sunday-16082019

De Sunday Special van: 16-08-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 16-08-2019
type meeting: Lunchmeeting
aantal koersen: 6

totaal beschikbaar prijzengeld: 33.000
beschikbaar voor niet Franse paarden: 27.500
fokpremie voor NL gefokte producten: 2.500


aantal paarden aan de start: 47
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 4

aantal nationaliteiten: 7
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, SE, BE, NO


Koers van de week: Championnat d'Été (Elite Challenge)
buitenlandse winnaar(s): Super Queen C, eigenaar: F.W. Biermann / Brio de Janeiro, eigenaar: J. Coorevits / Fantastic Sam, eigenaar: K.T.E. Lavigne
snelste winnaar(s): Tuxedo Bi: 1.13,7 / 2100 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

Afgelopen vrijdag werden er zes ‘lunchkoersen’ verreden op Victoria Park. De ‘Koers van de Week’ werd gewonnen door Tuxedo Bi en Rick Ebbinge. De zevenjarige Love You-ruin van Jan Knipscheer en mede-eigenaren is helemaal terug van weggeweest!

De meeting begon met het laatste onderdeel van de VPW-BM serie. Het eindklassement, waarvan de beste vijf startgerechtigd zijn in de Finale in Berlijn op 7 september, is elders te vinden op onze website. De koers werd verrassend gewonnen door Super Queen C en Stefan Schoonhoven, die niet zonder illusies aan de start verscheen. De merrie had de laatste tijd erg ongelukkig gekoerst waardoor de wedders haar niet op de radar hadden. Ze kreeg de rug van Zante Grif die vanuit het dodenspoor Hindy Heikant onder druk zette. Toen beide paarden al het nodige hadden gegeven won Super Queen C op speed.

Het stayersnummer over drie kilometer werd gewonnen door de Belgische gast Brio de Janeiro. Danny Brouwer, die werkzaam is bij trainer Luc Roelens, verzorgde het stuurwerk. Hij hield het tempo hoog aan kop waardoor hij zijn paard in de bochten op zijn gemak kon ondersteunen. Rechtuit breidde hij keer op keer zijn voorsprong uit om uiteindelijk sterk te winnen.

Hasta la Vista bevestigde zijn goede rentree na bijna een jaar afwezigheid. Vorige week kwam hij van achteraf, nu moest hij vanuit het dodenspoor de klus klaren. Caroline Aalbers bleef rustig naast de koploper liggen en hield in de slotfase de op haar rug liggende Hour of Power knap van zich af.

Hugo Langeweg jr haalde uit met Irish Steel van Willem Hendriks. De vierjarige merrie was na diverse plaatsgelden toe aan een overwinning maar de manier waarop was indrukwekkend. Ze won van start tot finish en verbeterde haar record van 1.16,1 naar 1.14,8. Een lichter beslag doet wonderen!

De laatste koers werd gewonnen door Fantastic Sam die gereden werd door Jeroen Engwerda. De vierjarige Française staat nog niet zo lang op stal bij de Nederlandse kampioentrainer. Ze liep voor het eerst zonder ijzers en won spelenderwijs in een lage 1.16. Tot voor kort had ze nog geen winsom, dat zou wel eens hard kunnen veranderen.


 

 De koers van de week: Championnat d'Été (Elite Challenge)

In de Zomerfinale van de Elite Challenge nam Pearl Stardust met het hoogste startnummer brutaal de leiding. Durk M Boko drukte door en kwam na vijfhonderd meter aan kop. Flavius lag derde paard binnenkant voor Ennyus Boko, Tuxedo Bi en Hambo Transs R. Toen het tempo enigszins uit de koers ging ontstond er een treintje in het tweede spoor maar die schoot niet echt op. Durk M Boko probeerde met nog zeven honderd meter te gaan te vluchten waardoor Flavius besloot om weer naar binnen te gaan. Tuxedo Bi moest toen nog heel veel werk verzetten maar vocht zich knap naar de overwinning. Hambo Transs R werd tweede met een hoofdlengte voor Durk M Boko. Vierde werd Flavius voor Ennyus Boko.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Prix Qurios.nl

Super Queen C / Stefan Schoonhoven

 

2  -  Prix Uno Paradisio

Brio de Janeiro / Danny Brouwer

 

3  -  Championnat d'Ete

Tuxedo Bi / Rick Ebbinge

 

4  -  Prix Tjaarda.nl

Hasta la Vista / Caroline Aalbers

 

5  -  Prix Preenart Production

Irish Steel / Hugo Langeweg jr.

 

6  -  Prix Beijk Catering

Fantastic Sam / Jeroen Engwerda

 

 

 De beste indrukken van de avond

Super Queen C

Verraste aan 52 tegen 1! Haar startsnelheid was bekend maar dat ze paarden als Hindy Heikant en Zante Grif kon kloppen… dat is nieuw.

Tuxedo Bi

Heeft koersende weg ritme opgedaan en lijkt beter dan ooit! Won de Elite-Finale en zonder fysieke ongemakken zou hij door kunnen groeien tot een internationale topper.

Irish Steel

Is lichter gemaakt qua balans waardoor ze een seconde sneller was dan normaal. Nam met startnummer zeven de kop en vluchtte in de laatste bocht!

 

 Om te onthouden

Victorymoko

Stal de Groningers heeft een ‘droompaard’ aan deze vosmerrie! Ze is enorm trouw en loopt steevast 1.14-tijden. De vorm is momenteel uitstekend.

Dalton du Demon

Maakte de overstap van de Bronze naar de Silver Challenge. Hij werd direct tweede en heeft veel doorgroeimogelijkheden. Eerst wacht de Gelegenheidskoers met Melinda Bouwhuis!

Jewel of Renka

Maakte in de schaduw van stalgenoot Fantastic Sam een uitstekend debuut. Van de pas driejarige Zweedse merrie gaan we normaal gesproken nog veel horen!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is op zondag 1 september. Die meeting staat in het teken van de Grand Prix Steven Bijkerk, een Groep II-koers voor Franse dravers die onderdeel is van de Tour Européen. Een dag daarvoor wordt op het park de derde editie van de Wolvega International Yearling Sale georganiseerd waar 68 jaarlingen onder de hamer komen.