sunday_22112019

De Sunday Special van: 22-11-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 22-11-2019
type meeting: Premium
aantal koersen: 10

totaal beschikbaar prijzengeld: €. 38.800,--
beschikbaar voor niet Franse paarden: €. 25.300,--
fokpremie voor NL gefokte producten: €. 2.300,--


aantal paarden aan de start: 109
aantal paarden uitgeloot: -
aantal paarden nieuw op VP: 7

aantal nationaliteiten: 8
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, IT, FR, BE, SE, NO, CH


koers van de week: Finale Regio Challenge Groningen
buitenlandse winnaar(s): Chance Classique, Michael Nimczyk
snelste winnaar(s): Regiment, 1.14,3, 1.609m


geschreven door: Ralf Dekker

 

 De koersen

Een frisse vrijdagavond in Wolvega bood 10 mooie koersen. Ze bleken lastig voorspelbaar zo was het oordeel van de kenners na afloop. Voor de 3e achtereenvolgende week was het lekker druk op het Victoria Park. Liefst 165 personen waren middels de verschillende bedrijven vertegenwoordigd en genoten van het drafsport arrangement in de Premium Lounge.

De stal van Michel Rothengatter verkeerd in blakende vorm. De trainer uit Callantsoog boekte de eerste zege van de dag met Regiment. Over de mijl kwamen ze nooit in gevaar en tikten af in 1.14,3. De tweede zege van de dag kwam tot stand met Africa Bi. Eigenaar Rico Schavemaker was te gast in het restaurant en zag de dochter van Varenne afgetekend winnen.

De Duitse kampioen Michael Nimzcyk weet steeds vaker de weg naar Wolvega te vinden. Vrijdag scoorde hij als trainer 100% door na 3.100 meter koers zijn Franse Chance Classique als eerste over de streep te sturen in de Horses2Fly Golden Cup. De Bronze challenge kende opnieuw een ongekend aantal inschrijvingen. Met liefst 21 paarden was de keuze om te splitsen niet een erg lastige. Beide koersen werden gedomineerd door merries. De eerste afdeling werd een prooi voor Demolition Girl. De merrie schoot als een pijl uit een boog en zegevierde nipt voor een aanstormende Evolutif d’Am. In de andere afdeling, de Prix Bunker du Hamel, profiteerde Belle Bonanza voor de laatste maal van een mooie uitschrijving. De vosmerrie van Hans Salverda nam halverwege de leiding over en was op tijd binnen voor de 20 meter verder gestarte Dalton du Demon.

In de A-Ware Elite Winter Cup kwam de beste paarden van de avond in actie. Trainer Engwerda was op voorhand iets voorzichtig over de kansen van Unar Bi. In praktijk was dat nergens voor nodig. Wereldkampioen Ebbinge gaf de italiaanse merrie ondanks startnummer 8 de perfecte trip. De versnelling was de tegenstand te machtig.  Ebbinge zorgde voor een ‘’quick double’’ door gelijk de er op volgende koers ook te winnen met de talentvolle Ahura Mazda Font. Uiteindelijk boekte hij 3 zeges. Die laatste kwam tot stand als catchdriver achter Esmeralda Face. Aaldrik de Vries had op advies van Jeroen Engwerda de ijzers verwijderd bij de Franse merrie. Dat miste zijn uitwerking niet. Op speed werd er gewonnen in de Lady Challenge. De amateurs kwam in actie in de klasse tot 14.000 euro. De goede Indy Lady startte een keer niet tegen de jaargangstop en won afgetekend in handen van Samantha Stolker.


 

 De koers van de week: Finale Regio Challenge Groningen

Regio Finale Groningen.

Het succes van de Regio challenges kent geen grenzen. Opnieuw kwamen er in hoogste klasse van deze koersen 11 deelnemers aan de start. Zowel Victoria Park als de andere (gras)banen bewijzen elkaar een goede dienst. Drie favorieten werden op voorhand gekozen in de vorm van Iris de l’iton, Florijn en Gigant Well. Van laatstgenoemde is bekend dat hij niet zijn beste koersen in Friesland loopt. In de praktijk kwam dat wederom aan het licht. Florijn en Iris de l’iton maakte er een mooie en harde koers van. Florijn aan kop, Iris er naast. Een klein peloton volgde tot aan de laatste bocht waarna de strijd los barste. Florijn hield nog stand, Gonda Beuckenswijk kon geen kant op. Howings Win Win kwam van de rug van de Iris de L’Iton aan sprinten maar Fury di Mucho verraste alles en iedereen door horizontaal van links naar recht over de baan te bewegen en met een geweldig eindschot de zege te grijpen. Voor de familie Poutsma een bijzondere overwinning.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Wolvega's Wintermijl

Regiment / Michel Rothengatter

 

2  -  Horses2fly Golden Cup

Chance Classique / Michael Nimczyk

 

3  -  A-Ware Winter Elite Cup

Unar Bi / Rick Ebbinge

 

4  -  Prix SVA Assendelft

Ahura Mazda Font / Rick Ebbinge

 

5  -  Prix Baladin Williams

Demolition Girl / Tom Kooyman

 

6  -  Regio Challenge Groningen

Fury di Mucho / Dion Tesselaar

 

7  -  Prix Comete de Baffais

Esmeralda Face / Rick Ebbinge

 

8  -  KWPN Overijssel Cup

Africa Bi / Muchel Rothengatter

 

9  -  Bouwbedrijf Bootsma Bokaal

Indy Lady / Samantha Stolker

 

10  -  Prix Bunker du Hamel

Belle Bonanza / Rob de Vlieger

 

 

 De beste indrukken van de avond

Africa Bi

Een klasse hoger inschrijven dan waar het paard thuis hoort en dan winnen met de bekende straat. Klasse draver.

Indy Lady

Startummer 8, een bocht in het 4e spoor, 500 meter dooiespoor om vervolgens eenvoudig te winnen. Dan hoor je in deze categorie thuis.

Ahura Mazda Font

Werd door de trainer al genoemd in de wintertips. Nu heeft het publiek het ook kunnen zien. Voorlopig niet uitgewonnen.

 

 Om te onthouden

Gonda Beuckenswijk

Muurvast in de finale strijd van de Regio finale. Wat als er ruimte was gekomen?

Howings Win Win

Hoeft niet alleen voor de regio-koersen naar Wolvega.

Evolutif d'Am

Bleef nu vlak en liet gelijk zien waartoe hij in staat is. Een zege lijkt een kwestie van tijd.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Er is een week pauze in Wolvega voordat het EK Wedden op het programma staat. Zaterdag 7 december bieden we liefst 6 Premium koersen waaronder de Derby der Tweejarigen en de finale van de Bronze Challenge.