sunday-18122020

De Sunday Special van: 18-12-2020

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 18-12-2020
type meeting: premium meeting
aantal selectieproeven: 8

totaal beschikbaar prijzengeld: €. 35.900,--
beschikbaar voor niet Franse paarden: €. 20.900,--
fokpremie voor NL gefokte producten: €. 1.900,--


aantal paarden aan de start: 83
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 0

aantal nationaliteiten: 6
deelnemende nationaliteiten: (BE, NL, FR, IT, DE, SE)


selectieproef van de week: Championnat d'Hiver TF Golden Challenge
buitenlandse winnaar(s): Luke Winner, Günther Loix / Nice Present, Pavel Tamsin
snelste winnaar(s): Hokus d'Hertals, 1.14,6, 2.300m


geschreven door: Albert Dilling

 

 De selectieproeven

Afgelopen vrijdag werd er een avondmeeting verreden in het Belgische Mons. Veel Nederlandse drafsportprofessionals maakten opnieuw de verre reis om inkomsten te generen. Koers van de week was het Championnat d’Hiver TF Golden Challenge en dit nummer leverde met Felicio du Joamax een even mooie als verwachte winnaar op. Verder stond de meeting in het teken van de strijd om het kampioenschap bij de pikeurs waarin Jaap van Rijn en Rick Ebbinge het tot op het laatst spannend houden. We nemen alle koersen nog even met u door!

De meeting begon met een koers voor paarden uit de winsomklasse tot 8.000 euro en kende met Ace Gio Gar, uit de stallen van Jeroen Engwerda, een torenhoge favoriet. Reeds bij de start maakte Ace Gio Gar al een paar mispassen en de ruin kwam eigenlijk nooit echt lekker in de koers. Dat gold niet voor Luke Winner die de koers al vrij snel controleerde en zich daarna niet meer liet verrassen. In handen van Günther Loix won de ruin het nummer voor een sterk lopende Kimberly’s Wish en Edens Boy die zijn rentree daarmee extra glans gaf.

De tweede koers leverde in de vorm van Nice Present een verrassende winnaar op. Het nummer werd tot aan de laatste bocht gecontroleerd door Alexa Hazelaar maar toen het spel op de wagen ging was Nice Present de eerste die de handdoek oppakte. In handen Pavel Tamsin nam de driejarige zoon van Bird Parker de leiding en liep bij zijn concurrenten vandaan. Daarmee bouwde hij voldoende voorsprong op om het daverende eindschot van Hatout d’Hertals nipt af te slaan. Hanna Huygens stuurde haar Moon Blue naar een mooie derde plaats.

Het derde nummer van de meeting stond in het teken van het afscheid van amateur Jaap Terstal. De sympathieke Terstal had onlangs aangeven te stoppen met rijden en dat was reden voor trainer Jeroen Engwerda om hem nog eenmaal op pad te sturen met een favoriet. Daarvoor had de trainer uit Biddinghuizen zijn Hurricane geprepareerd. Vooraf gaf Engwerda aan dat Hurricane wellicht nog een koersje nodig had maar eenmaal van start was daar niets van te merken. Na de start stuurde Terstal zijn pupil resoluut naar de leiding. Daarmee was de koers direct beslist. Hurricane domineerde het nummer en had genoeg aan een droge eindsprint om zich de sterke Defi Magik van het lijf te houden. Een mooi afscheid voor Jaap Terstal. Ook bij de amateurs blijft de strijd om het kampioenschap spannend tot en met de laatste meeting. Volgende week zullen Willem Brouwer en Yanick Mollema in een rechtsreeks duel uit gaan maken wie zich kampioen mag noemen.

In de vierde koers gingen 14 paarden uit de beginnersklasse op weg en opnieuw hadden de spelers een troef uit de stallen van Jeroen Engwerda tot favoriet gebombardeerd. Karl Schermer vertrok aan 2,70 als het te kloppen paard maar insiders hadden ook vertrouwen in Kongo Flevo (Piet van Pollaert), Deon W (Michel Rothengatter) en Joke CD (Jaap van Rijn). Na de start was het Kongo Flevo die gemakkelijk de leiding nam voor Karl Schermer, Deon W en Joke CD. Er volgde een rokade tussen Kongo Flevo en Deon W. Kongo Flevo mocht de koers controleren maar bij het ingaan van de laatste bocht liet Deon W er geen twijfel over bestaan wie dit nummer zou gaan winnen. In de vertrouwde “Rothengatter-stijl” werd de hengst ten aanval gestuurd om het nummer vervolgens zeer eenvoudig te winnen voor Kongo Flevo en Joke CD. Dit keer zat het eindelijk eens mee voor Deon W en dan is het paard tot veel in staat. Het paard werd gefokt door Paul Wals en is in eigendom van broer Willem.

In de vijfde koers deed Rick Ebbinge goede zaken in de strijd om het kampioenschap. In de eerste premiumkoers van de avond stuurde hij favoriet Hokus d’Hertals in een “van start tot finish”-koers naar een zeer sterke overwinning. Fifty d’Erah en Cybele Lorcoun completeerden het trio.

In de zevende en voorlaatste koers wist Jaap van Rijn de opgelopen schade in de strijd om het kampioenschap te repareren door een zege met Greatman de Busset. De Fransman moest afrekenen met o.a. Vice Versa Diamant waardoor een zege op voorhand geen “zekerheidje” was. Greatman de Busset liet de strijd aan de kop van het veld voor wat het was en bewaarde zijn krachten tot de laatste bocht. Daar werd hij naar het front gestuurd en toonde de ruin wat hij kan. In een oppermachtige stijl reed van Rijn zijn pupil naar een sterke zege voor Vice Versa Diamant en een verrassend sterke Jaguar V Assum die hier met een winsom van slechts 2.300 euro bijzonder zwaar stond.

De slotkoers werd een prooi voor Jungle Renka. De merrie had na een Zweedse campagne begin dit jaar een tijdje rust gehad en maakte hier haar rentree in een veld met sterke tegenstanders. Waar er vooraf nog vraagtekens waren over de scherpte van Jungle Renka liet de merrie er direct vanaf de start geen gras over groeien. Jungle Renka pakte de leiding en domineerde het nummer. De manier waarop de merrie deze koers won was oogstrelend en deed de echte liefhebber watertanden. Ze zorgde er tevens voor dat Rick Ebbinge aan het einde van de meeting één overwinning was ingelopen op Jaap van Rijn.


 

 De selectieproef van de week: Championnat d'Hiver TF Golden Challenge

In de koers van de week gingen 10 Franse paarden uit de Gouden divisie op weg in de strijd om het winterkampioenschap. Felicio du Joamax vertrok als torenhoge favoriet. De krachtpatser uit de stallen van Bas Crebas had dit jaar al drie koersen, waaronder de 4,5 kilometer van Alkmaar, gewonnen en ging hier op voor zege nummer vier. Tom Kooyman ging voortvarend van start met Felicio en stoof in de eerste bocht naar de kop van het veld. Daar bleef hij lang onaangevochten liggen totdat Michel Rothengatter met zijn Eagle ten aanval trok. Deze aanval werd wreed verstoord door een springende Elio Mannetot waardoor Rothengatter zijn paard moest parkeren achter de leidende Felicio du Joamax. Felicio du Joamx wist het nummer uiteindelijk vrij eenvoudig te winnen voor een sterk finishende Droghedo en de stug doorlopende Apache Jeloca. De zege in dit winterkampioenschap was goed voor 5.000 euro en daarmee bracht de Franse ruin zijn jaartotaal op een ruime 20.000 euro.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Selectieproef:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Jungle Renka

De merrie kwam terug van rust en vertrok in een veld met sterke tegenstanders. De manier waarop en de stijl waarin Jungle Renka dat deed waren imponerend. We zullen in de toekomst nog veel plezier aan haar beleven.

Deon W

De hengst van Willem Wals gold al een tijd als groot talent. Bij het begin van z’n loopbaan was Deon W nog niet sterk genoeg. Daarna werd het paard achtervolgd door pech maar nu liet hij zien waartoe hij in staat is. Ook Deon W zal deze winter nog wel even doorgaan met oogsten.

Greatman de Busset

Greatman de Busset is eigenlijk al een hele tijd in vorm en deed nog weinig verkeerd. In deze koers liet de Fransman iets van zijn macht zien en dat was imponerend. Een paard met de potentie om uit te groeien tot een hele grote.

 

 Om te onthouden

Kongo Flevo

Kongo Flevo liep een sterke koers maar in zijn opdracht stond er geen maat op Deon W. Kongo Flevo bemoeide zich nadrukkelijk met het verloop van de koers en was hier zeker “best of the rest”!

Droghedo

Met een sterk eindschot kwam Droghedo nog dicht in de buurt van de winnende Felicio du Joamax. Kan deze winter zijn haver zeker verdienen.

Jaguar V Assum

De vierjarige hengst moest het in zijn koers opnemen tegen paarden met een veel hogere winsom. Als derde finishen achter Greatman de Busset en Vice Versa Diamant is een prestatie van formaat. Jaguar V Assum is zo’n paard dat deze winter zeker een koers gaat winnen.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Volgende week vrijdag, 1e kerstdag, staat in de ochtend de laatste meeting van dit jaar op het programma. Voor de liefhebber is deze meeting zeker de moeite van het kijken waard. De strijd om het kampioenschap bij de pikeurs en de amateurs belooft spannende sport en een beter begin van de kerstdagen is er niet!