sunday-15112019

De Sunday Special van: 15-11-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 15-11-2019
type meeting: Premium Meeting
aantal koersen: 9

totaal beschikbaar prijzengeld: 47.800
beschikbaar voor niet Franse paarden: 36.300
fokpremie voor NL gefokte producten: 3.300


aantal paarden aan de start: 89
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 17

aantal nationaliteiten: 5
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, BE, SE


koers van de week: Finale Regio Challenge Grasbanen
buitenlandse winnaar(s): Unero Montaval, eigenaar: S. Hoste / Kate Baldwin, eigenaar: Stall Habo / Shabani BR, eigenaar: C. Ziegener
snelste winnaar(s): Unero Montaval: 1.15,3 / 2600 meter bandenstart


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

Een week na de Prijs der Giganten had Victoria Park een programma met negen koersen. Veel bedrijven weten de weg naar Wolvega te vinden, boven in het restaurant was opnieuw geen plek meer te verkrijgen. ‘Koers van de Week’ was de Finale Regio Challenge Grasbanen. Daarin boekte Harenne F Boko zijn tiende overwinning van 2019!

Andere hoogtepunten waren de Joffer- en de Jonkerprijs die sinds vorig jaar zijn opgewaardeerd met een totale dotering van €11.000. In deze eerste klassieker voor Nederlandse tweejarigen werd duidelijk dat we te maken hebben met een sterke K-jaargang. Bij de merries won Kate Baldwin. Ze kwam er met startnummer één beroerd in te liggen als derde paard binnenkant maar met nog achthonderd meter te gaan ontstond er ruimte. Rick Ebbinge greep zijn kans en won met de Tesselaar-pupil voor twee troeven uit de stal van Paul Hagoort.

Bij de hengsten was Keytowin Starro de beste in handen van Hugo Langeweg junior. De vorige keer had hij zijn kruit in de beginfase al verschoten door met veel geweld de kop over te nemen. Nu werd hij vanuit het veld gereden en zagen we zijn ware gezicht. Hij klopte Kattuso Boko en Kilimanjaro met veel speed.

Langeweg junior won eerder op de avond met Barateau die in zijn tweede start ongeslagen bleef. De driejarige zoon van Love You won net als op Duindigt voor de goed lopende Jarrot River. Ook Ebbinge keerde met twee zeges huiswaarts. Uit de stal van Jeroen Engwerda scoorde hij met Droit au Coeur die in de kleuren van Patrick Davidson zijn debuut maakte in Nederland. Ebbinge ging in opperste concentratie de laatste bocht door en won afgetekend.

Dion Tesselaar won met zijn ‘wintertip’ Shabani BR. Hij nam onderweg de kop over met de vierjarige Duitse hengst en bleef knap voorop tegen een aandringend peloton. Een koers eerder kwam Erwin Bot als eerste over de finish met Amon Wise As. De driejarige Italiaan loopt over van klasse maar is nog niet helemaal in zijn kracht. Erwin bracht hem rustig op de been en won uiteindelijk zonder problemen.

Veel vreugde was er rond Ideaal, de Derby-winnaar van vorig jaar. Hij is inmiddels hersteld van een knieblessure en wist weer te winnen. Patrick de Haan vroeg de hengst om een extra versnelling maar kreeg de trekwatten niet uit zijn oren. Desondanks bleef hij voorop.

De Franse trainer Jean-Marc Chaineux sloeg ook weer eens toe op Victoria Park. Na paarden zoals Ru de l’Airou en Dito Quick was het nu de beurt aan grootverdiener Unero Montaval. Doordat de elfjarige ruin in zijn laatste vijf starts niet had gewonnen schoof hij een band op naar voren. Stefaan Uyttendaele parkeerde in eerste instantie in achter Dayton en haalde vervolgens verwoestend uit met een harde laatste kilometer.


 

 De koers van de week: Finale Regio Challenge Grasbanen

De tweede Grasbaan-finale trok een maximaal aantal starters van zestien paarden! Ghislaine had een demarrage in gedachten en sleurde aan het veld. Iyan Stardust had ook een goede start gehad met nummer acht terwijl stalgenoot Harenne F Boko vanuit het tweede gelid veel werk moest verrichten. Hij ging onderweg driedik met catchdriver Tom Kooyman en streek neer op de twee voorste paarden. Toen Ghislaine het beste had gegeven ging het Payday-duo er vandoor. Harenne F Boko bleek uiteindelijk de sterkste van de twee en won zijn tiende koers in 2019! Iyan Stardust werd tweede. Mr Blitzer Byd sprintte vanuit het achterveld naar plek drie voor een hard afkomende Fullrich v Assum. Gloria Petnic eindigde als vijfde voor Eliot Charisma.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Regio Challenge Grasbanen - Finale

Harenne F Boko / Tom Kooyman

 

2  -  Prix Eridan

Unero Montaval / Stefaan Uyttendaele

 

3  -  Prix Blé du Gers

Droit au Coeur / Rick Ebbinge

 

4  -  Jofferprijs K

Kate Baldwin / Rick Ebbinge

 

5  -  Prix Jansma Drachten

Barateau / Hugo Langeweg jr.

 

6  -  Prix AB Vakwerk

Ideaal / Patrick de Haan

 

7  -  Prix Glas Diergeneeskunde

Amon Wise As / Erwin Bot

 

8  -  Prix Wensink

Shabani BR / D.P. Tesselaar

 

9  -  Jonkerprijs K

Keytowin Starro / Hugo Langeweg jr.

 

 

 De beste indrukken van de avond

Unero Montaval

Profiteerde van een gunstige uitschrijving en toonde topvorm met een laatste kilometer in 1.12!

Kate Baldwin

Het fokproduct van Albert Ebbinge maakt dromen waar: voor zoon Rick was het zijn eerste Jofferprijs en voor eigenaar Stall Habo hun eerste winnaar op Wolvega!

Keytowin Starro

De oogappel van Fons Bakker won de Jonkerprijs met een dodelijke sprint!

 

 Om te onthouden

Kodaira Rensuma

Sprintte vanaf de laatste plaats naar een vierde plek in de Jofferprijs. Qua snelheid doet ze voor niemand onder!

Flo's Blues

Ging goed van start en liep in de open klasse 1.16,0 over 2100 meter. Dat biedt perspectief in de TF Bronze Challenge!

Hickory Forest

Sprintte van de laatste plaats naar een prachtige tweede plek maar verdween uit de uitslag wegens onregelmatig draven in de laatste bocht…

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is op vrijdagavond 22 november. Hoofdnummers zijn de Elite Winter Cup en de tweede finale van de Regio Challenge Groningen. De eerste start valt waarschijnlijk om 17.15 uur.