sunday-04012019

De Sunday Special van: 04-01-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 04-01-2019
type meeting: Premium Meeting
aantal koersen: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: 38.100
beschikbaar voor niet Franse paarden: 23.100
fokpremie voor NL gefokte producten: 2.100


aantal paarden aan de start: 60
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 6

aantal nationaliteiten: 5
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, BE


koers van de week: Championnat d'Hiver (Revanche TF Diamond Challenge)
buitenlandse winnaar(s): Unar Bi, eigenaar: P.M. van der Rasieren / Ustang Ludois, eigenaar: De Groote Lieven BVBA / Fortuna Phyt's, eigenaar: Mw. M. Vater-Schmit
snelste winnaar(s): Ustang Ludois: 1.14,3 / 2100 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

De kop is eraf! Afgelopen vrijdag was de eerste meeting van 2019. Kampioenspikeur Rick Ebbinge begon het nieuwe jaar zoals hij het oude jaar had afgesloten: hij won drie koersen. Één daarvan was als gastrijder voor Rick Wester. De in Lijnden gevestigde trainer won net als op de openingsmeeting van 2017 en 2018 twee koersen.

Empereur Face gaat de boeken in als eerste winnaar van 2019. Het fokproduct van Lutfi Kolgjini heeft zijn draai gevonden bij Rick Wester. Patrick Davidson heeft veel geduld gehad met zijn aankoop en dat lijkt zich uit te gaan betalen. Had voor zijn doen een topstart, nam de kop over van Djaf de Belaise en stoomde door naar een sterke zege. Tweede werd de verbeterde Dream Gibus die vlak voor de koers werd aangekocht door Drafsport Lehmann. De tweede winnaar van Team Wester werd in de laatste koers geturfd met James Vrijthout. De hengst van Casper Veldink is geweldig teruggekeerd na een zware peesblessure. Bij zijn rentree zag hij Grift Jr nog voorbij vliegen. Nu domineerde James Vrijthout de koers en draaide hij de rollen om.

Ebbinge won niet alleen met Empereur Face maar ook met Unar Bi en Highlander, beide uit de stal van Jeroen Engwerda. De koers van Highlander werd hard gemaakt door een fanatieke Immortality. Highlander is vanuit het veld erg flegmatiek maar maakte zijn favorietenstatus toch waar. Gipsy Starlake volgde hem de hele weg als een schaduw en eindigde dichtbij als tweede: een veelbelovende rentree. Toen Ebbinge in de koers voor de topklasse aan kop kwam met Unar Bi haalde hij het tempo er even uit. Daarmee maakte hij het zijn gevaarlijkste tegenstander erg lastig. Flavius kwam vanuit het achterveld hard op toeren maar Unar Bi bleef buiten bereik. Zijn Belgische eigenaar Pascal van der Rasieren meldde zich content bij de ‘victory circle’. Even later wonnen zijn landgenoten de ‘Koers van de Week’ met Ustang Ludois.

De beginnersklasse werd gewonnen door Fortuna Phyt’s en Jeffrey Mieras. De Franse merrie is in Duits bezit en wordt getraind door Dion Tesselaar. De razendsnelle dochter van Korean nam de kop, gaf over aan Fury di Mucho en won uiteindelijk makkelijk voor de goed finishende Believe Me CG.

De koers voor paarden die in 2018 minimaal drie keer waren gestart in Alkmaar, Groningen, Duindigt of op gras was een genot om naar te kijken. Het aan elkaar gewaagde deelnemersveld mondde uit in een bloedstollende finish. De twee paarden die bij het uitkomen van de laatste bocht laatste en één-na-laatste lagen werden één en twee. Gerson Boko en Cees Hetteling jr namen opnieuw een hap uit de goed gevulde Victoria Park-ruif maar werden net geklopt door Goo River Flevo en Robin Bakker. De zesjarige merrie staat in training bij Rosalie Janssen en Luit de Vries. Ze maakte een einde aan een reeks pechvolle koersen.


 

 De koers van de week: Championnat d'Hiver (Revanche TF Diamond Challenge)

Ustang Ludois werd precies een jaar geleden aangekocht door Lieven de Groote. De Belg die een onderneming heeft in wegmarkeringen selecteerde hem in een claimkoers op Cagnes-sur-Mer. Sindsdien heeft hij voor de familie ruim €80.000 verdiend. En in vijf starts op Nederlandse bodem is hij nog ongeslagen. In deze Revanche werd hij zeker op de proef gesteld. Dayton wilde graag aan kop komen om de rug van Ustang Ludois te krijgen maar maakte helaas een korte galoppade in de eerste bocht. Toen Micha Brouwer hem had gezet ging hij direct weer in de aanval. Gert Sucaet wilde echter niet afgeven met Ustang Ludois omdat insluiting dreigde. Dayton bleef druk uitoefenen en was de ideale gangmaker voor Tsar d’Andain. Die ging de laatste keer overzijde driedik met Rick Ebbinge. Ustang Ludois had al het nodige werk verricht maar kon die aanval toch makkelijk pareren. Hij won ijzersterk voor Tsar d’Andain en een hard afkomende Do It Again, die de derde plaats afsnoepte van Visage Pale.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Prix Diamond ER

Empereur Face / Rick Ebbinge

 

2  -  Prix Johan de Boer

Goo River Flevo / Robin Bakker

 

3  -  Prix Mariska Middelweerd

Unar Bi / Rick Ebbinge

 

4  -  Championnat d'Hiver Revanche

Ustang Ludois / Gert Sucaet

 

5  -  Prix Gretha Posthumus

Highlander / Rick Ebbinge

 

6  -  Prix Albert Dilling

Fortuna Phyt's / Jeffrey Mieras

 

7  -  Prix Menno Hornstra

James Vrijthout / Rick Wester

 

 

 De beste indrukken van de avond

Empereur Face

De halfbroer van meervoudig V75-winnaar Partizan Face lijkt in Nederland te gaan slagen. Wint per start aan vertrouwen en domineerde de eerste koers van 2019!

Ustang Ludois

Was de logische favoriet na zijn finalewinst. Werd echter de hele koers onder druk gezet en kon zodoende laten zien hoe goed hij echt is. Won met veel vertoon van macht!

James Vrijthout

Kwam makkelijk aan kop en controleerde de koers volledig. Volgens trainer Rick Wester gaan we deze winter nog veel horen van deze hengst!

 

 Om te onthouden

Cameleon

De oogappel van Alwin Bakker is onderweg lastig te motiveren. Lag lang laatste paard maar finishte geweldig om uiteindelijk derde te worden!

Vivien Gar

Had een goede start vanuit het tweede gelid maar kwam in een compact peloton muurvast te zitten. De merrie van Peter Aleman is wel degelijk in vorm en staat deze winter qua winsom gedeclasseerd!

Ennyus Boko

Maakte een geweldige rentree na een verdiende pauze. De door Caroline Aalbers gesyndicaliseerde ruin werd nipt geklopt voor het tweede geld en gaat een mooie winter tegemoet!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is op maandag 7 januari. Er worden in totaal 4 lunchkoersen verreden en de eerste begint om 11.40 uur. Het duel van de dag is monté-crack Zauni versus Ultra Tivoli, de nieuwe aankoop van Familie de Groote.