sunday-18092020

De Sunday Special van: 18-09-2020

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 18-09-2020
type meeting: Lunchmeeting
aantal selectieproeven: 6

totaal beschikbaar prijzengeld: 32.860
beschikbaar voor niet Franse paarden: 17.860
fokpremie voor NL gefokte producten: 2.810


aantal paarden aan de start: 46
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 8

aantal nationaliteiten: 5
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, BE, CH


selectieproef van de week: Breeders Crown G/H/I (Hengsten&Ruins)
buitenlandse winnaar(s): Geen
snelste winnaar(s): Gustafson: 1.12,2 / 2100 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De selectieproeven

Vlak voor het Derby-weekend in Berlijn werd er ‘s ochtends een Lunchmeeting verreden op Victoria Park. De zes selectieproeven werden bijgewoond door de burgemeester van gemeente Weststellingwerf André van de Nadort en wethouder Jack Jongebloed. Ze kregen inzicht in de manier waarop het corona-protocol gehanteerd wordt en werden bedankt voor de samenwerking in het verleden, nu én in de toekomst.

Wereldkampioen Rick Ebbinge turfde twee belangrijke zeges. Hij won allereerst de ‘Koers van de Week’ met Gustafson. De getoonde kilometertijd van 1.12,2 maakt hem een interessante deelnemer voor de Giganten Trial op vrijdag 16 oktober. De winnaar van die koers krijgt traditiegetrouw een startplaats in het eerste gelid van de Prijs der Giganten!

Zijn tweede overwinning scoorde Rick met Flevo Renka. Hij onderhield een strak tempo en finishte flitsend met als resultaat: 1.16,5 over 3100 meter! Daarmee stelde de vijfjarige ruin van de familie Knipscheer zijn kandidatuur voor een start in Frankrijk.

De merrie-afdeling van de Breeders Crown G/H/I ging naar Highspeed Aresy. De merrie van Stal Aresy kreeg een optimale koers van Caroline Aalbers. Ze liet het aankomen op speed, het belangrijkste wapenfeit van de Cantab Hall-merrie. Daarmee achterhaalde ze in een vierkoppig veld de leider van het eerste uur, Isabella JE.

Kyrja Smart gaf haar visitekaartje af voor de Nederlandse Merrie-Derby, waarvan de selecties op zondag 27 september worden verreden. De Uniclove-merrie was veel beter dan haar laatste prestaties deden vermoeden en won sterk in een chaotische slotfase. Voor het Micha Brouwer was het niet zijn eerste overwinning in de kleuren van Ecurie Smart. Afgelopen winter wist hij ook te winnen met de vosmerrie Kali Smart. Zij liep recent 1.12,2 over de sprintafstand op Solvalla en komt binnenkort waarschijnlijk naar Duindigt om met Adrian Kolgjini een startbewijs te veroveren voor de Derby!

Terwijl Cees Kamminga reeds in Berlijn was aangekomen klaarde Ruud Pools de klus met Do You Love Me. De ervaren pikeur kreeg de opdracht rustig te vertrekken en pas de laatste achthonderd meter de klus te klaren. En zo geschiedde. De rijder sprak na afloop van een plezierrit!

En de afdeling van de Lady Challenge was een prooi voor Guido van Huisstede en Cybele Lorcoun. De achtjarige merrie was vanwege haar leeftijd niet startgerechtigd in de finale van de Newcomer Serie in Berlijn. Deze opdracht verzachtte die teleurstelling. Guido is inmiddels weer terug naar Frankrijk maar wil voor de winterfinales nog wel eens de reis naar Wolvega maken!


 

 De selectieproef van de week: Breeders Crown G/H/I (Hengsten&Ruins)

Gustafson had reeds twee edities gewonnen van de Breeders Crown der 5, 6 en 7-jarige paarden. Ondanks zijn ietwat teleurstellende prestatie in de Gouden Zweep ging hij als favoriet van start en die status maakte hij volledig waar. Hij nam direct zoals verwacht direct de leiding. Hummer Scott, die teruggekeerd is van een Zweeds avontuur, lag met startnummer één direct tweede paard. Onderweg hield Rick Ebbinge een hoog tempo waardoor niemand onderweg op durfde te rijden. Met nog zeshonderd meter te gaan moest Inspector Bros wat forceren en hij nam Innovation Love mee in zijn slipstream. Deze vier toppaarden maakten er een boeiend slot van. Gustafson gaf nog een puntje gas bij waardoor Hummer Scott de vrije ruimte kreeg. Hij waagde een poging om de favoriet om zijn knieën te krijgen, was hem ook een moment voorbij, maar Gustafson vocht zich knap terug. Beide paarden noteerden een toptijd van 1.12,2! Innovation Love werd derde voor Inspector Bros met Hasta la Vista en Ids Baldwin op gepaste afstand.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Selectieproef:
Winnende combinatie:

1  -  Breeders Crown H/H/I/ Merries

Highspeed Aresy / Caroline Aalbers

 

2  -  Prix Lindenoord

Kyrja Smart / Micha Brouwer

 

3  -  Breeders Crown G/H/I/ hengsten en ruins

Gustafson / Rick Ebbinge

 

4  -  Prix Victoriaparkwolvega.nl

Do You Love Me / Ruud Pools

 

5  -  Weststellingwerf Cup

Cybele Lorcoun / Guido van Huisstede

 

6  -  Prix de Wolvega

Flevo Renka / Rick Ebbinge

 

 

 De beste indrukken van de avond

Gustafson

Won voor het derde jaar op rij de Breeders Crown voor 5, 6 en 7-jarige paarden! Met een toptijd van 1.12,2 lijkt hij klaar voor de Giganten Trial.

Cybele Lorcoun

Behaalde met Guido van Huisstede haar vijfde overwinning in Nederland! Hopelijk maken ze dit najaar nog eens de reis naar Wolvega voor enkele TF-finales.

Flevo Renka

Won sterk in 1.16,5 over 3100 meter en kwam in 1.11 naar huis. Dat belooft wat voor een paard uit de Bronze Challenge!

 

 Om te onthouden

Kluivert Boko

Maakte bij zijn opmars in de laatste bocht een galoppade. Toch lijkt deze volle broer van Exceptional Boko uit het goede hout gesneden…

Baladin Williams

Was volgens Jaap Fikse beter in orde dan zijn prestaties deden vermoeden. En dat maakte hij waar met een knappe tweede plek!

Eh Petit des Vents

Liet eindelijk weer eens zien waartoe hij in staat is. Over de stayersafstand was hij de enige die in de buurt kon blijven van Flevo Renka!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende Lunchmeeting van Victoria Park is op vrijdag 25 september. Hoogtepunten zijn ondermeer de Friesland Marathon voor de topklasse en de Boko Champions Mile! Eerste start valt waarschijnlijk om 11.45 uur.