sunday 27-11-2020

De Sunday Special van: 27-11-2020

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 27-11-2020
type meeting: Premium Meeting (Mons)
aantal selectieproeven: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: €. 32.600,--
beschikbaar voor niet Franse paarden: €. 17.600,--
fokpremie voor NL gefokte producten: €. 1.600,--


aantal paarden aan de start: 68
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: -

aantal nationaliteiten: 7
deelnemende nationaliteiten: (NL, BE, FR, SE, DE, IT, US)


selectieproef van de week: CHAMPIONNAT D’HIVER (FINALE TF BRONZE CHALLENGE)
buitenlandse winnaar(s): Duc de Tyrole, Kristof Depuydt, Marco de Brucom, Hanna Huygens
snelste winnaar(s): Junior, 1.13,2 , 1.750 meter


geschreven door: Ralf Dekker

 

 De selectieproeven

Nederlandse professionals gaan over de grens om inkomen te genereren. Veel ‘oranje’ professionals reizen naar Duitsland, Zweden, Frankrijk en België. Het team van Wolvega Live! doet voorlopig dan ook regelmatig verslag van koersen in het buitenland. Afgelopen vrijdag trokken opnieuw vele Nederlandse trainers naar de baan van Mons om daar te koersen met hun paarden. Deze professionals nemen de vele kilometers reizen voor lief om toch te kunnen starten om zo hun eigenaren tevreden te houden en de werkgelegenheid van hun personeel veilig te stellen. We nemen de selectieproeven even met u door.

De meeting ging van start met een sterke zege voor Indigo.  Na een week eerder al de winst gegrepen te hebben over 2.300 meter was de gevraagde afstand nu 540 meter langer. In praktijk bleek dat geen probleem. Wel kwam Derby winnaar Ideaal nog aangevlogen op de streep met zijn catch driver Michel Rothengatter.

Er was vrijdag gelijk een  ‘’quick double’’  voor Rick Ebbinge. In koers twee scoorde hij opnieuw de volle winst. Zion Font heeft zijn grenzen sinds zijn rentree nog niet aangesproken. Onaangevochten boekte de Italiaan zijn tweede zege in België.

Er waren ook thuisoverwinningen deze week in Mons. Kristof Depuydt en zijn Duc de Tyrole waren een week eerder al dichtbij de zege. Nu werd het tweede gelid als nadeel beschouwd. Echter op speed werd de concurrentie verslagen in een mooie Silver Challenge proef. De tweede Belgische zege kwam tot stand in de proef voor de beginklasse. Er werden zeven van de negen dravers door Belgische trainers ingeschreven. Marco de Brucom was een week eerder nog ongelukkig en foutief. Nu was er geen pech en was er een afgetekende zege in handen van Hanna Huygens.

De variatie in het koersprogramma bracht ook een mijl op het programma. Over 1750 meter werd er gesprint door paarden die nog geen 10.000 euro verdiend hadden. Junior boekte de sterkste zege uit zijn carrière. Het paard werd overgeheveld naar deze sprint aangezien zijn koers geen doorgang kon vinden. Met een enorme laatste kilometer aan de buitenzijde van Just Massive werd er doorgedrukt en gewonnen in een formidabele 1.13,2!


 

 De selectieproef van de week: CHAMPIONNAT D’HIVER (FINALE TF BRONZE CHALLENGE)

De 30e finale van de Bronze challenge geeft nog maar eens aan hoe diep de TF paarden verankerd zijn in de programmering sinds 2010. De populaire instapklasse trok opnieuw een vol veld van 12 deelnemers. Zij gingen aan het begin van de middag op jacht naar de prijzenpot van €10.000,-

Flevo Renka nam de leiding en werd direct slim gevolgd door het nummer 8 van Eternel des Hayes. Favoriet Greatman de Busset begon met het nummer 12 achterin. Na een ronde trok Van Rijn ten aanval en parkeerde zijn paard naast Flevo Renka. Het peloton draaide voor de laatste keer de overzijde op toen Ebbinge het tempo enorm opschroefde. Greatman de Busset bleef in het spoor en had nog steeds de onvoordelige buitenkant. De overige deelnemers moesten op dat moment passen. Van Rijn kon in de laatste bocht nog even de rug van Ebbinge opzoeken om in de laatste rechte lijn de genade slag uit de delen. De getalenteerde Greatman de Busset zette nog een keer aan en won oppermachtig in een snelle tijd over 2840 meter. Free Victory sprintte naar plaats drie.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Selectieproef:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Indigo

Week op week koersen, een klasse hoger en nog eens over een langere afstand. Klasbak !

Junior

Een koers hoger worden ingeschreven dan gewenst. Vervolgens alles buitenom krijgen en winnen in een toptijd. Dat is op alle fronten indrukwekkend.

Greatman de Busset

Een zwaar virus onder de leden, weinig ritme hebben en dan vanuit het dodenspoor een finale winnen. Dat is imponeren.

 

 Om te onthouden

Ideaal

Liet eindelijk zijn ware gezicht weer zien. Had een vlammend eindschot in huis en kwam daarmee nog dicht bij de zege.

Intouchable

Liep steeds tegen de jaargang top en nu tegen een seriewinnaar. Wanneer die er beide niet zijn is een zege niet ver weg.

Kenworth Apache

Het was de bedoeling om in Alkmaar te koersen in de wintermaanden. Liet zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Had helaas pech van hinder. Zal zeker scoren in deze klasse.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Tot nader order wordt er in Wolvega helaas niet gekoerst. De koersen in het Belgische Mons werden vanuit de studio van Wolvega Live! voorzien van Nederlands commentaar en zijn als service naar de Nederlandse liefhebbers ook te bekijken via het Youtube-kanaal van Victoria Park Wolvega. Daar is eveneens de integrale uitzending van Wolvega Live! terug te zien. De eerstvolgende uitzending is gepland voor vrijdag 4 december. Dan kunt u genieten van de Fokkers Trofee proeven en o.a. de finale van de Silver Challenge.