sunday-13112020

De Sunday Special van: 13-11-2020

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 13-11-2020
type meeting: Lunchmeeting
aantal koersen: 5

totaal beschikbaar prijzengeld: 22.100
beschikbaar voor niet Franse paarden: 12.100
fokpremie voor NL gefokte producten: 1.100


aantal paarden aan de start: 42
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 0

aantal nationaliteiten: 5
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, BE, IT


Koers van de week: Prix de Duindigt
buitenlandse winnaar(s): Geen
snelste winnaar(s): Zion Font: 1.14,5 / 2300 meter


geschreven door: Geert Koops

 

 De koersen

Overal in Europa wordt momenteel gekoerst, behalve in eigen land. En dus trekken de Nederlandse professionals over de grens om inkomen te genereren. Veel ‘oranje’ professionals reizen naar Duitsland, Zweden, Frankrijk en België. Op deze plek zullen we voorlopig dan ook regelmatig verslag doen van buitenlandse koersen. Deze week nemen we de vijf selectieproeven onder de loep die vrijdag jl. in het Belgische Mons werden verreden. Regerend kampioen Rick Ebbinge deed goede zaken en won drie van de vijf koersen waaronder de Selectieproef van de Week, De Prix de Duindigt, een onderdeel van de Boko Champions Challenge.

Patrick de Haan begon de meeting in Mons goed met een klinkende overwinning van Illimani Montana. Deze zoon van Timoko kreeg van Patrick de Haan een zuinig koers. Die vertrouwde volledig op het eindschot van de vijfjarige ruin die in de laatste rechte lijn naar een ruime zege sprintte voor Just Massive met Michel Rothengatter. De winnende tijd van 1.14,7a-2300 meter bleek een nieuw record te zijn voor Illimani Montana.

Bas Crebas was met Free Victory uit op sportieve revanche. De vijfjarige merrie was vorige week ongelukkig, want zij kreeg niet de benodigde ruimte om haar sprint in te zetten. Ditmaal ging Bas Crebas helemaal uit van eigen kracht en nam gelijk het initiatief en stevende af op een overtuigende, maar ook verrassende overwinning in 1.15,3a-2300 meter. Free Victory bracht maar liefst 40 euro winnend. Favoriet Hokus d’Hertals werd in deze koers uitgeschakeld met Rick Ebbinge. Die won echter wel drie koersen.

Met Flag de Marions had de wereldkampioen weinig moeite om in de Prix de Mons de concurrentie voor te blijven. De zoon van Jag de Bellouet won voor de derde keer op rij in 1.15,4a-2300 meter. Ook met een andere Fransman, Hugo d’Hertals, had Rick Ebbinge een winnende rit. De driejarige ruin maakte zijn debuut na een kwalificatieproef op Duindigt. Rick Ebbinge nam geen enkel risico bij de start en bracht zijn pupil rustig op de benen. Na ruim vijfhonderd meter koers nam hij de leiding over en zou die tot aan de finish behouden in een prima tijd van 1.17,5a-2300 meter.


 

 De koers van de week: Prix de Duindigt

Zogezegd won Rick Ebbinge driemaal. Naast de zeges van Flag de Marions en Hugo d’Hertals won hij ook de selectieproef van de week met Zion Font. De Italiaanse ruin was vanwege blessureleed lange tijd uit roulatie en liep 7 december 2019 voor het laatst. Toch waren er verwachtingen en die kwamen helemaal uit. Zion Font spurtte gelijk naar de leiding en Rick Ebbinge controleerde het tempo. In de slotfase ging het tempo fors omhoog en won Zion Font onaangevochten in 1.14,5a-2300 meter voor Irish Steel en Victorymoko. “We kwamen goed weg van huis uit en konden het tempo dicteren. Ondanks een goed paard op mijn rug wonnen we afgetekend dankzij een snelle laatste vijfhonderd meter”, aldus een tevreden Ebbinge.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Illimani Montana

Illimani Montana kreeg een zuinige koers aan de binnenkant. Patrick de Haan zat in de laatste bocht nog met de handen vol en stelde in de laatste rechte lijn orde op zaken.

Zion Font

Zion Font keerde ijzersterk terug van een blessure. Ondanks dat de ruin tien maanden niet had gelopen won hij onaangevochten. Hij gaat een mooi winterseizoen tegemoet.

Free Victory

Free Victory won fraai met Bas Crebas. De merrie won imponerend van kop af en bevestigde haar uitstekende vorm, nadat zij in een koers eerder een beetje ongelukkig was.

 

 Om te onthouden

Just Massive

Just Massive ging lange tijd aan kop in de Prix de Wolvega. De zoon van Muscle Massive leek te gaan winnen, maar werd op fijne speed geklopt door Illimani Montana. Een overwinning hangt in de lucht.

Hokus d’Hertals

Hokus d’Hertals won de eerste twee koersen van zijn carrière. Begon ditmaal met een korte fout aan de auto, maar keerde knap terug. Viel in de slotfase in de pace en sprong opnieuw. Zal er de volgende keer weer staan.


 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Tot nader order wordt er in Wolvega helaas niet gekoerst. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat er in 2020 geen Prijs der Giganten wordt verreden. Via deze link kunt u het interview met Ekko Kisjes van vrijdag 6 november terugzien. https://youtu.be/W4QLtHzNKKA. De koersen in Mons werden vanuit de studio van Wolvega Live! voorzien van Nederlands commentaar en zijn als service naar de Nederlandse liefhebbers ook te bekijken via het Youtube-kanaal van Victoria Park Wolvega. Daar is eveneens de integrale uitzending van Wolvga Live! met expert Cees Kamminga terug te zien. Op vrijdag 20 november is Arnold Mollema de expert van dienst. Dan wordt ondermeer de Owners Cup en de Breeders Crown K verreden.