sunday-18102019

De Sunday Special van: 18-10-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 18-10-2019
type meeting: Lunchmeeting
aantal koersen: 6

totaal beschikbaar prijzengeld: 35.120
beschikbaar voor niet Franse paarden: 24.120
fokpremie voor NL gefokte producten: 3.520


aantal paarden aan de start: 55
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 9

aantal nationaliteiten: 5
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, BE, NO


koers van de week: Prix Comte Dominique de Bellaigue
buitenlandse winnaar(s): Espion, eigenaar: E. Reaud / Dorthez Prestance, eigenaar: J.A.C. Vanduffel / Regiment, eigenaar: Stall Solvbrun
snelste winnaar(s): Regiment: 1.15,2 / 2100 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

Afgelopen vrijdag werd er een Lucnhmeeting verreden met zes koersen. De ‘Koers van de Week’ was een onderdeel van de TF Diamond Challenge die werd gewonnen door Dorthez Prestance en Jaap van Rijn.

Andere hoogtepunten waren twee afdelingen van de Breeders Crown J. De driejarige merries mochten aftrappen. Jazzrhythm Flevo startte als snelste voor Jonah Vredebest, die onlangs voor sensatie zorgde door een Groep III-koers te winnen op Vincennes. Doordat er insluiting dreigde nam Ebbinge de kop over met Jonah, wisselde hij stuivertje met Just be Proud en won hij oppermachtig.

Bij de hengsten en ruins was er sprake van een prachtige tweestrijd. Hugo Langeweg junior wilde het van kop af proberen met Jank Summerland maar Juan Les Pins was aan zijn binnenkant een fractie sneller. De winnaar van een serie van de Duitse Derby mocht het tempo bepalen totdat Jank Summerland de laatste keer overzijde in de aanval ging. Juan Les Pins leek alles onder controle te hebben toen Langeweg Jank Summerland de laatste bocht moest ondersteunen. Eenmaal recht kwamen ze echter terug voor meer en wonnen ze op de streep!

De koers voor de beginnersklasse werd gewonnen door André Bakker en zijn eigen trainingspupil Maesta Hill. De driejarige merrie van Bauke Bakhuizen liet het bit los toen ze in de laatste bocht alleen kwam te liggen maar bleef voorop.

Neef Robin Bakker won de TF Bronze Challenge met Espion, uit de training van Jeroen Offeringa. De laatste keer in Wolvega had de vijfjarige ruin moeite met de bochten. Nu kon hij zich met andere voorijzers een stuk beter redden en won hij sterk tegen de goed finishende Gouritch en de van een fout terugkerende Eclat Jenilou. Met deze premium-zege heeft Espion weer voldoende winsom voor Frankrijk!

De spannendste finish van de dag ontpopte zich in de amateurkoers. Er kwamen vier paarden op één lijn binnen maar de buitenkant was duidelijk de snelste. Viktoria Peitz maakte gebruik van Regiment zijn belangrijkste wapen: zijn speed. Voor de Duiste amatrice was het dit jaar haar derde overwinning in vier starts!


 

 De koers van de week: Prix Comte Dominique de Bellaigue

Een onderdeel van de TF Diamond Challenge over 2100 meter met een hoop nieuwe gezichten aan de start. Biquet Didjeap nam in eerste instantie de leiding en gaf over aan Apache Jeloca. Bij het ingaan van de tweede bocht werd hij afgelost door Dorthez Prestance, de eerste troef van Henk Grift en eigenaar Jo Vanduffel. Hun tweede troef Everest Vedaquais was favoriet en moest vanuit het tweede gelid beginnen. De voormalig Allaire-pupil lag vierde paard in het treintje in het tweede spoor dat werd aangevoerd door Dayton met Visage Pale en Bonefish Life op zijn rug. Met nog achthonderd meter te gaan ging Bonefish Life driedik en Everest Vedaquais trok mee op zijn rug. Jaap van Rijn maakte Dorthez Prestance wakker aan kop en ging met de handen vol de laatste bocht in. Halverwege de laatste bocht maakte Everest Vedaquais een galoppade. Visage Pale finishte hard naar de tweede plaats voor Dayton die goed doorzette vanuit het dodenspoor. Baladin Williams moest vele meters goedmaken en eindigde als vierde voor Bonefish Life, Apache Jeloca en Beethov.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Breeders Crowm J Merries

Jonah Vredebest / Rick Ebbinge

 

2  -  Prix Victoriaparkwolvega.nl

Maesta Hill / André Bakker

 

3  -  Prix Equistratis

Espion / Robin Bakker

 

4  -  Prix Comte Dominique de Bellaigue

Dorthez Prestance  / Jaap van Rijn

 

5  -  Prix Weststellingwerf

Regiment / Viktoria Peitz

 

6  -  Breeders Crown J hengsten en ruins

Jank Summerland / Hugo Langeweg jr.

 

 

 De beste indrukken van de avond

Jonah Vredebest

Domineerde de Breeders Crown na veel positiewisselingen. De topmerrie van de familie Westgeest lijkt klaar voor de Orsi Mangelli op vrijdag 1 november in Turijn!

Dorthez Prestance

Maakte aan kop een ijzersterke indruk en was onklopbaar in de TF Diamond Challenge! Zijn volgende opdracht is een monté-koers op Vincennes.

Jank Summerland

Won de Breeders Crown na een fraaie tweestrijd met Juan Les Pins!

 

 Om te onthouden

Jitske's Wish

Koerste de laatste tijd erg ongelukkig maar werd nu derde in de Breeders Crown vanuit het dodenspoor! In haar eigen winsomklasse kan ze deze winter een koers winnen.

Flo's Blues

Is niet voor niks één van de wintertips van Henk Grift! De grillige hengst maakte een fout achter de startauto maar liet daarna veel snelheid zien.

Baladin Williams

Is nog maar net over de winsomgrens van 50.000 heen en moest nu aantreden tegen allemaal Franse grootverdieners. De oogappel van Jaap Fikse lag voor de laatste bocht nog los van de kopgroep maar finishte geweldig naar plek vier!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is op donderdagmiddag 24 oktober. Tijdens deze voorlopig laatste Lunchmeeting staat ondermeer de Giganten Trial op het programma. De winnaar van die koers verdiend een wildcard voor het eerste gelid van de Prijs der Giganten op vrijdag 8 november!