sunday-08012021

De Sunday Special van: 08-01-2021

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 08-01-2021
type meeting: Premium Meeting
aantal selectieproeven: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: 33.100
beschikbaar voor niet Franse paarden: 23.100
fokpremie voor NL gefokte producten: 2.100


aantal paarden aan de start: 85
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 0

aantal nationaliteiten: 6
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, BE, IT, SE


selectieproef van de week: Midwintercriterium
buitenlandse winnaar(s): Kongo Flevo, Piet van Pollaert / Giovanni Bianco, Jules van den Putte jr / Fifty d'Erah, Jo Corbanie
snelste winnaar(s): Iris de l'Iton: 1.13,9 / 2300 meter


geschreven door: Geert Koops

 

 De selectieproeven

Zeven draverijen werden er vrijdag afgewerkt op de Belgische drafbaan van Mons.  In het Midwintercriterium voldeed Giovanni Bianco aan zijn verwachtingen en won de klasseruin dankzij een sterk eindschot. Trainer Bas Crebas kon twee winnaars noteren dankzij Iris de l’Iton en Kimberly’s Wish.

De koersdag ging van start met een knappe overwinning van Kongo Flevo. Het fokproduct van de Flevofarm loopt onder de Belgische kleuren van Union Stable en de vierjarige hengst wist voor het eerst te zegevieren. Piet van Pollaert reed een uitstekende koers en de Belgische amateur met professionele handen bleef de sterk presterende Helsinki Newport en Luciano Lobell knap de baas. Laatstgenoemde kreeg geen ruimte om zijn eindsprint in te zetten. Iris de l’Iton bleek in de tweede selectieproef de dwarsligger te zijn voor Ahura Mazda Font. Rijder Tom Kooyman reed op het advies van trainer Bas Crebas “alles of niets” en de offensief gereden koers leverde de volle winst op waarbij Ahura Mazda Font het nakijken had. Dennis Minnema bezorgde Bas Crebas zijn tweede overwinning. Een verandering van trainingsarbeid pakt goed uit bij Kimbrly’s Wish want de vierjarige merrie won voor de tweede maal in korte tijd. Rick Ebbinge keerde ook met een overwinning terug naar Biddinghuizen. De vijfjarige Good Morning Elge zat al enige tijd tegen een overwinning aan en afgelopen vrijdag lukte dat op fraaie wijze. De Franse ruin nam bij het ingaan van de eerste bocht de leiding in handen en na een korte wisseling aan kop met Duc de Tyrole werd de concurrentie uiteindelijk op grote achterstand gezet. In de Beijk Catering Cup, een onderdeel van de Merwestaal Talent Challenge ging de overwinning naar Deon W. De vierjarige hengst kwam goed door de openingsfase en kwam eenmaal aan kop niet meer in de problemen. Een overtuigende zege van de pupil van Michel Rothengatter en eigenaar Top Kip BV. In de Prix Onyx d’Em bleef de winst ook in eigen huis. Lange tijd leek het erop dat Herio Josselyn zijn favorietenrol ging waarmaken, maar met het zicht op de finish vloeiden zijn krachten weg. Fortuna Phyt’s leek te gaan winnen met Dion Tesselaar, maar de Belgische Fifty d’Erah beschikte over iets meer ausdauer en won fraai.


 

 De selectieproef van de week: Midwintercriterium

Het Midwintercriterium is een koers met een prachtige Nederlandse drafgeschiedenis. De editie van 2021 was de eerste maal dat deze over de grens werd verreden en kreeg daarnaast ook een Vlaamse winnaar met een Nederlands gefokt paard. Giovanni Bianco vertrok het snelst en nam met Jules van den Putte gelijk de leiding voor Banker Transs R en Versus As in het tweede spoor. De leider stond de koppositie af aan Versus As en die zag al snel Viking d’Hermes langszij komen. Hierachter moest Tuxedo Bi een gaatje laten. Met nog een ronde te gaan had Tuxedo Bi zijn positie verbeterd en kwam naast de leidende Viking d’Hermes te liggen. Aan de binnenkant opereerde Versus As en lag Giovanni Bianco helemaal ingemetseld. Jules van den Putte maakte zich geen zorgen en wachtte op de ruimte. Die kwam er in de laatste rechte lijn. Van den Putte reageerde attent en stuurde zijn paard in de vrij gekomen ruimte en sprintte naar een hele sterke zege voor Coeur Baroque en Versus As. Ook voor de fokker van Giovanni Bianco, Hans van der Horst, een prachtig resultaat. Hij pakte eindelijk weer eens wat fokpremie mee.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Selectieproef:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Iris de l’Iton

Iris de l’Iton won de Tjaarda Cup op overtuigend wijze. Onder het motto “alles of niets” werd het dus alles waardoor Ahura Mazda Font een maximale tweede plaats beliep.

Good Morning Elge

Good Morning Elge gaf een fraaie demonstratie weg. De Fransman declasseerde in handen van Rick Ebbinge het veld en won onaangevochten tegen oudere paarden. Hele sterke prestatie

Giovanni Bianco

Giovanni Bianco had het geluk aan zijn zijde, maar was simpelweg het beste paard van de koers. Als favoriet maakt hij de verwachtingen waar.

 

 Om te onthouden

Golden Cross

Golden Cross laat duidelijk verbetering zien. De merrie van trainer Arnold Mollema had een snel moment in de koers, maar maakte in de slotfase helaas een fout. Als zij de fouten achterwege laat zal een hoge klassering niet uitblijven. Paard maakt een mooie ontwikkeling door.

Floris van Egmont

Floris van Egmont beschikt over de benodigde snelheid. Heeft even rust genoten en kwam goed voor de dag. Kan er in zijn volgende start staan.

Je suis ton Ami

Je suis ton Ami kwam vanuit de achterhoede knap naar voren en finishte kort achter de winnaar; sterke rit van Jos Verbeeck

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Volgende week wordt er opnieuw op vrijdagavond gekoerst in het Belgische Mons. We verwachten veel landgenoten aan de start en zullen verslag doen van de draverijen aldaar; zowel vanuit de studio van Wolvega Live! als na afloop via de Sunday Special.