Prix Verno.nl

SJs Junior C / Stefan Schoonhoven

 

11  -  Breeders Crown H - Merries

Hedy Beuckenswyk / Rick Ebbinge

 

12  -  Breeders Crown H - Hengsten en Ruins

Hugo Lobell / Rick Ebbinge

 

 

 De beste indrukken van de avond

Grift Jr

Teruggekomen van een peesblessure en bijna op zijn oude niveau. Michel Rothengatter heeft de ruin in vorm en won in stijl!

Velten Versailles

De zoon van Prodigious bleef in zijn vierde start ongeslagen en gaat een mooie toekomst tegemoet. Als je als driejarige doorgewinterde koerspaarden kan kloppen dan ben je een échte!

Joe Fanatic

De ruin bevestigde zijn goede prestatie in de Jonkerprijs met een overwinning in de Derby der Tweejarigen. Hij noteerde een nieuw koersrecord: 1.15,0!

 

 Om te onthouden

Zack Wind

Maakte een veelbelovende rentree na een korte pauze. Kan nooit lang meer duren voordat hij zijn eerste koers wint.

Forrest Beemd

Debuteerde voor de stal van Jeroen Offeringa. Was ruim zeven maanden uit de roulatie maar daar was niks van te merken. Finishte geweldig en werd derde achter Flavius.

Curtis Somolli

De zoon van Ready Cash liep voor de tweede keer op rij een 1.16-tijd over 2600 meter. Zijn koers kende een hoog tempo en in de laatste kilometer schoof hij onopgemerkt door naar plaats twee.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting op Victoria Park is op vrijdagavond 30 november. Er zijn 11 koersen uitgeschreven waarvan 8 live in Frankrijk worden uitgezonden. De eerste start valt waarschijnlijk om 17.45 uur.