sunday-21092019

De Sunday Special van: 21-09-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 21-09-2019
type meeting: Frisian Ascot Day
aantal koersen: 8

totaal beschikbaar prijzengeld: 34.370
beschikbaar voor niet Franse paarden: 29.370
fokpremie voor NL gefokte producten: 2.670


aantal paarden aan de start: 67
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 8

aantal nationaliteiten: 8
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, SE, BE, CH, HUN


koers van de week: Derby der Vierjarigen
buitenlandse winnaar(s): Geen
snelste winnaar(s): Innovation Love: 1.13,8 / 2100 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

The Frisian Ascot Day werd alweer voor de elfde keer georganiseerd in Wolvega. Traditiegetrouw wordt dit evenement extra cachet gegeven door een koets voor alle winnende connecties, een Fries paard voorafgaand aan iedere koers en meer entertainment. Zo’n tweehonderd VIP-gasten genoten van een luxueus buffet en grepen de kans om hun netwerk te onderhouden. Ondanks de concurrentie met het Duitse Breeders Crown-weekend en twee andere Wolvega-meetings in dezelfde week, viel er ook sporttechnisch gezien genoeg te beleven.

Robin Bakker won de Derby der Vierjarigen van kop af aan met Innovation Love. Meer over deze klassieker leest u hieronder in het ‘Koers van de Week’-item. Rick Ebbinge schreef het andere hoofdnummer op zijn naam: de Beursgenoten Marathon. Hij sleurde aan kop met Tuxedo Bi met als gevolg een razendsnelle tijd over de stayersafstand! Trainer Jeroen Engwerda had in totaal drie winnaars. Ids Schermer won indrukwekkend bij zijn rentree en leerlingpikeur Daisy Paling sloeg vanuit het dodenspoor toe met haar eigen paard Jazzy Mad Money!

Er was ook een staldubbel voor Hugo Langeweg junior. Hij won allereerst zelf met Just be Proud die een fout maakte in de Merrie Derby Selectie maar wel degelijk talent heeft. Dat bewees ze nu door vrij snel de kop over te nemen en de koers naar haar hand te zetten. Trainingsgenoot Hulk Vryenesse sloot de avond af door met Jaap Terstal diverse aanvallen af te slaan.

De openingskoers werd een prooi voor Dynastie d’Ariane en Jos Oorthuijsen. De Franse merrie liep in de open klasse al eens een lage 1.14 en stond in de TF Lady Challenge op papier veel lichter. Toch verraste ze de wedders aan 14 tegen 1. Spannend was het wel want er moest een finishfoto aan de pas komen om het verschil te zien met Demolition Girl.

Felicio du Joamax won de andere koers voor Trotteur Francais. De vosruin van Stal Payday bood de laatste keer Clopin du Boulay al knap partij. Nu trof hij geen tegenstand van dat kaliber en domineerde hij de koers met ‘catchdriver’ Tom Kooyman op de sulky.


 

 De koers van de week: Derby der Vierjarigen

Innovation Love was als snelste aan het karwei begonnen. Hij nam met Robin Bakker de leiding en Ilja Medo kwam direct op zijn rug te liggen. Ze profiteerde van het gunstige startnummer één en werd de hele weg meegezogen in de slipstream van de favoriet. Indy Flevo was de eerste uitdager en hij parkeerde in als derde paard binnenkant voor Ilclassico Renka, Indy Lady en Isabella JE. Robin Bakker hield het tempo hoog met de draver van Leo Schalkoort. Indy Flevo schoof met nog achthonderd meter te gaan langzaam naar het tweede spoor. Iedereen ging mee op zijn rug, behalve Isabella JE. Zij besloot om haar geluk binnendoor te beproeven. Indy Flevo zocht Innovation Love op maar van een duel was nooit geen sprake. Innovation Love moest op de knieën in de Halve Finale maar nu ging hij soeverein aan kop. Hij won makkelijk voor Ilja Medo. Isabella JE sprintte naar een knappe derde plek maar zij verdween uit de uitslag doordat ze in de laatste bocht een aantal paaltjes aan de verkeerde kant passeerde. Stalgenoot Ilclassico Renka werd nu derde voor Indy Flevo en Indy Lady.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Heeren van Sminia Trofee

Dynastie d'Ariane / Jos Oorthuijsen

 

2  -  Hypotheekshop Lemmer Bokaal

Ids Schermer / Rick Ebbinge

 

3  -  Aandelenondereentientje.nl

Just Be Proud / Hugo Langeweg jr.

 

4  -  CNB Trophy

Felicio du Joamax / Tom Kooyman

 

5  -  Beursgenoten Marathon

Tuxedo Bi / Rick Ebbinge

 

6  -  FIZ Incasso ZZP Trofee

Jazzy Mad Money / Daisy Paling

 

7  -  Derby der Vierjarigen

Innovation Love / Robin Bakker

 

8  -  Jenna's Salon - prijs

Hulk Vryenesse / Jaap Terstal

 

 

 De beste indrukken van de avond

Ids Schermer

Maakte zijn rentree en bleef in zijn vijfde start ongeslagen. Hij won van start tot finish in 1.14,9 met een laatste vijfhonderdmeter in 1.11!

Tuxedo Bi

Putte zijn tegenstanders uit door drie kilometer af te leggen in een gemiddelde kilometertijd van 1.15,3!

Innovation Love

Werd in de Halve Finale van de Derby der Vierjarigen nog geklopt door Indy Flevo. In de Finale draaide hij de rollen om door gas te geven aan kop!

 

 Om te onthouden

Ivar

Was voor zijn doen heel goed van start en kon als enigste in de buurt blijven van Ids Schermer!

Maesta Hill

De driejarige Belgische merrie was ten opzichte van haar debuut duidelijk verbeterd. André Bakker maakte met zijn trainingspupil het Draviet-feestje compleet. Ze werden tweede achter Just be Proud die eveneens in bezit is van Bauke Bakhuizen!

French Kiss HR

Maakte een terreinkostende galoppade achter de startauto. Vond aansluiting met nog een ronde te gaan, ging driedik en eindigde als vierde. Paard met veel vermogen!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is op vrijdagmiddag 27 september. Dan wordt er een ‘Lunchmeeting’ verreden met onder andere de Zomerfinale TF Golden Challenge. Eerste start valt waarschijnlijk om 11.45 uur.