sunday-14122018

De Sunday Special van: 14-12-2018

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 14-12-2018
type meeting: Premium Meeting
aantal koersen: 9

totaal beschikbaar prijzengeld: 52.400
beschikbaar voor niet Franse paarden: 31.900
fokpremie voor NL gefokte producten: 2.900


aantal paarden aan de start: 80
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 11

aantal nationaliteiten: 7
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, BE, SE, NO


koers van de week: Finale Boko Champions Challenge
buitenlandse winnaar(s): Zauni, eigenaar: T. Freitag
snelste winnaar(s): Grift Jr: 1.14,4 / 2100 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

De dag voordat Rick Ebbinge een V75-dubbel boekte in Åby, was hij op dreef in Wolvega. Voor de stal van Jeroen Engwerda scoorde hij drie overwinningen. Dat bracht zijn jaartotaal in Nederland op 85 zeges, meer dan het dubbele als zijn achtervolgers. Voor de familie Knipscheer won hij met twee Italiaanse groeibriljanten: Zed Gifont en Victor ZS. Zed Gifont gedroeg zich voorbeeldig bij zijn debuut. De zoon van Manofmanymissions werd aangekondigd als een groot talent maar wel één met een gebruiksaanwijzing. Gelukkig liet hij zich zelfs na een valse start prima regelen. Victor ZS noemde Ebbinge voorafgaand aan de meeting zijn meest vaste winnaar. De Love You-zoon heeft duidelijk aan kracht gewonnen en bevestigde zijn laatste zege met opnieuw een ereronde.

In de openingsdraverij behaalde Cap Est de Mai alweer zijn elfde zege in Wolvega. Om zijn voeten te sparen voor de finale liep hij rondom met ijzers. Zonder echt voluit te gaan klopte hij de aanstormende Baladin Williams, Bogden en een prima lopende Cover Dream. Mede-eigenaar Patrick Davidson zag later twee van zijn Franse merries om de winst strijden in de TF Lady Challenge. Mats Wester kwam als eerste de laatste rechte lijn in met Comete de Baffais maar werd net geklopt door zijn oudere broer Rick en Cadence de Kacy.

Grift Jr won de ‘Koers van de Week’: de Finale van de Boko Champions Challenge. De tweede finale die vrijdag werd verreden was van de TF Golden Challenge. Die werd zoals verwacht gedomineerd door Croatie d’Amour en Ruud Pools. Na een relatief rustige start nam ze onderweg de kop over en daarna kwam ze nimmer in gevaar. Groot favoriet Zauni stelde de wedders eveneens niet teleur. De Duitse monté-crack bleef ongeslagen in Wolvega en zag in zijn kielzog Tequila F naar een knappe tweede plaats snellen.

De overwinning van Giant di Mucho was emotioneel beladen. Mede-eigenaar Jac Poutsma kon vanwege gezondheidsredenen niet aanwezig zijn maar zag vanaf het beeldscherm wel hoe zijn oogappel eindelijk eens vlak bleef. Na een goede start nam Jeffrey Mieras resoluut de leiding over om in een constant tempo te zegevieren. De laatste koers van de avond werd verrassend gewonnen door Guess What en Erik van den Bergh aan 23 tegen 1! De merrie van de familie Roodenrijs lag onderweg derde paard binnenkant en klopte op speed Velten La Varenne met Europees kampioene Hiltje Tjalsma.


 

 De koers van de week: Finale Boko Champions Challenge

De finale kende een deelnemersveld van acht paarden. Vooraf kreeg Casper Veldink helaas de mededeling dat Joffshore Vrijthout ziek op stal was gebleven. Zijn andere troef Grift Jr maakte dat echter meer dan goed. De vijfjarige ruin won sterk met Michel Rotengatter. Het vormpaard Fleur Swagerman nam in eerste instantie de leiding. Fleur Starlake maakte bij het ingaan van de eerste bocht een galoppade en stalgenoot Heres Beuckenswijk reed door naar de kop. Hugo Langeweg junior nam het tempo uit de koers en dat was voor Stefan Schoonhoven reden om aan te vallen met Gibson Boko. Deze twee kemphanen raakten in een hevig duel waardoor de laatste kilometer erg hard ging. Dat werkte in het voordeel van Grift Jr. De zoon van Zola Boko schoof op in het tweede spoor en trok uit in de laatste rechte lijn. Toen de klepjes van het dichttrekhoofdstel naar beneden gingen spoot hij voorbij aan de vrijgekomen Fleur Swagerman. Derde werd Benji Boy voor Heres Beuckenswijk en Gibson Boko.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Prix Paris-Turf.com

Cap Est de Mai / Rick Ebbinge

 

2  -  Prix de Hey Adviesgroep

Zed Gifont / Rick Ebbinge

 

3  -  Prix Solea Rivelliere

Kadence de Kacy / Rick Wester

 

4  -  Championnat d'Hiver

Croatie d'Amour TF / Ruud Pools

 

5  -  Prix Xper

Zauni / Ronja Walter

 

6  -  Championnat d'Hiver

Grift Jr / Michel Rothengatter

 

7  -  Prix Faber Audiovisuals

Victor ZS / Rick Ebbinge

 

8  -  Prix van den Akker Jeans

Giant di Mucho / Jeffrey Mieras

 

 

 De beste indrukken van de avond

Zed Gifont

Winnen bij je debuut is knap maar soleren in 1.15,3 is geweldig! De ruin van de familie Knipscheer gaat een mooi winterseizoen tegemoet.

Croatie d'Amour

Is in de TF Golden Challenge haar gelijke nog niet tegengekomen. Ruud Pools beleefde een plezierrit en won voor de vierde maal met de pupil van Cees Kamminga uit vier starts! Gaan ze op herhaling in de Revanche op 28 december?

Grift Jr

Familie Veldink kocht de ruin met een peesblessure, behandelde hem met een laserpen en hun inzet wordt nu beloond. De zoon van Zola Boko is opgebloeid bij Michel Rothengatter en won zijn laatste twee koersen met dodelijke speed!

 

 Om te onthouden

Djaf de Belaise

Sprong opnieuw aan de start, lag ruim honderd meter achter de paarden en kwam ongevraagd als zesde binnen. Was reeds uitgeschakeld maar had anders 1.16,5 gelopen met een forse fout. Als hij ooit vlak blijft dan gaat hij honderd procent een koers winnen!

Devil

Zat in de laatste bocht hopeloos vast achter een stilvallende combinatie. De draver van Willem Zwiers passeerde daarna nog twee paarden. Zou met zijn startsnelheid deze winter leuk geld kunnen verdienen!

Goldrush H

Is in zeven starts nog niet buiten het podium geëindigd en kwam nu heel sterk als tweede binnen. De troef van Cees Hetteling heeft in januari een prachtig programma met de Regio Challenges Alkmaar. Daarin zou hij wel eens hele hoge ogen kunnen gooien!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park staat gepland op vrijdag 21 december. Het programma staat in het teken van de Grote Kerstprijs, een bandenstartkoers voor de topklasse over 2600 meter. In het bijprogramma: Finale TF Diamond Challenge, Revanche TF Bronze Challenge en een Tweejarigen Stakes. Eerste start valt waarschijnlijk om 17.10 uur.