vp-12112023-race-06

starttijd: 18.14 uur
afstand: 2.100 meter
soort start: autostart
dotering: €. 70.000,--
soort koers: premium
common pool: ja
challenge: Elite Challenge

MERWESTAAL PRIJS DER GIGANTEN

1
2
3
4

 

 De tips van onze expert Hans Sinnige

De 51e editie van de Prijs der Giganten, geadopteerd door Merwestaal, heeft een schitterend internationaal veld getrokken. Drie in Zweden getrainde paarden en drie Fransen nemen het op tegen de vier beste oudere dravers uit Nederland. Blikvanger en publiekstrekker is Etonnant. De crack van Richard Westerink had pech bij de loting, maar is desondanks het te kloppen paard. Een analyse.

1 Heart of Steel Peter Untersteiner
De door sponsor Michel de Bruin gefokte ruin start zondag voor de derde maal in de Giganten. In 2018 liep hij in Wolvega tegen een uitschakeling aan en vorig jaar was hij achtste in de door Zaccaria Bar gewonnen editie. Met al vijftien starts in de benen is 2023 voor de negenjarige een druk jaar. In juli en in augustus werd er een koers gewonnen, eenmaal over de verlengde sprint en de laatste keer in 1.12,3 over de afstand die zondag ook wordt gevraagd. Begin oktober kwam Heart of Steel nog in actie in de Hamburger Rekordmeile, daarin werd hij achter Mister F Daag vierde in 1.12,0. De laatste start in Axevalla leverde een uitschakeling op. Startnummer 1 is voor de ruin die enorm kan beginnen een voordeel. Daarmee kan hij van start af een positie veroveren die hem uiteindelijk in de buurt van de betere plaatsgelden kan brengen.

2 Carloforte Font            Jaap van Rijn
Heeft een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Precies een jaar geleden won hij op deze baan met Hiltje Tjalsma de Amateur Giganten, een koers die toen was uitgeschreven voor de klasse tot 35.000 euro. Inmiddels staat de winsomteller een ton (!) hoger. Er werd dit seizoen gewonnen in Jägersro , op Vincennes en in Berlijn in de Finale van de Super Trot Cup. Het finaleticket voor zondag werd op overtuigende wijze gepakt in de onlangs verreden Giganten Trial, waarin de hengst van kop af in 1.13 domineerde. Aanvankelijk werd hij voor zondag aangegeven zonder ijzers, maar dat werd maandag alsnog veranderd in ‘met ijzers’. “Normaal gesproken loopt hij met plakijzers, dat is bijna hetzelfde als zonder ijzers. Maar voor het geval het noodweer wordt hebben we in elk geval de optie om toch met ijzers te koersen”, meldde Jaap van Rijn desgevraagd. De hengst heeft met startnummer 2 mooi geloot en zal normaal gesproken vanuit het veld gaan komen. Speed vanuit de laatste bocht was dit seizoen zijn onweerstaanbare wapen, maar ditmaal is de tegenstand sterker dan ooit.

3 Hierro Boko    Santtu Raitala
Maakt zondag de 24e start van het seizoen. Hij is het hele jaar al in vorm en won negenmaal, waarbij de zege in 1.08,3 in de St Michel Ajo de meest spraakmakende was. Met die tijd werd hij de op één na snelste draver ter wereld, hij klopte die dag Hail Mary en Bengurion Jet. Wat een beetje zorgen baart is dat hij in de zes starts die erna volgenden niet verder kwam dan één derde plaats. In zijn laatste start op Jagersrö werd hij vijfde in een door Admiral As gewonnen koers, hij eindigde toen in 1.12,7 op één lijn met Power die ook even in beeld was voor een Giganten start maar die helaas niet komt. Hierro Boko wordt door zowel Jaap van Rijn als Hugo Langeweg getipt als mogelijke winnaar en wie kijkt naar de tijden die hij over de meest uiteenlopende afstanden loopt begrijpt dat. Over 2100 meter draait hij de hoef niet om voor een 1.11 en met langere afstanden had hij ook nooit moeite.

4 Zeudi AMG     Rick Ebbinge
Is de hoop van sponsor Michel de Bruin in zijn Merwestaal Prijs der Giganten. Hij kocht de merrie in juni van dit jaar, ze maakte toen al furore onder de hoede van Alessandro Gocciadoro bij wie ze in mei 2022 op stal kwam. De man in het geel ging meteen met haar op reis, ze won in Charlottenlund een kwalificatiekoers voor de Bronzen Finale die ze daarna in Solvalla ook won. Haar laatste vijf starts liep ze in de Merwestaal kleuren, dat leverde driemaal winst op. In Jarlsberg won de een merriekoers over de mijl in 1.09,3. Daarna was het ook raak in Hagmyren (1.09,9 over 1640 meter, voor Aetos Kronos) en in de voorlaatste start in Solvalla (vanuit het tweede gelid in 1.10,2 over 1640 meter). Haar laatste start was een merriefinale in Solvalla over 1640 meter, daarin was alleen Dear Friend te sterk. Ook die dag moest ze met startnummer 9 op pad. De vorm is er dus en het startnummer is nu eindelijk optimaal. Een zege over de middenafstand is al even geleden, maar ze kan dat wel. Tweemaal sloeg ze toe in een lage 1.11 over 2100 meter. Wereldkampioen Rick Ebbinge is geboekt voor de rit.

5 Cash du Rib    Jean Loic Dersoir
De meeste Franse (top)dravers gaan op hun elfde met pensioen, maar voor Cash du Rib zal Jean Loic Dersoir dat nog niet zitten. “Hij is nog veel te fris en goed om te stoppen”, meldde hij toen de regels in Frankrijk aangaven dat het er in zijn thuisland op zat. In maart nam hij daar afscheid met een vijfde plek in de Groep 3 Prix du Bois de Vincennes om in één vloeiende beweging door te reizen naar Zwitserland, waar hij viermaal aantrad. Hij won tweemaal in Avanches, maar het avontuur daar was niet van zijn trainer en rijder ervan verwachtte. Hij besloot het over een andere boeg te gooien en richtte het vizier op de Europese Tour voor Franse dravers. In de Grand Prix de Wallonie werd hij 5e, daar viel hij al op met een enorm eindschot. Daarna volgden een makkelijke zege in Gelsenkirchen en winst in de finale in Mons, de Grand Prix de la Toussaint, in 1.12,1 over 2300 meter. Cash du Rib liep zijn record van 1.10,6 begin dit jaar in Vincennes toen hij derde werd over 2100 meter. De vorm is nu zeker niet minder dan toen, de veteraan is klaar voor de klus van zondag!

6 Mister F Daag Robin Bakker
Voor Mister F Daag wordt het de laatste start in de Prijs der Giganten. Hij won de editie van 2021 en nam ook deel aan de koers die vorig jaar werd verreden, maar toen kwam hij na een wat mindere periode terug naar rust en bleef hij wat pechvol steken op een zesde plek. Op pagina 7 staan we met Paul Hagoort uitgebreid stil bij zijn loopbaan en zijn kansen voor zondag. “Mister F Daag is niet meer in de vorm van twee jaar geleden. Als hij een passende koers krijgt dan is een plek bij de eerste vier mogelijk”, schat de trainer in. “Belangrijk is dat er onderweg tempo in de koers zit. De laatste keer was dat niet het geval. Toen was er een tussenkilometer van 1.15 en dan maakt ook hij van achteraf geen terrein meer goed.” Mocht Mister F Daag zondag toch winnen, dan gaat een droom van Paul in vervulling. “Ik zou al mijn acht Derbyzeges teruggeven als ik er nog een Gigantenwinnaar voor trug krijg.”

7 Ideal du Rocher           Charley Mottier
Is pas vijf jaar oud en won 9 van zijn 30 starts. Hij kwam dit jaar eenmaal, en voor het eerst, buiten Frankrijk in actie. In juni werd hij vijfde in de door Etonnant gewonnen Kymi Grand Prix, de koers die wekenlang in Wolvega Live voorbij kwam in de Top 5. Go On Boy kwam toen net tekort voor de winst, Hierro Boko was op afstand vierde en net daarachter tikte Charley Mottien aan met zijn vijfjarige in 1.11,1 over 2100 meter. Daarna volgden nog vijf starts in eigen land, waarvan drie op Vincennes. Daar won hij niet, maar dat deed hij wel in zijn laatste start in Laval. Met Eric Raffin won hij heel sterk de plaatselijke Grand Prix in 1.14,2 over 2800 meter uit de banden. De autostarts zijn voor de ruin geen probleem, hij deed dat achtmaal en was zesmaal eerste of tweede. Tot de Franse top behoort hij met zijn bescheiden winsom nog niet, maar wat hij tot nu toe liet zien maakt hem hier een leuke outsider voor een hoge klassering.

8 Etonnant         Anthony Barrier
Timoko moest enkele jaren geleden vanwege een blessure afzien van een start in de Giganten, maar zijn zoon Etonnant zorgt er zondag alsnog voor dat de Nederlandse fans van Richard Westerink een stalcrack van hem live in actie kunnen zien in Wolvega. Op pagina 6 gaat de trainer uitgebreid in op de vorm en kansen van de hengst. “Etonnant heeft nog niet zijn absolute topvorm. Dat komt vanzelf. Hij loopt zondag rondom op aluminium ijzers, waarmee hij vaker goed heeft gepresteerd. De loting is in elk geval goed uitgevallen, want met startnummer 1 of 2 was ik minder gelukkig geweest dan met acht. Daarmee weet Anthony Barrier wel raad. Ik hoop in elk geval dat Etonnant een goede koers loopt. Na zondag weten we hoe ver hij is en gaan we eens kijken hoe het programma eruit gaat zien de aankomende tijd”, meldt hij desgevraagd. Wat een Etonnant in topvorm kan is bekend. Hij liep niet zomaar ruim 2,5 miljoen euro aan prijzengeld bijeen, dat is meer dan al zijn negen tegenstanders van zondag te samen op de teller hebben staan.

9 Kimberly ‘s Wish         Hanna Huygens
De staltopper van Peter Delis en trainer Bas Crebas is bezig aan haar beste jaar ooit. Ze startte dit seizoen al negenmaal op Vincennes, waar ze tot nu toe tweemaal won en vrijwel steeds geplaatst was. Ze liep daar half september ook haar record van 1.11,2 over 2100 meter. Het tweede gelid had ze daar nooit, daar loopt ze vanwege haar winsom nu wel tegenaan. Ook moet ze het doen zonder Benjamin Rochard, haar favoriete Franse rijder die helaas geschorst is. “Zelf rijden zag ik niet zitten, ik heb gezocht naar een even lichte andere toprijder en die heb ik gevonden”, aldus Bas, die zijn merrie op pad stuurt met Hanna Huygens. Winnen zal in dit veld te hoog gegrepen zijn, maar met een start op de rug van Heart of Steel moet ze een mooi parcours kunnen krijgen en dat lonkt een plaatsgeld.

10 King Schermer           Michel Rothengatter
King Schermer heeft zich in de vier jaren dat hij koerst geweldig ontwikkelt. Hij won inmiddels een derde van zijn 36 starts waarbij niet vergeten mag worden dat hij regelmatig de topbanen in Frankrijk en Zweden opzoekt. Ook daar won hij al. In eigen land domineert hij de koersen voor de topklasse. De laatste twee zeges kwamen tot stand in het Faber Kampioenschap van Friesland en in de Breeders Crown. Na die laatste koers was een start in de Giganten Trial een optie geweest, maar Michel koos voor Vincennes waar hij na een offensieve koers knap derde werd in 1.11,2 over 2100 meter. Vorig jaar won ‘The King’ de Giganten Trial en ging hij in de Giganten op pad met Jaap van Rijn, die vierde met hem werd. “Toen had hij onderweg wat oponthoud en beviel hij me prima. Wat ik dit jaar verwacht? De vorm is er en als het onderweg niet teveel tegen zit dan is een plek bij de eerste drie haalbaar. Ik pak van start af de rug van Hierro Boko en daarna gaan we het zien.”

1:   8 - Etonnant
2:   4 - Zeudi AMG
3:   10 - King Schermer

Outsider(s):   7 - Ideal du Rocher, 6 - Mister F Daag, 5 - Cash du Rib, 3 - Hierro Boko

 De resultaten van deze koers