sunday_07122019

De Sunday Special van: 07-12-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 07-12-2019
type meeting: EK Wedden (premium meeting)
aantal koersen: 10

totaal beschikbaar prijzengeld: €. 74.450,--
beschikbaar voor niet Franse paarden: €. 48.950,--
fokpremie voor NL gefokte producten: €. 4.050,--


aantal paarden aan de start: 114
aantal paarden uitgeloot: 1
aantal paarden nieuw op VP: 6

aantal nationaliteiten: 7
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, BE, SE, CH


koers van de week: Derby der Tweejarigen
buitenlandse winnaar(s): Tsunami Diamant - Robin Bakker, Shabani BR - Eine Janssen, Ultra Tivoli - Hanna Huygens
snelste winnaar(s): Zion Font, 1.14,9 - 2.100m


geschreven door: Albert Dilling

 

 De koersen

Met deze zaterdagmeeting doorbrak Victoria Park Wolvega de reeks vrijdagavondmeetings waar het tijdens de “Franse winter” allemaal om draait. Deze kleine verschuiving in koersdagen gaf de Friese baan de mogelijkheid tot het organiseren van het EK Wedden. Met zes TF-koersen en twee Zeturf-koersen bood deze meeting een perfecte basis voor dit kampioenschap. Dat het EK voor wedders leeft onder de spelers mag blijken uit het feit dat zich voor de editie van 2019 liefst 58 teams hadden aangemeld. Samen zorgden zij voor een omzet van maar liefst 234.000 euro. Met de omzet van het reguliere spel kwam de totaalomzet van deze meeting uit op een prachtige 320.000 euro. Na 8 ronden in het kampioenschap mocht Team El Bollo zich de absolute kampioen noemen. Maar met deze omzet is de drafsport wellicht de grootste winnaar van dit schitterende evenement!

Het kampioenschap kende, met de winst van Ids Schermer, een droomstart. De ruin van eigenaar Piet Solleveld won de openingskoers aan 1,10 en hielp de wedders daarmee aan een mooi begin. Ids Schermer zocht bij het uitkomen van de eerste bocht al de leidende positie op en daarmee was de koers gelopen. Het paard won zoals hij wilde. Verrassender waren de twee andere paarden uit het trio, Gillarney F Boko en Dutch Buitenzorg. Voor Ids Schermer was het de vierde zege uit evenzovele starts dit jaar en daarmee behield de ruin zijn ongeslagen status (zeven uit zeven).

Ook het tweede onderdeel van het kampioenschap kende een “vaste winnaar”. In dit nummer vertrok Zion Font als grote favoriet en ook hij stond aan 1,10 op het bord van de totalisator. Ook in deze koers was direct na de start al duidelijk wie hier de lakens uitdeelde. Zion Font vloog naar de kop van het veld en domineerde van daaruit de koers die eigenlijk nooit een echte koers werd. Na 2.100 meter liet Zion Font 1.14,9 als kilometertijd noteren en daarmee was hij de snelste van de dag.

In de derde koers profiteerde Tsunami Diamant optimaal van de uitschrijving. De Duitse Derby-winnaar van 2017 mocht starten vanuit het eerste band en zulke buitenkansjes krijg je niet vaak. In dat licht bezien was de cote van 1,60 voor de wedder een uitgelezen kans om rijk te worden. Tsunami Diamant liet er geen gras over groeien en nestelde zich snel aan de kop van het veld. Ook nu stond de winnaar daarmee vast en ging de rest van de koers eigenlijk alleen nog maar om de plaatsen. Tsunami Dianmant won met grote overmacht en onderstreepte daarmee zijn uitmuntende vorm. Flavius en SJs Junior C presteerden optimaal met hun plaats in het trio!

Bas Crebas heeft in Tom Kooyman een ideale partner voor Felicio du Joamax gevonden. De aanvallende rijstijl van de Noord Hollander past de Franse ruin als een warme winterjas. Ook in deze winterfinale bleek dat de combinatie uiterst succesvol is. Kooyman stuurde zijn pupil naar een zekere zege waarbij hij de concurrentie op grote achterstand zette. Voor Felicio du Joamax betekende het de tweede zege uit 10 starts. Hierin verdiende hij 21.690 euro! Daarmee wordt maar weer eens onderstreept dat er met de Franse dravers in ons land veel geld te verdienen valt!

Deze zege van Droit au Coeur lag, ondanks de favorietenstatus van het paard van Patrick Davidson, minder voor de hand dan het lijkt. Trainer Jeroen Engwerda had voor de koers aangegeven dat fysieke ongemakken de ruin parten speelden. De trainer uit Biddinghuizen achtte zelfs een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Een zwakke plek in de rug van Droit au Coeur bleek de boosdoener. In de koers was daar echter weinig van te merken want met een droge eindsprint zette Droit au Coeur de koers na 2.600 meter vrij gemakkelijk naar z’n hand. De tweede plaats van Bandino du Pre zorgde in deze koers voor een dubbel voor trainer Engwerda en eigenaar Davidson.

Eline Janssen was in de zevende koers gekoppeld aan Shabani BR. Van het paard ging al geruime tijd een roep uit maar pas in zijn laatste koers had de hengst echt laten zien wat hij kan en ook in dit nummer bleek de Brad de Veluwe-zoon toch wel een écht talent te zijn. Na een bliksemstart pakte Shabani BR de leiding om die vervolgens als een grootvorst te verdedigen. Shabani BR won zoals hij wilde voor de zeer verrassende Ipson Boko (de tweede verrassing van Djimmy Schneider) en Aragorn As. De complimenten in deze koers gaan uit naar Eline Janssen die haar paard een perfecte rit gaf!

Dolly Pop bleef in de achtste koers de baas over haar concurrenten. Rob de Vlieger stuurde de merrie naar een lucratieve zege in een koers over 2.600 meter. De trainer uit Zwaanshoek kreeg de merrie in maart van dit jaar op stal en kan het sindsdien uitstekend met haar vinden. Voor hem boekte ze inmiddels drie overwinningen en verdiende ze ruim 14.000 euro.

De zege in de montékoers ging naar de combinatie Hanna Huygens en Ultra Tivoli. De elfjarige specialist moest echter diep gaan want pas in de laatste rechte lijn wist de ruin dit nummer in zijn voordeel te beslissen. In een close finish wist Tell Me No Lies nog juist het tweede geld van Napster af te snoepen.

De slotkoers leverde met Jawis een verrassende winnaar op. Patrick de Haan stuurde de ruin naar de winst aan 23 tegen 1. Voor Jawis , van eigenaar Draviet Stables, betekende het de eerste zege in zijn nog prille loopbaan. Jarrot River en Enjoy Life completeerden het trio.


 

 De koers van de week: Derby der Tweejarigen

In de koers van de week gingen elf tweejarige paarden van start in de Derby der Tweejarigen waarin een dikke 20 mille te verdelen viel. Het nummer bracht een sterk deelnemersveld op de been en we mogen gerust stellen dat de K-jaargang de sterkste jaargang van de afgelopen jaren is. Een jaargang waar de Nederlandse fokker trots op kan zijn.

Na de start werd fel gestreden om de leiding. Die ging in eerste instantie naar Kattuso Boko die echter direct werd afgelost door Korona Pharma. Kattuso Boko pakte vervolgens de leiding opnieuw terug en voerde het veld daarmee de slotronde in. Daarin liet favoriet Keytowin Starro zich prachtig “brengen” door Kilimanjaro die de leider opzocht. In de laatste rechte lijn was het beste er bij de leidende Kattuso Boko af en gingen Kilimanjaro en Keytowin Starro een verbeten strijd om de zege aan. Hierbij toonde Keytowin Starro zich duidelijk de sterkste terwijl Kilimanjaro zijn krachtsinspanning op de meet zelfs moest bekopen met een fout waardoor hij z’n tweede plaats aan stalgenoot Konark F Boko moest laten. Voor de grootste verrassing zorgde Katrionalemayrocks met haar derde plaats. Laatste genoemde stond aan 99,90 op het bord van de totalisator.

Na de winst in de Jonkerprijs betekende deze zege de tweede klassieke zege voor de From Above-zoon. Het paard steekt momenteel behoorlijk boven de rest van z’n jaargang uit en bezorgt z’n fokker Stal Starro een vliegende start in de fokkerij. Eigenaar van Keytowin Starro is Fons Bakker Kraanverhuur terwijl Hugo Langeweg jr. de training en het rijden van deze crack voor z’n rekening neemt!

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Wolvega's Bettors Challenge I

Ids Schermer / Rick Ebbinge

 

2  -  Wolvega Bettors Challenge II

Zion Font / Rick Ebbinge

 

3  -  Wolvega Bettors Challenge III

Tsunami Diamant / Robin Bakker

 

4  -  Derby des 2 Ans / Derby der Tweejarigen

Keytowin Starro / Hugo Langeweg jr.

 

5  -  Championnat d'Hiver TF Bronze Challenge

Felicio du Joamax / Tom Kooyman

 

6  -  Wolvega's Bettors Challenge VI

Doit au Coeur / Rick Ebbinge

 

7  -  Wolvega Bettors Challenge VII

Shabani BR / Eline Janssen

 

8  -  Championnat d'Hiver TF Bronze Challenge

Dolly Pop / Rob de Vlieger

 

9  -  Prix Flèche Bourbon

Ultra Tivoli / Hanna Huygens

 

10  -  Prix Runnerz.nl

Jawis / Patrick de Haan

 

 

 De beste indrukken van de avond

Keytowin Starro

Het paard is momenteel duidelijk de leider van z’n jaargang. Met de uitgekiende ritten die hij van Hugo Langweg jr. krijgt weet hij z’n sterkste wapen telkens dodelijk in stelling te brengen. Veel hangt af van het herstel deze week. Indien dit goed verloopt is de kans groot dat we Keytowin Starro aan het eind van het jaar nog terug zien in de Owners Cup!

Shabani BR

Brengt z’n talent momenteel tot volle bloei. Kreeg van Eline Janssen een perfecte koers maar winnen in een veld van dit kaliber is sowieso een top prestatie. In deze vorm liggen er nog wel een aantal zege’s in het verschiet.

Felicio du Joamax

Vormt met Tom Kooyman een bijzonder sterk duo. Het paard kon het in de grotere Franse nummers niet helemaal waarmaken maar voelt zich hier als een vis in het water. In de TF-koersen op Victoria Park is zijn plafond nog niet bereikt!

 

 Om te onthouden

Katrionalemayrocks

De Virgill Boko-dochter werd vooraf niet gezien als kanshebber in haar koers. De merrie zorgde met een vernietigend eindschot echter voor een mooie klassering in een bijzonder sterk veld. Trainer Jeroen Offeringa weet zijn paarden telkens op een hoog niveau te krijgen en we zijn benieuwd naar het vervolg voor Katrionalemayrocks.

Dutch Buitenzorg

De tweevoudig Nederlands Kampioen op de kortebaan heeft zijn draai op de Friese drafpiste inmiddels duidelijk gevonden. In zijn laatste twee koersen had hij al aangegeven dat de vorm er is en met de verrassende tweede plaats van vandaag zette hij die lijn voort. De inmiddels negenjarige ruin kan hier de komende winter zijn haver zeker verdienen!

Ipson Boko

Wat voor Dutch Buitenzorg geldt is ook van toepassing op Ipson Boko. Ook de vierjarige Marco di Jesolo-zoon imponeerde met een sterke tweede plaats achter Shabani BR in een veld met een aantal bijzonder talentvolle paarden. Deze klassering onderstreept het succes van de aanpak van eigenaar Djimmy Schneider en zijn team!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Komende vrijdag staat al weer de volgende meeting op het programma. Het is de eerste van een reeks vrijdagavondmeetings die zich tot half maart voortzet. De meetings kenmerken zich door goede sport, aantrekkelijke weddenschappen en een bijzonder gezellige sfeer op Victoria Park. Een uitgelezen kans voor een bijzondere avond uit voor u en uw gezelschap. De eerste start van de meeting van as. vrijdag staat gepland rond de klok van 18.22 uur!