sunday-28122018

De Sunday Special van: 28-12-2018

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 28-12-2018
type meeting: Premium Meeting
aantal koersen: 9

totaal beschikbaar prijzengeld: 62.500
beschikbaar voor niet Franse paarden: 27.500
fokpremie voor NL gefokte producten: 2.500


aantal paarden aan de start: 87
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 9

aantal nationaliteiten: 7
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, BE, SE, NO


koers van de week: Championnat d'Hiver (TF Lady Challenge)
buitenlandse winnaar(s): Geen
snelste winnaar(s): General Lee: 1.15,2 / 2100 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

Op de laatste meeting van het jaar werd zowel in Nederland als in Frankrijk een geweldige toto-omzet behaald. De stal van Jeroen Engwerda was andermaal op dreef. Dat ze veel winnaars afleveren is inmiddels niet meer spectaculair, een honderd procent score was voor het entrainement uit Biddinghuizen wel een unicum. Ze hadden drie paarden aan de start die allemaal wisten te winnen. Zuleika Font domineerde bij haar rentree, Umbra bleef van kop af aan voorop en Cap Est de Mai duwde stug door vanuit het dodenspoor in de Finale van TF Silver Challenge.

Rick Ebbinge had één gastrit en kwam daarmee dichtbij de winst. Hij kreeg met Confidential Bond de rug van Croatie d’Amour, die de kop niet over mocht nemen van Apache Jeloca. Croatie d’Amour won de Revanche van de TF Golden Challenge alsnog maar werd daarvoor wel tot het uiterste gedwongen door Confidential Bond.

De Finale van TF Lady Challenge was de ‘Koers van de Week’. Daarin sloeg Rick Wester toe met Cadence de Kacy.

De grootste verrassing van de avond werd van te voren al getipt door Bas Crebas. Dillinger Gentil won bij zijn Nederlandse debuut aan 20 tegen 1! Micha Brouwer leidde de nieuwe aanwinst van de Spangahoeve naar een bekeken zege. Jeffrey Mieras kondigde in het interview vooraf ook al aan winstkansen te hebben met Henri mon Ami. De oogappel van oud-dierenarts Sip van der Laan was in de laatste rechte lijn al geklopt door Henri Buitenzorg maar vocht zich knap terug.

Meneer Van der Let beleefde ook een fantastische avond. De liefhebber zag zijn eigen fokproduct Henry Kingsdeep zijn eerste koers winnen in handen van Dion Tesselaar. In één klap staat de trainingspupil van Appie Bosscha op €2.000 winsom. Een prachtig voorbeeld dat iedereen deze winter geld kan verdienen op Victoria Park!

De laatste koers van 2018 kende een geweldige finish. Heres Beuckenswijk had onderweg al het nodige werk verricht om naast het koppaard te komen. Hij leek op weg naar een knappe zege maar werd op de finish teruggehaald door General Lee en Lotte de Vlieger die de strijd op speed beslisten.


 

 De koers van de week: Championnat d'Hiver (TF Lady Challenge)

Er waren duidelijk verwachtingen van Emeraude Jiji want de merrie van Stal Payday nam resoluut de leiding en hield het tempo hoog. Belle Bonanza, Dulcinee de l’Ante, Diva Divine en Catyama parkeerden allemaal achter haar in. Elitloppet was de eerste die op durfde te rijden in het tweede spoor. Zij was de ideale gangmaker voor Casimaka. Cadence de Kacy, die in eerste instantie los van het veld begon, kon mooi mee in dat treintje. De laatste keer overzijde viel Emeraude Jiji stil. Elitloppet nam over en Casimaka bracht het veld de laatste rechte lijn in. Cadence de Kacy bulldozerde uiteindelijk over de koplopers heen en won sterk voor Dulcinee de l’Ante, Belle Bonanza, Casimaka en Diva Divine. Cadence de Kacy is op zesjarige leeftijd een betrouwbaar koerspaard geworden. Over twee weken is de Revanche en dit voorjaar zal ze waarschijnlijk gedekt worden. Ze werd ooit op een jaarlingenveiling in Deauville geselecteerd door Paul Hagoort, die nog altijd mede-eigenaar is van de vosmerrie. Bij Rick Wester is ze volledig tot wasdom gekomen.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Prix Malle Mok

Zuleima Font / Rick Ebbinge

 

2  -  Championnat d'Hiver

Cap Est de Mai / Rick Ebbinge

 

3  -  Championnat d'Hiver

Cadence de Kacy / Rick Wester

 

4  -  Prix Puur

Henri Mon Ami / Jeffrey Mieras

 

5  -  Championnat d'Hiver

Croatie d'Amour TF / Ruud Pools

 

6  -  Prix B.A.S. Tennisvereniging

Umbra / Rick Ebbinge

 

7  -  Prix Nisaro

Dillinger Gentil / Micha Brouwer

 

8  -  Prix Siet Dijkstra

Henry Kingsdeep / Dion Tesselaar

 

9  -  Prix Vivement 2019

General Lee / Lotte de Vlieger

 

 

 De beste indrukken van de avond

Zuleika Font

Topdriejarige die met vakantie ging na een Stakes-zege op Duindigt. Maakte een geweldige rentree op Victoria Park! Moeder Noisette Kosmos is een halfzus van de miljonair Igor Font.

Cadence de Kacy

Met finalewinst bracht ze haar jaarwinsom bijna op €19.000. Gaf zoals gewoonlijk enkele meters bij de start maar stoomde door naar een indrukwekkende zege!

Umbra

De merrie van meneer Koning moet het normaal hebben van haar speed maar domineerde dit keer van kop af. Werd sterk gehouden door Ebbinge en bleef soeverein voorop!

 

 Om te onthouden

Birdy de Neuilly

Kreeg van Jaap van Rijn een perfect parcours maar maakte het ook sterk af. Werd dichtbij tweede achter een momenteel onklopbare Cap Est de Mai!

Dulcinee de l'Ante

Lag de hele weg derde paard binnenkant en moest wat ondernemen toen de koploper stilviel. Liep zich opnieuw vast maar ging slalommend naar plek twee. Ronald de Beer won de Lady finale eerder met Capri de Houelle en was opnieuw dichtbij een verrassing!

Empereur Quick

De pupil van Kurt Roeges werd voor de vijfde keer op rij uitgeschakeld maar was ook opnieuw slachtoffer van hinder. We zijn nog niet vergeten hoe hij deze zomer meerdere koersen op Wolvega wist te winnen. Staat er binnenkort weer!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De eerste meeting van het nieuwe jaar is op vrijdag 4 januari. Dan worden er 7 koersen verreden, waarbij de eerste 6 live op Equidia te zien zijn. Hoofdnummer is de Revanche van de TF Diamond Challenge waarin Ustang Ludois zijn eer komt verdedigen. Eerste start valt om 17.15 uur.