sunday_31012020

De Sunday Special van: 31-01-2020

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 31-01-2020
type meeting: Premium Meeting
aantal koersen: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: 28.600
beschikbaar voor niet Franse paarden: 12.100
fokpremie voor NL gefokte producten: 1.100


aantal paarden aan de start: 66
aantal paarden uitgeloot: 3
aantal paarden nieuw op VP: 6

aantal nationaliteiten: 6
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, SE, BE


koers van de week: Prix Face Time Bourbon
buitenlandse winnaar(s): As des Jacquets, eigenaar: Stall Cortina
snelste winnaar(s): As des Jacquets: 1.15,2 / 2600 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

Afgelopen vrijdag werden er zeven koersen verreden op Victoria Park. De openingsdraverij was de ‘Koers van de Week’. De race die vernoemd was naar de kersverse Prix d’Amerique-winnaar Face Time Bourbon werd gewonnen door Bunker du Hamel en ‘catchdriver’ Tom Kooyman.

Jeroen Engwerda had in totaal twee starters. De trainer, die volgende week vrijdag tijdens het Drafgala gehuldigd wordt vanwege zijn zevende kampioenschap, keerde huiswaarts met een honderd procent score. Arwen As revancheerde zich van haar koers vorige week. Toen brandde ze zichzelf op aan kop. Nu werd ze door Rick Ebbinge vanuit het veld gereden en dat pakte in combinatie met een iets andere aanspanning goed uit. Stalgenoot On Track Mistress werd door leerlingpikeur Johan van der Wal naar de winst gestuurd. De Zweedse merrie van Frank Hazeu en Christian Spee wordt in de training ook altijd door Johan gereden. Hij deelde zijn rit goed in en klopte Just Massive op de streep.

In de Diamond Challenge was As des Jacquets een klasse apart. De tienjarige hengst die door Heinz Wewering en zijn dochter Marie wordt voorbereid op het koerswezen won met Tim Schwarma. De Duitse pikeur die vandaag 29 jaar is geworden moest veel werk verrichten om de kop over te nemen van Ustang Ludois. Eenmaal vooraan was zijn paard echter een stuk gemotiveerder. Ze wonnen eenvoudig.

Dame Quick en Jaap van Rijn wonnen voor de derde maal dit winterseizoen. De paarden in de Lady Challenge zijn vaak erg aan elkaar gewaagd maar over 2600 meter lijkt de merrie van Arnold Mollema er momenteel iets bovenuit te steken. Ze ging voorzichtig weg bij de draaistart maar denderde daarna in één tempo door naar voren.

In de amateurkoers nam Calamintha onderweg de kop over met Lotte de Vlieger. De kampioene van 2019 wist een slotaanval van French Kiss af te slaan en roemde de vechtlust van haar paard. De Duitse merrie die ooit als driejarige het Auktionsrennen won in Berlijn is na een Zweeds avontuur terug op stal bij Rob de Vlieger. Huidige eigenaar is oud-professional Leo Haak die na een Gelegenheidskoers zijn plezier in de sport hervonden heeft.

De laatste koers werd gewonnen door Just Dream die zijn tweede overwinning turfde in evenzoveel starts. Richting de startauto pakte de draver van Bert Schreuder geen benen. Hij sloot echter weer aan bij het peloton, reed door naar voren en nam met nog een kilometer te gaan de kop over. Vanaf dat moment was er geen vuiltje meer aan de lucht. Volgens Dion Tesselaar liet Just Dream zich onderweg beter regelen dan bij zijn debuut. Zodra hij de startfase eveneens onder de knie krijgt dan is het een crack in de dop.


 

 De koers van de week: Prix Face Time Bourbon

Er was veel animo voor dit onderdeel van de Trotteur Francais Silver Challenge. Van de zestien deelnemers kregen acht paarden een voorgift van twintig meter. Bunker du Hamel, die qua winsom zich bijna in de Golden Challenge begeeft, startte ook in het eerste band. Hij had in zijn laatste vijf starts namelijk niet gewonnen. Hij was een logische favoriet maar hij maakte het wel spannend voor de wedders. Door een valse start raakte hij wat nerveus en begon hij de tweede start met een galoppade. Tom Kooyman herstelde dat op tijd en reed direct door naar de kop. Belle Bonanza reed door vanuit het tweede band naar plek twee en werd op die positie afgelost door Dream du Rabutin. Gorlando had als mede-favoriet ook een geweldige start gehad maar de pas vierjarige Fransman kon geen vuist maken in dit geweld. Hij moest voor de laatste bocht de strijd staken. Bunker du Hamel gaf een demonstratie door de laatste achthonderd meter steeds verder weg te lopen bij de rest. Dillinger Gentil behield knap de tweede plek voor Defi Magik en Emeraude Jiji. Stal Crebas had drie paarden bij de eerste vier. Elias werd vijfde voor Belle Bonanza en Canon de la Douce.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Prix Face Time Bourbon

Bunker du Hamel / Tom Kooyman

 

2  -  Prix Gunilla d'Atout

Dame Quick / Jaap van Rijn

 

3  -  Prix Anzi des Liards

As des Jacquets / Tim Schwarma

 

4  -  Prix Yme Kuiper

Arwen As / Rick Ebbinge

 

5  -  Prix Edze Trading

On Track Mistress / Johan van der Wal

 

6  -  Prix NNZ

Calamintha / Lotte de Vlieger

 

7  -  Prix BCM.NL

Just Dream / Dion Tesselaar

 

 

 De beste indrukken van de avond

Bunker du Hamel

Ondanks een paar mispassen aan de start maakte hij zijn status als ‘Paard van de Avond’ helemaal waar! Hij had in zijn voorgaande vijf starts niet gewonnen en kreeg daarom een voorgift van twintig meter. Van die uitschrijving profiteerde hij maximaal.

As des Jacquets

Eenmaal aan kop was de Ready Cash-zoon gemotiveerder dan ooit. Hij won in de snelste tijd van de avond en liep meerdere lengtes weg bij de concurrentie!

Just Dream

Had opnieuw problemen in de aanloop naar de startauto maar behield zijn ongeslagen status! De zoon van Abano As is grillig maar heeft enorm veel loopvermogen.

 

 Om te onthouden

Elias

Maakte een veelbelovende rentree na drie maanden afwezigheid. De vosruin lag de hele weg laatste paard in een veld van zestien maar finishte sterk als vijfde!

Just be Proud

Kwam goed terug na een startgaloppade die veel terrein kostte. Dat ze het moeilijk had in de slotmeters was geen schande.

Fedor du Chef

Bleef bij zijn debuut voor trainer Jeroen Offeringa foutloos en toonde een goede slotronde!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is op vrijdag 7 februari. De sportieve hoogtepunten zijn Het Gouden Paard en de Finale Merwestaal Talent Challenge. Na afloop van de meeting worden alle kampioenen van 2019 gehuldigd tijdens het DRAFGALA. De eerste race begint om 17.55 uur.