sunday-27092019

De Sunday Special van: 27-09-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 27-09-2019
type meeting: Lunchmeeting
aantal koersen: 9

totaal beschikbaar prijzengeld: 46.960
beschikbaar voor niet Franse paarden: 36.960
fokpremie voor NL gefokte producten: 3.360


aantal paarden aan de start: 81
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 22

aantal nationaliteiten: 6
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, SE, US


koers van de week: Championnat d'Été (TF Golden Challenge)
buitenlandse winnaar(s): Bella del Sol, eigenaar: Mw. L. Schacky / Alex HP, eigenaar: Titan Stables S.A.S. / Ultra Tivoli, eigenaar: De Groote Lieven BVBA
snelste winnaar(s): Durk M Boko, eigenaar: H.A. van Dijk


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

Nu de Frisian Ascot Day achter de rug is, is de vrijdagprogrammering op Wolvega weer terug. Met uitzondering van donderdag 24 oktober (Giganten Trial) en zaterdag 7 december (WK Wedden) koersen we weer vast op vrijdag!

Tijdens de Lunchmeeting van afgelopen vrijdag maakte Do You Love Me erg veel indruk. De trainingspupil van Cees Kamminga won met Ruud Pools de ‘Koers van de Week’: het Championnat d’Été (TF Golden Challenge). Andere sportieve hoogtepunten waren de twee afdelingen van de Victoria Park Herfststakes der Tweejarigen. Beide koersen werden gewonnen door ruwe diamanten uit de stal van Paul Hagoort. Kuyt F Boko won de snelste serie in 1.14,8. De Zweedse halfbroer van Bewitched en Diamond nam de leiding, gaf over aan Keytowin Starro en ging de laatste vijfhonderd meter weer in de aanval. De hengst van Stable Why Not won makkelijk!

Stalgenoot Kilimanjaro won de andere afdeling enigszins verrassend. Hij is net als Kuyt F Boko een zoon van Conway Hall maar hij komt uit Adena Boko, eveneens moeder van Innovation Love. Het fokproduct van Leo Schalkoort werd gereden door Rick Ebbinge. Twee paarden leken het onderling uit te gaan maken maar voor de laatste bocht vond Kilimanjaro aansluiting en ging hij er sterk omheen!

Rick Ebbinge won voor zijn werkgever Jeroen Engwerda twee koersen. Hij begon de dag met Hidde Greenwood van eigenaar Piet Solleveld. Onderweg werd de leiding overgenomen en daarna kwam de grote ruin niet meer in de problemen. Met Alex HP liep het anders. Daarmee was Ebbinge van start tot finish heer en meester, tot groot genoegen van zijn Italiaanse eigenaar.

Omdat Hugo Langeweg junior verplichtingen had in Mallorca nam Hugo Langeweg senior de honneurs waar in Wolvega. Hij scoorde een zwaar bevochten overwinning met de debutante Jess Vryenesse. Eigenaar Adriaan Uit de Bosch staat momenteel met grote regelmaat in de Friese ‘victory circle’! Langeweg wilde onderweg de kop overnemen maar die stak Niels Jongejans een stokje voor. Uiteindelijk streed de merrie uit Schagerbrug dapper door.

De koers voor de topklasse werd gewonnen door Frans van der Blonk en Durk M Boko, die dit jaar al heel lang in uitstekende vorm verkeerd. De combinatie wilde het opnieuw van kop af proberen maar het liep anders. Hector Boko zat vol dadendrang en was daardoor een ideale gangmaker. Vlak voor de laatste bocht ging Durk M Boko er achter weg met een sterke overwinning als gevolg. Ennyus Boko kwam aangevlogen naar plek twee maar werd onderweg uitgeschakeld door een galoppade in de laatste bocht…

Jaap van Rijn won een premium-koers met Bella del Sol die de laatste keer al sterk verbeterd was. De grillige maar talentvolle merrie stond tijdelijk bij Arnold Mollema om ervaring op te doen op de koersbaan en dat pakt goed uit. Na een tweede plaats achter Zachary Font achterhaalde ze nu na een zuinige koers Aragorn As!

En de laatste koers ging naar België. Christophe de Groote stuurde Dries Devolder naar Wolvega met twee paarden. Juni Oldeson maakte helaas een galoppade maar Ultra Tivoli sloeg toe in de monté met Hanna Huygens. Daarmee tilde de elfjarige ruin zijn winsom over de drie ton! Hij had iets meer scherpte dan bij zijn rentree en ook de afstand van 2600 meter was in zijn voordeel.


 

 De koers van de week: Championnat d'Été (TF Golden Challenge)

In het aan elkaar gewaagde deelnemersveld nam El Magnifico de leiding voor Apache Jeloca en Very Love Royal. Eagle kreeg het dodenspoor voor de kiezen. Hij mocht El Magnifico niet aflossen aan kop en inparkeren als vierde paard aan de binnenkant was ook geen optie want daar zat Cocomoko al. Cocktail du Biwetz ging na een kilometer naar voren en kwam voor Eagle te liggen. Als derde paard in het tweede spoor kreeg Do You Love Me een mooi parcours, net als Bandino du Pre die op zijn rug lag. Met nog achthonderd meter te gaan zette Ruud Pools de versnelling in met Do You Love Me. Hij vloog iedereen voorbij en Bandino du Pre ging achter hem aan. Niemand kon de trainingspupil van Cees Kamminga echter bijbenen. Hij won soeverein voor Bandino du Pre, Apache Jeloca, El Magnifico en Cocomoko. Cocktail du Biwetz zakte terug naar plek zes.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Prix de Mons

Hidde Greenwood / Rick Ebbinge

 

2  -  Prix de Son Pardo

Durk M Boko / Frans v.d. Blonk

 

3  -  Championnat d'Ete

Do You Love Me / Ruud Pools

 

4  -  Prix de Gelsenkirchen

Bella del Sol / Jaap van Rijn

 

5  -  Victoria Park Tweejarigen Herfst Stakes I

Kilimanjaro / Rick Ebbinge

 

6  -  Prix Isa Security

Jess Vryenesse / Hugo Langeweg

 

7  -  Victoria Park Tweejarigen Herfst Stakes II

Kuyt F Boko / Robin Bakker

 

8  -  Prix Maasland.nl

Alex HP / Rick Ebbinge

 

9  -  Prix Hartog Lucerne

Ultra Tivoli / Hanna Huygens

 

 

 De beste indrukken van de avond

Durk M Boko

Kwam aan de start met iets lichter beslag en won in de snelste tijd van de dag! Zijn volgende opdracht is het Kampioenschap Nederlandse Paarden op 11 oktober.

Do You Love Me

Was de laatste keer al erg goed na een fout aan de start. Nu presteerde de ruin van de heren Jager en Toxopéus weer als vanouds door aan de overkant het hele veld op te rollen!

Kuyt F Boko

Was met een winnende tijd van 1.14,8 de snelste tweejarige van de dag! De hengst van Stable Why Not loopt 11 oktober in een serie van de Breeders Course. De finale daarvan is op 26 oktober in Jägersro.

 

 Om te onthouden

Zurich As

Maakte een prima rentree na vijf maanden afwezigheid. Hij toonde reeds talent en gaat een mooi winterseizoen tegemoet!

Jolien Schermer

Lag lang opgesloten als vierde paard aan de binnenkant. Slalomde uiteindelijk naar plek twee!

Kate Baldwin

Verloor enorm veel terrein aan de start maar werd alsnog vijfde in 1.15,8!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is op vrijdagmiddag 4 oktober. Sportieve hoogtepunten zijn twee afdelingen van de Breeders Crown I. De eerste start staat gepland om 12.10 uur.