sunday-18012019

De Sunday Special van: 18-01-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 18-01-2019
type meeting: Premium Meeting
aantal koersen: 8

totaal beschikbaar prijzengeld: 38.200
beschikbaar voor niet Franse paarden: 29.700
fokpremie voor NL gefokte producten: 2.700


aantal paarden aan de start: 80
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 10

aantal nationaliteiten: 7
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, BE, SE, US


koers van de week: Finale Regio Challenge Alkmaar
buitenlandse winnaar(s): Emilion, eigenaar: U. Mommert / Galilee, eigenaar: T. van Wijnendaele
snelste winnaar(s): Emilion: 1.15,1 / 2100 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

Afgelopen vrijdag werden er acht koersen georganiseerd op Victoria Park. Ze werden gewonnen door acht verschillende trainers en acht verschillende rijders!

Jaap van Rijn trapte af met een zege. Het jonge rijderstalent is sindskort zelfstandig trainer in Zwaanshoek, waar hij enkele boxen huurt bij Entrainement Jan van Dooyeweerd. Vrijdag turfde hij alweer zijn tweede winnaar: Makalo in de ‘Koers van de Week’. Zijn andere starter kreeg geen ruimte in de koers die imponerend werd gewonnen door Emilion en Michael Nimczyk. De Duitse ‘Goldhelm’ moest veel doen om met startnummer acht aan kop te komen. In de laatste bocht had de klassedraver even een moeilijk moment waardoor Kees Bokma op speed aan hem voorbij kon gaan. Eenmaal recht kwam Emilion echter terug voor meer, hij won met een hoofdje verschil.

Een koers later stond de Nederlandse kampioen in de ‘victory circle’. Ebbinge domineerde zoals verwacht met Zed Gifont. Hij begon expres rustig met de Italiaanse ruin, reed langzaam door naar de kop en kwam daar nimmer in gevaar. Er waren ook verwachtingen van stalgenoot Arwen As maar die kreeg geen ruimte in haar race. Hopeloos ingesloten liep ze naar een tweede plek achter Ivar en Tom Kooyman. Er ging vorig jaar al een roep uit van Ivar maar de vierjarige zoon van Timoko was erg grillig. Nu bewees hij zijn klasse door hard van start te gaan en de koers te controleren.

De rijder die zijn overwinning het meest uitbundig vierde was Tom Verdonck. Hij kwam vanuit België met twee paarden naar Wolvega en sloeg verrassend toe met Galilee. De negenjarige ruin werd als vierde paard binnenkant ingeparkeerd en sprintte uiteindelijk over alles en iedereen heen! Zijn andere paard Fortis JB kwam eerder op de avond niet weg uit het derde spoor. Die koers werd gewonnen door Hour of Power en Stefan Schoonhoven. De flegmatieke hengst van Hajo Duursma bleef in een bloedstollende finish knap voor Gipsy Starlake en Forever H.

De Marathon voor Trotteur Francais werd sterk gewonnen door Do You Love Me. Cees Kamminga kondigde vooraf al aan dat hij niet veel onder deed voor zijn andere troef Croatie d’Amour. Het koersverloop zou de doorslag geven en op basis van snelheid had Do You Love Me een streepje voor. En dat bleek ook zo in de praktijk. De grote ruin haalde het tempo er aan kop uit en vloog de laatste vijfhonderd meter naar huis. Croatie d’Amour had daar vanuit het dodenspoor geen weerwoord op maar eindigde wel sterk als tweede voor Dolly du Quesne.

In de afsluiter van de avond wist Mats Wester te winnen met Comete de Baffais. De Franse vosmerrie had de zaken onder controle maar leek in de laatste bocht geklopt te worden door Casimaka. Ze had echter nog wat achter de hand en pareerde de aanval. Stalgenoot Cadence de Kacy sprintte naar plek twee.

 


 

 De koers van de week: Finale Regio Challenge Alkmaar

De tweede Alkmaar Finale in 2019 was voor paarden in de winsomklasse tot €12.000. Eva Hallinck nam de kop terwijl drie paarden in midveld geen positie kregen. Fledder Greenwood, Makalo en Flavius Boko reden driedrik door naar voren. Jaap van Rijn nam de leiding over met Makalo en voor de tribune waren er opnieuw positiewisselingen. Terwijl het tempo aardig hoog bleef maakte Hampshire F Boko vanuit het achterveld terrein goed. Achter hem aan gingen Mr Blitzer Byd en Ghilaine F Boko. In drie sporen stevende het peloton af op de laatste bocht maar toen Makalo even werd aangespoord liep hij direct een straat weg bij de rest. Galaxy W en French Kiss hadden het kruid onderweg aardig droog gehouden en vlogen vanuit onmogelijke posities naar plek twee en drie. Hampshire F Boko hield knap stand voor plaats vier. Vijfde werd Fledder Greenwood voor Flavius Boko.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Finale Regio Challenge Alkmaar

Makalo / Jaap van Rijn

 

 

 De beste indrukken van de avond

Makalo

Kreeg vanuit het tweede gelid geen positie en reed driedik door naar de kop. Werd onderweg sterk gehouden door Jaap van Rijn en won uiteindelijk zeer eenvoudig!

Emilion

Was vorig jaar één van de jaargangtoppers in Duitsland en moest bij zijn rentree gelijk aan de bak tegen de Nederlandse subtop. Kwam aan kop, leek in de slotfase geklopt te worden door Kees Bokma maar vocht zich bijzonder goed terug!

Do You Love Me

Kwam vanuit het tweede band al na anderhalve ronde aan kop. Kamminga controleerde de Marathon over 3100 meter en besliste de strijd op pure snelheid ten koste van stalgenoot Croatie d’Amour!

 

 Om te onthouden

Galaxy W

Ging vierdik door de laatste bocht en sprintte vanaf de laatste plaats naar een mooie tweede plek! Hopelijk zien we het Paradepaard van Alkmaar deze winter nog vaker terug in Wolvega.

Forever H

Begon los van het veld maar eindigde op één lijn met de winnaar. Mits opgeborgen kan deze draver van Jan Vink veel speed ontwikkelen!

Demolition Girl

De oud-trainingspupil van Richard Westerink lijkt een leuke aanwinst voor de TF Lady Challenge. Verdween als tweede aankomende uit de uitslag vanwege een paaltjesincident…

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is op vrijdag 25 januari. Hoogtepunten zijn de Willem H. Geersen-prijs en de eerste Revanche van de Regio Challenge Alkmaar (winsom tot €5.000). De eerste start valt waarschijnlijk om 17.50 uur.