sunday-24012021

De Sunday Special van: 22-01-2021

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 22-01-2021
type meeting: Premium meeting
aantal selectieproeven: 5

totaal beschikbaar prijzengeld: €. 24.300,--
beschikbaar voor niet Franse paarden: €. 14.300,--
fokpremie voor NL gefokte producten: €. 1.420,--


aantal paarden aan de start: 57
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: -

aantal nationaliteiten: 4
deelnemende nationaliteiten: FR, DE, NL, BE


selectieproef van de week: Grand Prix Willem G Geersen
buitenlandse winnaar(s): -
snelste winnaar(s): Cyriel d'Atom, 1.12,3, 2.300m


geschreven door: Albert Dilling

 

 De selectieproeven

Het Nederlandse trainers- en rijdersgilde moest vroeg uit de veren deze vrijdag. De eerste selectieproef in het Zuid-Belgische Mons was reeds om 10.25 uur. In kwantitatief opzicht was het met 5 koersen een magere meeting maar dit werd op sportief gebied ruimschoots goedgemaakt.

In het eerste onderdeel van de meeting vertrokken liefst 16 paarden achter de startauto. Van het had Gabion Devol de meeste volgers bij de totalisator. De ruin vertrok aan 1,60 als grote favoriet. Na de start was het echter Furieux de Ginai die het veld op sleeptouw nam voor Floris van Egmont en Falco du Bordage. Gabion Devol moest de nodige moeite doen om de kop over te kunnen nemen. Pas bij het ingaan van de laatste bocht had Gabion Devol licht voordeel maar bij het uitkomen van die bocht was het beste er wel vanaf bij de ruin en leek Furac de Valforg de winst op te eisen. In een mooie finish was het echter Rosalie Janssen die met Falco du Bordage de ruimte vond en met een sterke eindsprint de winst binnenhaalde voor een sterke El Bandido die door Günther Loix wél tot grootse daden was te bewegen. Rick Wester stuurde Felicity (168:1) naar een sterke derde plaats en daarmee legde hij de basis voor enkele zeer mooie uitbetalingen op de totalisator.

De tweede koers was wellicht de mooiste van de meeting. Christophe Martens was vanuit Cagnes sur Mer naar z’n geboortegrond gekomen en Niford des Baux meegenomen. Er ging een enorme roep over deze Ready Cash-zoon en de combinatie vertrok dan ook aan 1,40 als grote favoriet. Dat was echter, met de aanwezigheid van Deon W, een te rooskleurige weergave van z’n kansen en dat bleek na 2.300 meter koers dan ook. Beide paarden vertolkten de hoofdrol in dit nummer. Niford des Baux moest het nodige doen om de leidende Kane Beuckenswijk aan de kop te verdringen. Daarbij volgde Deon W attent. Bij het ingaan van de voorlaatste bocht had Martens z’n pupil eindelijk aan het front van het veld en nam hij een lengte voorsprong. Bij het uitkomen van de bocht trok Deon W echter ten aanval en zo ontwikkelde zich een schitterende strijd die Deon W op de finish in zijn voordeel wist te beslechten. Daarmee scoorde het paard van Willem Wals z’n derde zege op rij. Beide paarden toonden een kilometertijd van 1.13,9. Jip Star N finishte op afstand als derde.

In de voorlaatste koers keken de liefhebbers uit naar de confrontatie tussen Coeur Baroque en Felicio du Joamax. Na de start ging Felicio du Joamax vierdik naar de leiding, een inspanning die het nodige van de Fransman vroeg. Tot aan het uitkomen van de laatste bocht voerde de pupil van trainer Bas Crebas het veld aan maar daar was de pijp leeg. Vanuit het vierde spoor stoof Coeur Baroque het hele veld voorbij om onbedreigd te zegevieren voor Epee d’Haufor die met een megasprint vanuit het achterveld was gekomen. Catsous wist juist voldoende voorsprong te houden voor het derde geld voor Dingue de Toi en Diquem.

De slotkoers was voor paarden uit de klasse tot 1.000 euro winsom. Een klasse waarin een verrassing nog wel eens op de loer wil liggen. Het nummer werd door fouten van Helsinki Newport, Kommaar Well, Hangoun du Bocage en Helios des Rioults van z’n favorieten beroofd. Dat deerde Gordy du Poncelet echter niet. De ruin toonde zich “the best of the rest” en boekte een mooie zege die voor zijn pikeur Kristof Depuydt minder verrassend was als de winnend cote van 16 tegen 1 deed vermoeden. Limala Takoda finishte als mooie tweede terwijl Gweltas de Millac voor een volledig Belgisch trio zirgde.


 

 De selectieproef van de week: Grand Prix Willem G Geersen

De Willem H Geersen – prijs (Grand Prix Willem H Geersen) werd voor de eerste keer buiten onze landsgrenzen verreden en ook de afstand van 2.300 meter was nieuw. De klassieker leverde met Cyriel d’Atom een even sterke als verwachte winnaar op. Na de start waren Grift jr. en Flavius door fouten direct kansloos. Gramaldi en Ceasar Charisma benutten hun voorgift en kozen het hazenpad, Danseur Barque zorgde er voor dat de rest van het veld weer aansluiting kreeg en bracht daarmee Cyriel d’Atom in een fantastische uitgangspositie. Met nog een halve ronde te gaan stoomde Cyriel d’Atom naar het front om vervolgens naar een onbedreigde zege te lopen. De nieuwe Franasman van Casper Veldink, Archibald, finishte als tweede voor een sterk lopende Grimaldi. Cyriel d’Atom liet een kilometertijd van 1.12,3 noteren en dat was met afstand de snelste tijd van de dag!

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Selectieproef:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Deon W

Deon W versloeg in een rechtstreeks duel de grote favoriet van z’n koers. In een winsomklasse tot 4.000 euro winnen in 1.13,9 is voor slechts zeer weinig paarden weggelegd. Deze zege betekende tevens zijn derde zege op rij.

Cyriel d'Atom

Cyriel d’Atom won het hoofdnummer van de meeting zoals hij wilde en vestigde daarbij een nieuw koersrecord. In deze vorm heeft hij voorlopig weinig te vrezen.

Coeur Baroque

Coeur Baroque werd super gereden. Netjes opgeborgen en vertrouwende op een subliem eindschot. Met dit recept is er voorlopig geen kruid gewassen tegen Coeur Baroque.

 

 Om te onthouden

El Bandido

El Bandido galoppeerde in z’n laatste twee koersen maar werd nu door Günther  Loix behoedzaam op de benen gebracht. Met deze rijder in de sulky kan de ruin wel het een en ander.

Inflation

Inflation finishte knap als vierde achter bijzonder sterke paarden. In een veld waarin de tegenstand iets minder is dan vandaag liggen er winstkansen voor Inflation. Hij komt uit een stal met vorm.

Epee d'Haufor

Epee d’Haufor liet een geweldige eindsprint zien. Tegen winnaar Coeur Baroque was het deze keer slecht kersen eten maar Epee d’Haufor snoepte met een kilometertijd van 1.13,9 wel 1,1 seconde van haar record af en daarmee doet de merrie in deze klasse gewoon voorin mee.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Ook volgende week vrijdag koersen we weer in Mons. Het aanvangstijdstip zal rond 16.25 uur liggen. Deze keer gaat de aandacht uit naar een koers voor paarden uit het monté-genre dit dit jaar voor het eerst hun opwachting zullen maken!