sunday-04052019

De Sunday Special van: 04-05-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 04-05-2019
type meeting: Peerdepieten
aantal koersen: 8

totaal beschikbaar prijzengeld: 19.550
beschikbaar voor niet Franse paarden: 14.300
fokpremie voor NL gefokte producten: 1.300


aantal paarden aan de start: 89
aantal paarden uitgeloot: 2
aantal paarden nieuw op VP: 18

aantal nationaliteiten: 7
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, SE, BE, NO


Koers van de week: Peerdepieten 2019
buitenlandse winnaar(s): Fashion Bourbon, eigenaar: S. Mathijs / Charmeur Royal, eigenaar: K. Thomaskamp / Zante Grif, eigenaar: R. Thomaskamp
snelste winnaar(s): Zante Grif: 1.14,4 / 2100 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

De 62ste editie van Peerdepieten was een doorslaand succes. Gelukkig werden de weersvoorspellingen gaandeweg de week bijgesteld en waaide het regenwater aan Wolvega voorbij. De Diergeneeskunde Studenten Kring had in Utrecht bijna duizend kaarten verkocht, een absoluut record. De jaarlijkse traditie leeft enorm op de faculteit. Het was een dag vol beleving die zowel qua horeca- als wedomzet positief opviel ten opzichte van eerdere jaren. Annick Vugs maakte zich onsterfelijk door de ‘Koers van de Week’ te winnen met James Vrijthout, een paard van eigenaar Casper Veldink en trainer Rick Wester!

De stal van Paul Hagoort was met drie zeges ook nadrukkelijk aanwezig. Na een periode van ziekte raken zijn paarden weer in topvorm. Zar Lakmsy won voor de Victoria Park Stable. De zoon van Ready Cash was bij zijn rentree te gretig achter de startauto wat resulteerde in een galoppade. Dit keer liet hij met een open hoofdstel zien waartoe hij in staat is. Aan kop werd hij wat flegmatiek maar desondanks zette hij goed door.

Robin Bakker maakte zijn hattrick vol met twee dravers van de Familie Thomaskamp. Charmeur Royal had vorig jaar een topseizoen dankzij een tweede plaats in een serie van de Duitse Derby. Na de finale moest hij noodgedwongen op rust door een hoefbeenbreuk. Zijn herkwalificatie was prima en zijn rentree uitstekend! In de laatste koers liet Zante Grif zien zich nog steeds door te ontwikkelen. Ze moest veel doen om aan kop te komen en finishte geweldig. Het was alweer haar vierde zege in 2019.

We zagen drie paarden winnen die binnenkort wel eens op kunnen doemen in de Franse provincie. Bijvoorbeeld Dillinger Gentil. Hij heeft zich in Nederland bij Entrainement Crebas geweldig ontwikkeld. Micha Brouwer nam vroeg de leiding, deelde het prima en won voor de eveneens goed lopende Exotic Jiel. Volgens zijn omgeving voelt Dillinger Gentil zich zeer comfortabel bij de stayersafstand.

Ook Fashion Bourbon gaf blijk van haar capaciteiten. Zij kwam voor het eerst in actie voor haar Belgische eigenaar Sébastien Mathijs. De vosmerrie is prachtig gefokt als dochter van Kaisy Dream uit de Love You-merrie Vendatta Bourbon, tweevoudig winnares op Vincennes. Fashion Bourbon begon haar carrière ooit bij Guarato en staat nu bij Dion Tesselaar. Ze had nog nooit het eerste gelid gehad achter de startauto maar nam wel direct de leiding. Na een opening in 1.11 en een eerste kilometer in 1.13,5 hield ze makkelijk stand.

Frederique Norg TF won eveneens imponerend met Hugo Langeweg junior. Door enkele fysieke ongemakken moest eigenaar Henk Roos even wachten op haar debuut maar zijn geduld werd beloond. De vierjarige merrie heeft veel loopvermogen. Ze is een dochter van Tatiana Jiel die door de Familie Been ooit werd aangekocht op een verkoopreis die gezamenlijk werd georganiseerd door LeTrot en Victoria Park.

Langeweg junior scoorde zijn tweede dagzege met Kia Ora, een driejarige Duitse merrie van de Draviet Stables. Met startnummer acht kreeg ze een dure eerste bocht voor haar kiezen. Ze belandde in het dodenspoor maar vanuit die positie maakte ze het uitstekend af. Ten opzichte van haar winnende debuut in Alkmaar was ze zichtbaar verbeterd. We zijn benieuwd wat er nog meer in het vat zit!


 

 De koers van de week: Peerdepieten 2019

Met paarden als Makalo, James Vrijthout en Hurricane kende de 62e editie van Peerdepieten een ijzersterk deelnemersveld. Onder aanmoediging van het publiek had Elma Alki een bliksemstart. Zij nam met startnummer acht de kop voor Forever H. James Vrijthout was het eerste paard in het tweede spoor en Makalo trok mee op zijn rug. Hurricane kreeg geen positie. Hij probeerde driedik naar voren te komen maar bleef hangen. Na een kilometer nam James Vrijthout de koppositie over en langzamerhand namen de voorste vijf paarden afstand van de rest. Hurricane beet op zijn tanden maar had met zijn krachten gesmeten. Hij viel terug en precies op dat moment sloeg James Vrijthout een gat. Hij won makkelijk voor een goed afkomende Makalo. Forever H werd derde voor Elma Alki en Godiva Flevo.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Criterium de Vitesse

Fashion Bourbon / Dion Tesselaar

 

2  -  Dierenkliniek Bodegraven Trofee

Frederique Norg TF / Hugo Langeweg jr.

 

3  -  European Quine Dental Consultancy

Charmeur Royal / Robin Bakker

 

4  -  Universiteit Utrecht Bokaal

Zar Laksmy / Robin Bakker

 

5  -  Professoren-prijs

Kia Ora / Hugo Langeweg jr.

 

6  -  Peerdepieten 2019

James Vrijthout / Annick Vugs

 

7  -  Dierenkliniek Wolvega Trofee

Dillinger Gentil / Micha Brouwer

 

8  -  Dierenkliniek Den Ham Trofee

Zante Grif / Robin Bakker

 

 

 De beste indrukken van de avond

Fashion Bourbon

Naar Nederland verhuizen met een record van 1.19,2 en vervolgens je visitekaartje afgeven in 1.14,6! De Franse vosmerrie demarreerde over de mijl.

James Vrijthout

Domineerde de Peerdepieten-koers volledig, in eerste instantie vanuit het dodenspoor en later aan kop. Geweldig paard!

Zante Grif

Revancheerde zich voor haar startgaloppade en won sterk in de snelste tijd van de dag!

 

 Om te onthouden

Franka Steenwijk

Werd uitgeschakeld na een galoppade bij het ingaan van de eerste bocht. Lag los van het veld maar kwam ongevraagd als vijfde over de streep!

Iron Fox

Maakte met nog een ronde te gaan veel terrein goed maar sprong vlak voor de laatste bocht. De vosruin finishte daarna weer hard!

Gladiateur

Als driejarige je rentree maken tegen oudere koerspaarden en de laatste vijfhonderd meter afleggen in 1.12…. dan ben je op koers voor de Duitse Derby!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is op vrijdag 10 mei. Dan wordt er gekoerst vanaf 12.10 uur. Hoogtepunt is de Halve Finale van de Breeders Course voor driejarigen!