sunday-01112019

De Sunday Special van: 01-11-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 01-11-2019
type meeting: Premium Meeting
aantal koersen: 8

totaal beschikbaar prijzengeld: 48.800
beschikbaar voor niet Franse paarden: 41.300
fokpremie voor NL gefokte producten: 5.800


aantal paarden aan de start: 80
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 11

aantal nationaliteiten: 5
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, BE, IT


koers van de week: Fokkers Trofee J
buitenlandse winnaar(s): Fortuna Phyt's, eigenaar: Mw. M. Vater-Schmit / Velten Red Red Red, eigenaar: Mw. S. Velten
snelste winnaar(s): Velten Red Red Red: 1.15,3 / 2100 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

Victoria Park is terug op de vrijdagavond! Volle restaurants en meer publiek op de tribune: dat maakt het voor deelnemers en organisatie een stuk prettiger werken. Hugo Langeweg junior was de man van de meeting. Hij boekte als trainer vier zeges en won als rijder de laatste drie races waaronder twee klassiekers.

De ‘Koers van de Week’ was de Fokkers Trofee en die werd gewonnen door Jank Summerland. Bij de Fokkers Trofee Merries was stalgenoot Just be Proud veel te sterk. Haar meest gevaarlijke concurrent Jazzrhythm Flevo sprong bij het ingaan van de eerste bocht en toen was de strijd min of meer gestreden.

Langeweg leidde Jello W ook naar een debuutzege. Daarmee bevestigde hij zijn goede kwalificatie op Duindigt. De vierde winnaar uit Schagerbrug was Irish Steel. Die won na een goede rit van Finn Verkaik de eerste Finale Regio Challenge Groningen.

De snelste tijd van de dag werd genoteerd in de klasse tot 3.000 euro winsom! Velten Red Red Red en Niels Jongejans konden met startnummer zes de eerste bocht ruim nemen, veroverden de kop en wonnen oppermachtig. De vosruin maakte indruk door de laatste vijfhonderd meter freewheelend af te leggen in 1.12,6!

Ook indrukwekkend was de zege van Zurich As. Jos Verbeeck wilde de kop niet afgeven aan Iznogood Darby maar smeet daardoor wel met zijn krachten. Desondanks bleef de draver van Nils Labordus knap voorop tegen twee aanstormende paarden: Shabani BR en Ismael F Boko!

De openingsdraverij werd gewonnen door Fortuna Phyt’s en Jeffrey Mieras. De trainingspupil van Dion Tesselaar is in Duits bezit. Na een aantal klasseringen in Frankrijk en een start op Vincennes paste ze qua winsom nog precies in de Bronze Challenge. In Wolvega kan ze zich nog verder ontwikkelen in de Lady Challenge.

De volgende keer komt ze eventueel Dona de Vrie tegen die na een rustperiode weer drie starts in de benen heeft. Ze heeft de vorm van afgelopen winter weer te pakken en won van start tot finish. John Dekker was de rijder van dienst omdat trainer Stefan Schoonhoven in Solvalla verbleef met C’est la Vie C.


 

 De koers van de week: Fokkers Trofee J

Deze klassieker staat sinds 1992 op de drafsport-kalender en wordt vaak als Derby-Revanche beschouwd. Dat was dit jaar niet anders, ondanks dat Derby-winnaar John King Boko van een rustperiode geniet en zijn runner-up Jonah Vredebest in Turijn verbleef voor de Orsi Mangelli Filly. Voor Jank Summerland was deze rit namelijk de ideale gelegenheid om zijn galoppade in de koers der koersen te doen verzachten. Na winst in de Breeders Crown was hij de logische favoriet. Jilt Flevo nam in eerste instantie de kop voor Jesse Schermer, Gaz Heuvelland, Jank Summerland en Jack Hanover. Vlak voor de tweede bocht had Jank Summerland al orde op zaken gesteld. Jesse Schermer ging voor de tribune naar het tweede spoor en Jack Hanover koos zijn rug. Toen het tempo omhoog ging aan de overkant ging Jack Hanover in de aanval. Jilt Flevo wachtte zijn kans af en toen Jank Summerland in de slotfase naar buiten liep ontstond er binnendoor ruimte. Hij kwam echter een hoofdlengte tekort. Jack Hanover werd derde voor Gaz Heuvelland.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Prix C'Est Vendredi, C'est Volvega

Fortuna Phyt's / Jeffrey Mieras

 

2  -  Prix Wedgroep Victoria Park

Velten Red Red Red / Niels Jongejans

 

3  -  Regio Challenge Groningen Finale

Irish Steel / Finn Verkaik

 

4  -  Prix SV Nieuwleusen

Zurich As / Jos Verbeeck

 

5  -  Prix Kadence de Kacy

Donna de Vrie / John Dekker

 

6  -  Prix Feenstra Dakbedekkingen

Jello W / Hugo Langeweg jr.

 

7  -  Fokkers Trofee Merries J

Just Be Proud / Hugo Langeweg jr

 

8  -  Fokkers Trofee J

Jank Summerland / Hugo Langeweg jr.

 

 

 De beste indrukken van de avond

Velten Red Red Red

De vosruin behaalde zijn vierde zege in vijf starts. Na winst op gras en in Alkmaar bewees hij op Victoria Park nog lang niet aan zijn plafond te zitten!

Zurich As

Won van start tot finish, ondanks dat hij de hele weg onder druk werd gezet!

Jello W

De flegmatieke draver won direct bij zijn debuut! Hij was één van de drie winnaars van Hugo Langeweg junior.

 

 Om te onthouden

Earthquake Bellay

Begon als laatste aan het karwei, schoof langzaam naar voren en werd knap derde! De troef van Gerard Dokter verbetert per start.

Kia Ora

Kwam met startnummer negen in de achterhoede terecht. Ze ging met nog achthonderd meter in de aanval, moest vierdik de laatste bocht door en eindigde hard als derde!

Jilt Flevo

Koerste de laatste weken ongelukkig maar zijn klasse stond buiten kuif. Dat bewees hij andermaal door Jank Summerland bijna binnendoor te passeren!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is ons jaarlijkse hoogtepunt: de Prijs der Giganten! De 48e editie heeft een fantastisch deelnemersveld. Eerste start is om 17.10 uur. Verder op het programma: Giganten-Marathon, Monté-Giganten, Amateur-Giganten en diverse finales. Zorg dat je erbij bent!