sunday-15012021

De Sunday Special van: 15-01-2021

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 15-01-2021
type meeting: Premium Meeting
aantal selectieproeven: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: 30.350
beschikbaar voor niet Franse paarden: 23.100
fokpremie voor NL gefokte producten: 2.100


aantal paarden aan de start: 62
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 0

aantal nationaliteiten: 6
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, BE, IT, SE


selectieproef van de week: Weber Winter Cup
buitenlandse winnaar(s): Gipsy d'Erpion, Ludo Truyaert & Kool Alice, Floris Vandenabeele
snelste winnaar(s): Zion Font: 1.13,9 / 2300 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De selectieproeven

Rick Ebbinge en Jaap van Rijn maakten er vorig jaar een zenuwslopende titelstrijd van. De twee toppikeurs maken in het begin van 2021 nog steeds de dienst uit. Afgelopen vrijdag wonnen ze in het Belgische Mons vier van de zeven selectieproeven en allebei namen ze er twee voor hun rekening. Rick Ebbinge trapte af met twee zeges. Flevo Renka imponeerde opnieuw van start tot finish, nu over 2300 meter. Defi Magik, die vanuit het veld op toeren moest komen, werd net zo makkelijk tweede. Daarna maakte Zion Font ook indruk door de Koers van de Week te winnen in de snelste tijd van de dag! Tweede werd Hindy Heikant met Jaap van Rijn.

In de derde selectieproef werd een duel verwacht tussen de twee seriewinnaars Jungle Renka en Edens Boy. Jungle Renka maakte echter een startgaloppade waardoor Jaap van Rijn vrij spel had met Edens Boy. De Zweedse ruin ging als een bulldozer naar voren en won zonder echt voluit te hoeven gaan. Van Rijn boekte zijn tweede zege met Favorite d’Atout uit de training van Arnold Mollema. De Franse merrie die een grillige periode lijkt te hebben afgesloten won dankzij een sterke laatste ronde. Ze profiteerde van een harde openingsfase waarin Fortuna Phyt’s en Free Victory de nodige energie hadden verspild. Ebbinge werd tweede met Felicita Marie, een gastrit voor trainer Michel Bizoux.

Ebbinge en Van Rijn hadden ook een goede troef in de laatste koers. Love over Gold en Klaas J Boko maakten echter allebei een startgaloppade. Klaas J Boko kwam alsnog als eerste de laatste bocht uit maar de inspanningen die daarvoor nodig waren braken hem in de laatste meters op. Kamehameha Boko draafde langszij en won voor de Draviet Stables en trainer Patrick de Haan. Laatstgenoemde kondigde vooraf al aan dat de vierjarige ruin beter traint dan zijn verrichtingen doen vermoeden en gelukkig maakte hij nu een einde aan die reeks.

De Belgische deelnemers zorgden ervoor dat twee overwinningen in eigen land bleven. Gipsy d’Erpion versprong in haar carrière veel kansen maar bevestigde nu haar recente zege in Mons. De merrie van eigenaartrainer Christ Deconinck zette Kaboom al vroeg onder druk en zette sterk door. Ook Kool Alice van Floris Vandenabeele won vanuit het dodenspoor. De vosmerrie nam favoriet Marco de Brucom mee in haar slipstream maar sloeg de laatste bocht uit een gaatje en bleek zelf de sterkste van het veld.


 

 De selectieproef van de week: Weber Winter Cup

Het Paard van de Avond, Zion Font, maakte alle verwachtingen opnieuw waar. De zesjarige Italiaan boekte zijn 14e zege in 17 starts. Rick Ebbinge begon als een raket met de favoriet. Aan zijn buitenkant begon Hindy Heikant eveneens hard en zij kon net als in de Boko Finale inparkeren achter Zion Font. Budgets Lasse werd het kind van de rekening, want hij kreeg na zijn snelle start geen positie en belandde in het dodenspoor. Ook voor Vice Versa Diamant was de openingsfase fataal want hij sprong bij het ingaan van de eerste bocht. King Schermer lag gelijk derde voor Ideaal en aan die volgorde veranderde niks door het hoge tempo van Zion Font. Hij won sterk met één voor Hindy Heikant die opnieuw alles gaf. Enkele lengtes daarachter finishte King Schermer voor Ideaal en een prima eindigende Intouchable.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Selectieproef:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Flevo Renka

Won opnieuw van start tot finish en ook ditmaal verbeterde de ruin van de familie Knipscheer zijn record. Hij liep 1.14,5 over 2300 meter!

Zion Font

Is sinds zijn rentree nog ongeslagen in vijf starts! De klasseruin van Patrick Davidson en de Draviet Stables lijkt zijn plafond nog lang niet te hebben bereikt.

Edens Boy

Deze tempobeul scoorde zijn derde zege op rij voor eigenaar Willem Hendriks en trainer Appie Bosscha!

 

 Om te onthouden

King Schermer

Pas vier jaar oud en toch weerde hij zich kranig in de winsomklasse tot 40.000 euro! Werd derde in 1.14,5 en is klaar voor een start op Vincennes tijdens het Prix d’Amerique-weekend.

Etoile de Lahaye

Zat vast achter de lange leider Fortuna Phyt’s maar leek in de slotfase nog wel wat achter de hand te hebben…

Klaas J Boko

De zoon van Virgill en Aida Boko maakte indruk door na een startfout en een laatste ronde driedik pas op de streep geklopt te worden.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Volgende week vrijdagavond staat in Mons onder andere de Willem H. Geersen-Prijs op het programma. Deze jaarlijkse memorial-race is het derde onderdeel van de Wolvega Winter Grand Slam, gesponsord door De Vries Oppervlaktereiniging. De Grand Slam is een puntenklassement over vier koersen in de Elite Challenge met €1.000 bonus te verdelen onder de winnende eigenaar en trainer!