sunday-28022020

De Sunday Special van: 28-02-2020

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 28-02-2020
type meeting: Premium Meeting
aantal selectieproeven: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: 36.400
beschikbaar voor niet Franse paarden: 20.900
fokpremie voor NL gefokte producten: 1.900


aantal paarden aan de start: 74
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 5

aantal nationaliteiten: 8
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, SE, BE, NO, FIN


selectieproef van de week: Championnat d'Hiver (Boko Champions Challenge)
buitenlandse winnaar(s): Dean les Jarriais, eig: Stall Gesvea / Fantastic Sam, eig: Lavigne Karel Bvba / Club Nord Easy, eig: Talli Alatorin Inkkarit / Isaiah Polly, eig: Mw. B. Lanfermann / Kali Smart, eig: Ecurie Smart
snelste winnaar(s): Ahura Mazda Font: 1.14,0 / 2100 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De selectieproeven

Volle velden, twee finales en enkele cracks aan de start: ondanks de natte weersomstandigheden waren het de ingrediënten voor een fantastische koersavond! Saillant detail: vijf van de zeven winnaars zijn in buitenlands bezit. De bewuste eigenaren uit Frankrijk, België, Finland en Duitsland (2x) keken ongetwijfeld mee. Dat deze mensen een Nederlandse trainer hebben ingeschakeld voor hun kostbare viervoeter is een groot compliment voor ons trainersgilde!

De ‘Koers van de Week’ was het Championnat d’Hiver van de Boko Champions Challenge. In deze koers behaalde Gwydion zijn vierde zege dit winterseizoen. Dat betekent dat hij nog altijd in de race is voor de ‘Victoria Five’. Initiatiefnemer Thijs van Dijk reikt namelijk een bonus uit van €1.000 aan het paard dat als éérste vijf zeges scoort op Victoria Park. Deze actie is geldig in de periode 20 december tot en met 25 maart. Gwydion staat op dit moment gelijk met Dame Quick en Ahura Mazda Font, die vrijdag ook verwoestend uithaalde. Na een eerste kilometer in een hoge 1.13 hield de Andover Hall-merrie sterk stand tegen een aanklampende Velten Red Red Red.

In het Championnat d’Hiver TF Bronze Challenge leek Dillinger Gentil aan de haal te gaan met de zege. Door een lange opmars driedik had hij echter met zijn krachten gesmeten. Rick Ebbinge reed een heel slimme rit met Fantastic Sam en won dankzij een geweldig eindschot. Dankzij zijn twee zeges staat de Wereldkampioen weer bovenaan in het pikeursklassement. Hij gaat in de eerste maanden van 2020 nek-aan-nek met Jaap van Rijn. De zondag-meeting van Alkmaar zou de tussenstand weer over de kop kunnen gooien.

De openingsdraverij werd verrassend gewonnen door Dean les Jarriais aan 18 tegen 1. Voor trainer en rijder Cees Kamminga kwam de zege niet geheel onverwacht. De laatste keer kreeg hij pas laat ruimte. Nu floot hij Elias terug met een knappe eindsprint. Na overwinningen in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is Nederland het vierde land waar Dean les Jarrias wist te winnen. Leuk detail: moeder Jipsie du Flo bracht in totaal zes starters op Victoria Park! Net als Dean les Jarriais verzorgden Croatie d’Amour en Bon Iver ook een ereronde in Wolvega.

In de monté-koers had favoriet Garry genoeg aan een eerste of tweede plaats om de magische winsomgrens van een ton te passeren. Onze Duitse gast bleef echter steken op plek drie. Het is een kwestie van tijd voordat de seriewinnaar alsnog deze mijlpaal bereikt. De Finse draver Club Nord Easy stampte door als een bulldozer en won imponerend bij zijn debuut op Nederlandse bodem. Trainer Marcel Hauber had Lea Ahokas bereid gevonden om over te komen voor deze winnende rit. Dit genre lijkt de vijfjarige ruin te passen want in een eerdere start onder het zadel werd hij zesde op Vincennes.

Dion Tesselaar noteerde als trainer twee zeges. Naast Gwydion sloeg hij zelf toe met Isaiah Polly in een koers voor paarden tot €4.000 winsom die nog nooit hadden gewonnen. Isaiah Polly kwam tot dusver steeds betere paarden tegen. Nu passeerde hij zelf als eerste de finish na een koers op maat!

De koers voor de beginnersklasse was een prooi voor Kali Smart en Micha Brouwer. De vosmerrie debuteerde enkele maanden geleden in de Jofferprijs en liep reeds 1.16 als tweejarige. Nu won ze knap van start tot finish voor trainer Luc Roelens.


 

 De selectieproef van de week: Championnat d'Hiver (Boko Champions Challenge)

Gwydion keerde deze winter terug van een peesblessure en was na drie voorbereidende zeges een logische favoriet in de finale. Dit keer werd hij qua startsnelheid afgetroefd door Regiment, maar Michel Rothengatter wilde vervolgens graag de leiding afstaan aan Gwydion. Ice Dragon lag derde paard binnenkant en Zuleika Font belandde met startnummer acht in het dodenspoor. Zij was de ideale gangmaker van Little Brigadoon en Hindy Heikant die ondanks het tweede gelid een goede uitgangspositie kregen. Gwydion en Jeffrey Mieras waren echter heer en meester! Net als bij hun vorige twee zeges domineerden ze van kop af aan. Little Brigadoon en Hindy Heikant sprintten respectievelijk naar plek twee en drie. Vierde werd Ice Dragon voor Zuleika Font.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Selectieproef:
Winnende combinatie:

1  -  Prix ITS-Trot.com

Dean les Jarriais / Cees Kamminga

 

2  -  Championnat d'Hiver TF Bronze Challenge

Fantastic Sam / Rick Ebbinge

 

3  -  Championnat d'Hiver Boko Champions Challenge

Gwydion / Jeffrey Mieras

 

4  -  Prix Freek Krist

Ahura Mazda Font / Rick Ebbinge

 

5  -  Prix Bouwbedrijf BHB

Club Nord Easy / Lea Ahokas

 

6  -  Prix De Grietman

Isaiah Polly / Dion Tesselaar

 

7  -  Prix Stal Quattro

Kali Smart / Micha Brouwer

 

 

 De beste indrukken van de avond

Fantastic Sam

Stond relatief zwaar tegen enkele paarden die van Silver waren afgedaald naar Bronze. Fantastic Sam toonde echter haar ongekende kwaliteiten met een fantastische laatste vijfhonderd meter! Als de merrie van Karel Lavigne meer winsom opbouwt gaat ze ongetwijfeld scoren in Frankrijk.

Gwydion

Blijft sinds zijn rentree ongeslagen! De ruin van Lauk de Reuver kon zijn vorige twee koersen controleren door het tempo er onderweg drastisch uit te halen. In de Finale moest hij de hele weg aan de bak en ook nu was er geen kruid tegen hem opgewassen.

Ahura Mazda Font

Het supertalent van Stal Schermer won voor de zesde keer in evenzoveel starts! In de stromende regen stelde ze haar record bij naar 1.14,0.

 

 Om te onthouden

Dillinger Gentil

Moest met nog anderhalve ronde te gaan driedik in de aanval. Zette geweldig door en nam in de laatste bocht zelfs even afstand. Dat hij alsnog werd achterhaald door Fantastic Sam was geen schande. De volgende opdracht voor de trots van de Spangahoeve is de Finale TF Silver Challenge op woensdag 11 maart.

Girlofmanymissions

Viel op vanwege haar startsnelheid en ging daarna goed mee. Achter de tweestrijd Ahura Mazda Font versus Velten Red Red Red was zij ‘the best of the rest’.

Gipsy Occagnes

Werd door Dennis Minnema bewust ruim gereden en dat pakte goed uit. Ze bood winnaar Kali Smart tot op de streep partij! De merrie van Stal Payday heeft de dubbele nationaliteit Nederlands/Frans.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is op 6 maart, voorlopig de laatste keer dat wij op vrijdagavond koersen. Hoofdnummer is de Finale TF Lady Challenge. De eerste race begint om 18.30 uur.