sunday-21122018

De Sunday Special van: 21-12-2018

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 21-12-2018
type meeting: Grote Kerstprijs
aantal koersen: 9

totaal beschikbaar prijzengeld: 61.800
beschikbaar voor niet Franse paarden: 41.800
fokpremie voor NL gefokte producten: 3.800


aantal paarden aan de start: 78
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 11

aantal nationaliteiten: 7
deelnemende nationaliteiten: (NL, DE, FR, IT. BE, SE, NO)


koers van de week: Grand Prix de Noël / Grote Kerstprijs
buitenlandse winnaar(s): Thai Investment, eigenaar: J.A.C. Vanduffel / Ustang Ludois, eigenaar: De Groote Lieven BVBA / Fancy Horse, eigenaar: L. Baudron
snelste winnaar(s): James Vrijthout: 1.15,3 / 2100 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

De Kerstmeeting van 2018 zal vooral herinnerd worden als de avond dat Henk Grift een dubbel scoorde. De trainer uit Kevelaer heeft zijn paarden in grote vorm. Hij won met Thai Investment de ‘Koers van de Week’. De Noorse hengst van Jo Vanduffel had anderhalve maand niet gelopen maar legde de Nederlandse topklasse het zwijgen op. Ook scoorde Henk Grift met de Duitse debutant Fancy Horse. Terwijl de zoon van Muscle Hill een fout maakte in de eerste bocht sloegen drie paarden een groot gapend gat met een razendsnelle opening. Fancy Horse ging echter in de achtervolging en stoomde door naar een indrukwekkende zege. Moeder Saorse is een halfzus van de miljonair Wesgate Crown. Ze was zelf een jaargangstopper in Amerika en werd ondermeer tweede in een serie van de Hambletonian Oaks met Louis Baurdon in de sulky. De kleinzoon van Roger Baudron en Jean-Pierre Dubois is fokker en eigenaar van Fancy Horse.

Rick Ebbinge maakte een moeilijk begin van de meeting goed in de laatste drie koersen. Allereerst sloeg hij toe met Ids Schermer die in zijn vierde start ongeslagen bleef. De ruin van Piet Solleveld maakte een paar mispassen in de slotronde maar Ebbinge had zijn troef snel weer bij de les. Ze klopten de opnieuw goed lopende Ismael F Boko. Daarna verzorgde de nationale kampioen twee succesvolle gastritten. Voor eigenaartrainer Willem Zwiers won hij van kop af aan met Devil die veel lichter stond dan normaal. En in de laatste koers presenteerde Marcel Hauber Jurre Boshoeve die strak dravend een hele makkelijke zege behaalde voor Jack Baldwin.

In de Finale van de TF Diamond Challenge was Ustang Ludois zoals verwacht een maatje te groot. Omdat stalgenoot Ultimo du Douet in het dodenspoor bivakkeerde kon de favoriet even inparkeren als derde paard aan de binnenkant. Toen het gaspedaal werd ingetrapt, kwam het klasseverschil direct aan het licht. De Revanche van de TF Bronze Challenge kende wel een verrassende winnaar. Stefan Schoonhoven kondigde al aan dat hij over de middenafstand verwachtingen had van Dona de Vrie maar op een overwinning zal hij ook niet gerekend hebben. Hij nam de kop, gaf over aan twee paarden van Henk Grift en ging vlak voor de laatste bocht in de aanval. De merrie van Stal Wonderful vocht zich naar een mooie zege voor Diamond ER en Duc des Clerbosq.

De spijkerharde Fleur Swagerman is in de wintermaanden altijd goed op dreef en heeft de smaak opnieuw te pakken. Ze nam de kop met Thomas Bos en kon het tempo volledig naar haar hand zetten. Niemand voelde zich geroepen om de alleskunner van de familie Swagerman aan te vallen en in de slotfase wist ze alle aanvallen op speed af te slaan. Imponerend was ook de overwinning van James Vrijthout en Rick Wester. De hengst van Casper Veldink begon als laatste aan het karwei maar kon opschuiven naar ‘ruggetje dodenspoor’. Hunter Montana hield hem lang uit de wind en vlak voor de laatste bocht vond Wester het tijd om afscheid te nemen van de concurrentie. Ze wonnen met een straat voor de eveneens goed lopende Hudson Boko.


 

 De koers van de week: Grand Prix de Noël / Grote Kerstprijs

Urbanio was de logische favoriet aan 1,50 maar had duidelijk zijn dag niet. Begon de draaistart in de verkeerde gangen en maakte een ronde later een beslissende galoppade. Early Ricardo had in eerste instantie de kop maar werd afgelost door titelverdediger Banker Transs R. Die drukte het tempo terwijl het peloton volgde in de ganzenpas. Met nog achthonderd meter te gaan koos Stefan Schoonhoven het tweede spoor met SJs Junior C. Hij werd gevolgd door Thai Investment en Flavius. Deze drie paarden maakten er uiteindelijk een spannende strijd van. Verrassend genoeg kwam Thai Investment als eerste over de streep. De negenjarige hengst in Belgisch bezit won met Henk Grift voor SJs Junior C, Flavius en de laat vrijgekomen Early Ricardo. Banker Transs R eindigde op gepaste afstand als vijfde.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Championnat d'Hiver

Dona de Vrie / Stefan Schoonhoven

 

2  -  Prix Miep Hamming

James Vrijthout / Rick Wester

 

3  -  Grand Prix de Noël / Grote Kerstprijs

Thai Investment / Henk Grift

 

4  -  Championnat d'Hiver

Ustang Ludois / Gert Sucaet

 

5  -  Prix Bianca Bijkerk

Fancy Horse / Henk Grift

 

6  -  Prix Wilma van der Zwaan

Fleur Swarenman / Thomas Bos

 

7  -  Prix Anja Koops

Ids Schermer / Rick Ebbinge

 

8  -  Prix Sandra Winkelman

Devil / Rick Ebbinge

 

9  -  Winterster der Tweejarigen

Jurre Boshoeve / Rick Ebbinge

 

 

 De beste indrukken van de avond

James Vrijthout

Is geweldig teruggekeerd van een peesblessure. Kreeg bij zijn rentree direct het dodenspoor, nu kreeg hij een koers op maat. Ging voor de laatste bocht driedik en wapperde soeverein naar een sterke zege!

Fancy Horse

Henk Grift heeft grote verwachtingen van dit paard en vrijdag voegde hij de daad bij het woord. De driejarige zoon van Muscle Hill kon zich zelfs een fout in de eerste bocht permitteren. Won uiteindelijk nog eenvoudig na een geweldige inhaalslag!

Jurre Boshoeve

Rick Ebbinge soleerde met het paard van zijn oom. De trainingspupil van Marcel Hauber was in vergelijking met zijn kwalificatie duidelijk verbeterd. Vorig jaar won de stal uit Deurze ook de laatste koers voor tweejarigen met Ilja Medo!

 

 Om te onthouden

Diamond ER

Kon zijn status als ‘finale-winnaar’ niet waarmaken door een galoppade in de tweede bocht. Wat de vosruin daarna nog liet zien was geweldig! Reed naar het veld toe en werd tweede na een flitsende finish.

Visage Pale

De ruin van Kris de Koninck blijkt een leuke aanwinst voor de TF-koersen in Wolvega. Slalomde bij zijn Nederlandse debuut naar een derde plaats en was dit keer nog beter. Hij was de enige die inliep op Ustang Ludois!

El Salsa

Bij het ingaan van de laatste bocht lag de vosruin van Willem Steur nog laatste paard binnenkant. Kwam hard af en werd vierde op één lijn met de tweede aankomende! Was afgelopen zomer vooral actief op de grasbanen en voor die paarden zijn deze winter mooie koersen uitgeschreven.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is op vrijdag 28 december. Tijdens de laatste koersdag van het jaar staan er drie finales op het programma: TF Silver Challenge, TF Lady Challenge en de Revanche van de TF Golden Challenge. Er worden in totaal negen premium-koersen verreden en de eerste start valt om 17.10 uur.