sunday-11122020

De Sunday Special van: 11-12-2020

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 11-12-2020
type meeting: Premium Meeting
aantal selectieproeven: 6

totaal beschikbaar prijzengeld: 36.450
beschikbaar voor niet Franse paarden: 21.450
fokpremie voor NL gefokte producten: 8.700


aantal paarden aan de start: 56
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 0

aantal nationaliteiten: 7
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, BE, FR, IT, SE, CH


selectieproef van de week: Championnat d´Hiver (TF Lady Challenge)
buitenlandse winnaar(s): Edene D´is, Lindsay Celis
snelste winnaar(s): Indigo: 1.15,1 / 2300 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De selectieproeven

Afgelopen vrijdag werd er een avondmeeting verreden in het Belgische Mons. Veel Nederlandse drafsportprofessionals maakten opnieuw de verre reis om inkomsten te generen. Koers van de Week was het Championnat d’Hiver TF Lady Challenge. Dat hoofdnummer werd gewonnen door Edene D’is en Lindsay Celis.

Wereldkampioen Rick Ebbinge deed goede zaken in het klassement bij de pikeurs. Hij won drie koersen maar het gat op de klassementsleider werd maar twee overwinningen kleiner. Jaap van Rijn won namelijk met Favorite d’Atout voor trainer Arnold Mollema. Met nog twee meetings te gaan staat het jonge rijderstalent nog vier zeges in de plus.

Ebbinge begon de meeting dominant met Zion Font, die in gezamenlijk bezit is van Patrick Davidson en de Draviet Stables. De startfase zorgde echter voor hachelijke momenten. De startauto slipte namelijk op de natte baan en nam daarbij een deel van de buitenste reling mee. Een ronde later schrok Zion Font van de schade waardoor hij binnen de paaltjes terecht kwam. Ebbinge corrigeerde zijn paard tijdig en stuurde hem naar zijn vierde overwinning op rij, dit keer over 2840 meter.

Twee koersen later sloeg Ebbinge toe met Indigo. Na een snelle opening wisselde hij stuivertje met stalgenoot Flevo Renka. Samen werden ze knap één en twee in de snelste tijd van de dag. Dat was voor eigenaar Pascal van der Rasieren. Voor een andere Belgische eigenaar scoorde Ebbinge met Nibali Vivantis. De driejarige debutant van Jan Rits kreeg onderweg enkele aanvallen te verduren maar op de finish was het verschil duidelijk.

De laatste koers was de Winter Cup der Tweejarigen. In de aanloop naar de startauto verruilde favoriet Lidero de draf voor galop. De leiding werd genomen door Luther King Boko voor Lincoln Transs R. Met nog iets minder dan een ronde te gaan ging Carloforte Font in de aanval en dat was voor Robin Bakker reden om voor hem uit te gaan met Lion Transs R. De Love You-hengst van Maurice van Leeuwen drukte sterk door en werd vakkundig naar de winst geleid. Carloforte Font werd tweede voor een eveneens hard afkomende Lion’s Wish.


 

 De selectieproef van de week: Championnat d´Hiver (TF Lady Challenge)

Twaalf Franse merries maakten van de finale een mooi schouwspel. Edene D’is stond ondanks haar recente overwinning aan 14 tegen 1. Dat kwam voornamelijk door de zware concurrentie. De Belgische leerlinge Lindsay Celis maakte wel gebruik van haar startsnelheid en veroverde de leiding van Farofera. Vervolgens wisselde ze stuivertje met Etoile de Lahaye. De concurrenten aan wie ze vooraf wel over wilde geven, kwamen met nog een ronde te gaan pas opzetten. Cybele Lorcoun had nog steeds geen goede uitgangspositie en rukte op naar voren. In haar slipstream volgde de favoriet Geraldine Heot. Edene D’is wachtte echter op niemand en denderde sterk door. Ze won in 1.16,4 over 2300 meter, zeker gezien de toestand van de baan een snelle tijd. Tweede werd Cybele Lorcoun voor Geraldine Heot. Epona de Nay verwisselde in de laatste rechte lijn de laatste voor de vierde plek. Free Victory werd vijfde en Fortuna Phyt’s zesde.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Selectieproef:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Edene D'is

De trainingspupil van Guido Laureys is in de vorm van haar leven! Na een sprintkoers in de Lady Challenge domineerde ze nu in de met 10.000 euro gedoteerde finale.

Indigo

Won voor de vierde maal op rij in Mons, zonder partij! De vosruin van Pascal van der Rasieren is helemaal terug van weggeweest en is klaar voor de Payday Finale over twee weken.

Favorite d´Atout

De Timoko-dochter liet eindelijk de fouten achterwege en won zoals trainer Arnold Mollema vooraf al aankondigde. Had makkelijk een ronde door gekund en kan haar winsom nog flink opschroeven!

 

 Om te onthouden

Felicita Marie

Zocht onderweg brutaal Zion Font op en verloor nipt de tweede plek aan Calamintha. In de koersen voor Trotteur Francais moet deze merrie van Michel Bizoux hoge ogen kunnen gooien!

Cybele Lorcoun

Kreeg de eerste bocht vierdik en is daarna niet meer uit het derde spoor weggeweest op een zware baan. Dat de merrie van Guido van Huisstede alsnog tweede wordt, zegt genoeg over haar klasse!

Carloforte Font

Debuteerde met een knappe tweede plaats. Hij was onderweg nog wat groen maar kwam niet moe de koers uit. Wie weet kan hij op 25 december de laatste Tweejarigen Stakes winnen.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Volgende week vrijdag staat er op Mons opnieuw een avondmeeting op het programma. Hoogtepunten zijn de finales van de Merwestaal Talent Challenge en de TF Golden Challenge! Eerste start is omstreeks 18.30 uur.