sunday-27122019

De Sunday Special van: 27-12-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 27-12-2019
type meeting: Premium Meeting
aantal koersen: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: 36.500
beschikbaar voor niet Franse paarden: 16.500
fokpremie voor NL gefokte producten: 1.500


aantal paarden aan de start: 72
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 2

aantal nationaliteiten: 6
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, SE, BE


koers van de week: Championnat d'Hiver (TF Golden Challenge)
buitenlandse winnaar(s): Ustang Ludois, eigenaar: De Groote Lieven BVBA / Velten Red Red Red, eigenaar: Mw. S. Velten
snelste winnaar(s): Velten Red Red Red & Ids Schermer: 1.14,9


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

Onze laatste meeting van 2019 was drukbezocht. Een avondje uit naar Victoria Park is tussen de feestdagen door extra populair. De ‘Koers van de Week’ was het Championnat d’Hiver (TF Golden Challenge), die werd gewonnen door de elfjarige Ustang Ludois en zijn Belgische trainer Christophe de Groote.

Voor de TF Bronze Challenge stond de Revanche op het programma die net als de Finale met 10.000 euro was gedoteerd. Felicio du Joamax was opnieuw de beste. De pupil van Stal Payday en Bas Crebas werd door Tom Kooyman naar de leiding gepiloteerd en daarmee was de koers beslist. De vosruin is voor deze klasse een maatje te groot.

Velten Red Red Red en Ids Schermer waren de snelste winnaars van de dag. Omdat Niels Jongejans op vakantie was naar New York stapte Jaap van Rijn achter Velten Red Red Red. De vierjarige ruin won voor de vijfde keer in zeven starts. De overige twee keer ging het mis bij de start of in de eerste bocht. Startnummer acht was daarom ideaal maar dat de draver van Bernie Johnston en Sigrid Velten Arwen As en Gangster makkelijk zou kloppen, dat hadden de meeste mensen niet gedacht.

Van Ids Schermer werd wel het nodige verwacht. De nog ongeslagen ruin van Piet Solleveld werd door de Franse wedders voor een vermogen winnend en plaats gespeeld. En hij deed opnieuw zijn plicht met Rick Ebbinge. Ideaal zat de hele weg strak op zijn rug en liep geweldig. Maar meer dan in de buurt blijven van Ids Schermer was niet mogelijk.

Erg imponerend was ook de zege van Zack Wind en Michel Rothengatter. De ruin van de familie Schavemaker is na zijn castratie per start verbeterd. Na een aantal goede koersen won hij nu van start tot finish met speelsgemak.

Door drie schrappers en één galopperende combinatie werd de amateurkoers een tactisch spelletje. Leonie Kalis was attent toen Faday Scott in de beginfase iets afstand nam. Ze reed het gat dicht met Gibson Boko en won uiteindelijk sterk voor de goed afkomende Highspeed Aresy.

De laatste koers van het jaar werd gewonnen door JLo Bros met Dion Tesselaar. De driejarige Donato Hanover-merrie is nog in het bezit van haar fokkers, de gebroeders Van der Klij. Bij haar debuut zorgde slijm in de longen voor een tegenvallende prestatie. Nu koerste ze opnieuw van kop af maar maakte ze het ook super af.


 

 De koers van de week: Championnat d'Hiver (TF Golden Challenge)

Baladin Williams vertrok als snelste in de finale van de TF Golden Challenge. Apache Jeloca lag tweede paard voor Bandino du Pre, die als kanspaard de hele weg ingesloten bleef. De eerste keer voor de tribune kwam Jan van Dooyeweerd met veel bravoure opzetten. Jaap Fikse wilde in eerste instantie niet overgeven maar Jan drukte door met zijn Fortissimoko. Het treintje in het tweede gelid bleef een beetje hangen met Born to Run, Dayton, Ustang Ludois en Do You Love Me. Daarom besloot André Bakker om de achterhoede te verlaten met Erwood d’Ecajeul. Met nog ruim een kilometer te gaan ging hij in één rush naar voren. Vlak voor de laatste bocht had zijn paard echter het beste gegeven. Ustang Ludois had zijn slipstream gebruikt om naar voren te komen en Do You Love Me volgde de Belgische favoriet als een schaduw. Deze tweede paarden liepen weg bij de rest en maakten er een mooie strijd van. Ustang Ludois bleef knap voorop tegen de titelverdediger. Baladin Williams werd binnendoor derde voor Dayton, Fortissimoko en Born to Run.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Championnat d'Hiver Revanche TF Bronze Challenge

Felicio du Joamax / Tom Kooyman

 

2  -  Championnat d'Hiver TF Golden Challenge

Ustang Ludois / Christophe De Groote

 

3  -  Prix Gerrits Recycling

Velten Red Red Red / Jaap van Rijn

 

4  -  Prix Runnerz.nl

Ids Schermer / Rick Ebbinge

 

5  -  Prix Draviet Stables

Gibson Boko / Leonie Kalis

 

6  -  Prix RVDS Schilderwerken

Zack Wind / Michel Rothengatter

 

7  -  Prix Merwestaal / Speedking Beemd

Jlo Bros / Dion Tesselaar

 

 

 De beste indrukken van de avond

Ustang Ludois

Christophe de Groote kondigde al weken aan dat zijn paard werd voorbereid op de TF Golden Finale. En hij piekte op het juiste moment!

Velten Red Red Red

Na een parcours vanuit het dodenspoor won hij op indrukwekkende wijze. Dravende weg is de vosruin nog nooit verslagen!

Ids Schermer

Negen starts, negen overwinningen! De Derbywinnaar Ideaal zorgde ervoor dat hij zijn benen moest strekken. De grote ruin rondde de laatste vijfhonderd meter in 1.09,9!

 

 Om te onthouden

Duc des Clerbosq

Verbetert per start na lange afwezigheid. Halverwege de laatste bocht lag hij nog als vijfde paard aan de reling. Dankzij een geweldige finish eindigde hij als tweede!

Empereur Quick

Verraste in de Revanche TF Bronze met een derde plaats aan 54 tegen 1! Hij verrichtte veel werk in het dodenspoor en zette bijzonder goed door.

Ennis Stone

Michel Rothengatter lijkt de Fransman ‘gevonden’ te hebben. Ondanks dat hij nog wat moeite had met de bochten werd hij tweede tegen erg goede paarden. Dat leverde een recordverbetering op: 1.15,0!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Vanaf deze plaats wens ik iedereen een fijne jaarwisseling! Onze eerste meeting in 2020 is op vrijdagavond 3 januari. Hoofdnummer is het Midwintercriterium, een koers voor de topklasse. De eerste koers staat gepland om 17.20 uur.