sunday-20122019

De Sunday Special van: 20-12-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 20-12-2019
type meeting: Premium Meeting
aantal koersen: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: 66.400
beschikbaar voor niet Franse paarden: 53.900
fokpremie voor NL gefokte producten: 5.220


aantal paarden aan de start: 75
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 2

aantal nationaliteiten: 7
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, SE, BE, NO


koers van de week: Owners Cup K
buitenlandse winnaar(s): Climber, eigenaar: Stall Habo
snelste winnaar(s): Climber: 1.14,6 / 1609 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

De één-na-laatste koersdag van het jaar op Victoria Park was aangekruist als de Kerstmeeting. De ‘Koers van de Week’ was de Owners Cup K. Daarnaast was er nog een hoofdnummer voor de topklasse: de Nakoersen Grote Kerstprijs. In deze koers had Hambo Transs R een droomstart vanuit het tweede gelid. Hij kwam snel aan kop maar werd door bulldozer Tuxedo Bi alsnog achterhaald na een prachtige tweestrijd.

Het team van Jeroen Engwerda had in totaal vier starters die allemaal hun koers winnend wisten af te sluiten. Twee paarden werden door Rick Ebbinge naar de zege geleid. Naast Tuxedo Bi won Ebbinge ook met Bandino du Pre die heer en meester was in de Finale TF Silver Challenge. Leerlingpikeur Daisy Paling nam de overige twee overwinningen voor haar rekening. Ze zegevierde van start tot finish met Indigo en sloeg vanuit het tweede gelid knap toe met Ahura Mazda Font. Beide paarden behielden daarmee hun ongeslagen status in 2019! Voor Daisy Paling waren het twee hele belangrijke zeges in de strijd om het leerlingenkampioenschap.

Jaap van Rijn stond ook tweemaal in de victory circle. Na zijn zege met Climber in de Owners Cup won hij ook met Dame Quick in een afdeling van de TF Lady Challenge. De combinatie reed op toen het tempo naar beneden ging en won op macht. Trainer Arnold Mollema is eveneens eigenaar van deze vosmerrie die over een lange adem beschikt.

De laatste koers werd gewonnen door Alcione Font en Erwin Bot. De Muscle Massive-merrie tekende voor de 57e overwinning van Leendert Gerrits in 2019. Ondanks een laatste kilometer in 1.14 was de trainer nog niet helemaal tevreden. De Italiaanse driejarige heeft in ieder geval genoeg talent om deze winter nog meer koersen te winnen in Wolvega.


 

 De koers van de week: Owners Cup K

De eerste editie van de Owners Cup had een prachtige dotering van ruim 35.000 euro. Deze koers heeft de plaats ingenomen van de Breeders Crown der Tweejarigen. In totaal kwamen er vijftien youngsters aan de start. Climber nam de leiding voor Korona Pharma, terwijl Kattuso Boko in het dodenspoor terecht kwam. Keytowin Starro werd wat driftig in het peloton en Hugo Langeweg junior had geen andere keus om voor de tribune in de aanval te gaan. Jaap van Rijn wilde echter de leiding houden met Climber en zodoende maakten de twee favorieten er een snoeiharde koers van. Na een eerste kilometer in 1.13 zakte Keytowin Starro iets terug, gevolgd door een galoppade. Van Rijn moest Climber goed bij de les houden maar won uiteindelijk makkelijk voor Korona Pharma, Kate Baldwin, Katrionalemayrocks en Hegoa du Boulay. De winnaar is in eigendom van Hans-Ulrich Bornmann en wordt getraind door Dion Tesselaar.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Championnat d'Hiver TF Silver Challenge

Bandino du Pre / Rick Ebbinge

 

2  -  Owners Cup K

Climber / Jaap van Rijn

 

3  -  Nakoersen Grote Kerstprijs

Tuxedo Bi / Rick Ebbinge

 

4  -  Prix Outboard Occasions

Indigo / Daisy Paling

 

5  -  Prix Paris-Turf.com

Dame Quick / Jaap van Rijn

 

6  -  Prix Dairy Trading

Ahura Mazda Font / Daisy Paling

 

7  -  Prix Makelaardij Bijlsma

Alcione Font / Erwin Bot

 

 

 De beste indrukken van de avond

Bandino du Pre

Paard voelt zich thuis in Nederland en bracht met winst in de TF Silver Finale zijn jaarwinsom op bijna 20.000 euro! Volgende week kan hij dat bedrag nog opkrikken in de TF Golden Finale.

Climber

Toptweejarige die na uitstapjes naar Jägersro en Vincennes nu een hoofdnummer wist te winnen in Wolvega. De Zweedse hengst domineerde van start tot finish!

Tuxedo Bi

De tempobeul zocht koploper Hambo Transs R al vroeg op en maakte er een harde koers van. Zijn laatste twee tussentijden van 1.12,3 en 1.11,6 leverde hem een overwinning op!

 

 Om te onthouden

Hegoa du Boulay

Verbeterde haar record van 1.19,4 naar 1.15,1! Na enkele misstappen aan de start werd de Franse tweejarige van Stal Payday nog dichtbij vijfde in een sterk veld.

Flavius

Lag in de laatste bocht van de Grote Kerstprijs nog laatste paard. Uiteindelijk kwam hij net tekort voor de derde plaats terwijl de koplopers al thuiskwamen in 1.11!

Illimani Montana

Moest veel werk doen om positie te krijgen, raakte ingesloten achter een terugvallende combinatie en zette daarna weer geweldig aan. Paard staat voor een overwinning!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Volgende week vrijdag organiseren wij onze laatste meeting van het jaar. Op 27 december staan er 7 koersen op het programma met onder andere de Revanche TF Bronze Challenge en de Finale TF Golden Challenge. De eerste start valt om 18.30 uur.