sunday-11102019

De Sunday Special van: 11-10-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 11-10-2019
type meeting: Lunchmeeting
aantal koersen: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: 50.900
beschikbaar voor niet Franse paarden: 42.900
fokpremie voor NL gefokte producten: 3.900


aantal paarden aan de start: 65
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 9

aantal nationaliteiten: 6
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, SE, BE


koers van de week: Kampioenschap Nederlandse Paarden
buitenlandse winnaar(s): Geen
snelste winnaar(s): Durk M Boko: 1.14,7 / 2600 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

De Lunchmeeting van afgelopen vrijdag stond in het teken van het ‘Kampioenschap Nederlandse Paarden’. Deze koers werd na een parcours op maat gewonnen door Durk M Boko en Frans van der Blonk, tot ongeloof van een trotse eigenaar Huug van Dijk! Meer over deze heroïsche overwinning in de ‘Koers van de Week’.

Een ander hoogtepunt was de laatste serie van de Breeders Course der Tweejarigen. Na drie eliminations in Jägersro, Solvalla en Aby waren de laatste finaletickets in Wolvega te verdelen. Kuyt F Boko en Robin Bakker namen de kop voor stalgenoot Kilimanjaro. De twee Hagoort-pupillen werden afgelost door Kate Baldwin en Dion Tesselaar maar namen in de laatste bocht weer het heft in handen. Beide paarden zijn startgerechtigd in de Finale op Jägersro waar de winnaar 600.000 Zweedse kronen incasseert.

‘Paard van de Dag’ was Fuggedaboutit en die titel maakte hij volledig waar in de allereerste editie van de Finale Regio Challenge Grasbanen. Hij moest onderweg veel werk verzetten om zijn positie te verbeteren in een vol veld met veertien paarden maar dat brak hem in de slotfase niet op. Hij won sterk met Tom Kooyman.

Ook Rick Ebbinge deed zijn plicht met zijn ‘beste kans van de dag’. Ids Schermer bleef in zijn zesde start ongeslagen en de grote ruin van Piet Solleveld is nog lang niet aan zijn plafond.

In de beginnersklasse was de finishfoto nodig om de winnaar uit te wijzen. Na het wegspringen van Jilt Flevo ontstond er een fraaie tweestrijd tussen de driejarige Coutinho en aan de buitenkant Zurich As. Laatstgenoemde bleef doorvechten en won met een lipdikte. Hans Bot was altijd al overtuigd van de capaciteiten van de Italiaanse hengst die hij als jaarling aankocht in Milaan voor Nils Labordus. Rijder André Bakker verkoos met nog een ronde te gaan vrijwillig het dodenspoor en die beslissing pakte heel goed uit.

De openingsdraverij werd gewonnen door Elias en Jaap van Rijn. De vosruin van Cees Boekel en Martin Bruinsma was niet fan van het harde pad maar klopte desondanks Casanova d’Amour van Jochen Holzschuh.

De andere koers voor Trotteur Francais was een Lady Challenge. Daarin wist Dolly Pop overtuigend te winnen. Rob de Vlieger heeft van de voorheen grillige merrie een zeer betrouwbaar koerspaard gemaakt. Een lang check en in het begin vertrouwen opdoen met zwaardere ijzers lijken de ingrediënten te zijn voor deze succesformule.

 


 

 De koers van de week: Kampioenschap Nederlandse Paarden

De 93e editie van het Kampioenschap leverde vuurwerk op! De acht beste Nederlanders van dit moment bonden met elkaar de strijd aan. Durk M Boko kwam goed uit de startblokken maar Gustafson was zelfs met startnummer zeven onhoudbaar. Ebbinge hield de hele weg tempo en Durk M Boko zat op zijn rug. Derde lag Banker Transs R en iedereen ontliep het dodenspoor. Fabio Bianco ging naar buiten toen Florijn driedik op kwam rijden. Florijn liet zich voor de tribune afzakken en daardoor moesten Fabio Bianco en Flavius een tussensprint plaatsen. Hambo Transs R lag op dat moment laatste paard en stond voor een onmogelijke opgave. Ondertussen ging Gustason nog steeds als een winnaar. De laatste bocht uit nam hij iets afstand maar dat voordeel kon hij niet behouden. Durk M Boko stootte door en won ijzersterk voor Gustafson, de goed lopende Banker Transs R en de van ver komende Hambo Transs R. Ennyus Boko werd vijfde.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Prix Top of the Charm

Elias / Jaap van Rijn

 

2  -  Kampioenschap Nederlandse Paarden

Durk M Boko / Frans v.d. Blonk

 

3  -  Prix Gretha Posthumus

Zurich As / André Bakker

 

4  -  Finale Regio Challenge Grasbanen

Fuggedaboutit / Tom Kooyman

 

5  -  Prix Belle Bonanza

Dolly Pop / Rob de Vlieger

 

6  -  Prix van Mossel Autolease

Ids Schermer / Rick Ebbinge

 

7  -  Breeders Course Tweejarigen (halve finale)

Kuyt F Boko / Robin Bakker

 

 

 De beste indrukken van de avond

Durk M Boko

Met winst in het Kampioenschap Nederlandse Paarden tilde hij zijn jaarwinsom naar €28.000! De oogappel van Huug van Dijk is spijkerhard en blijft menigeen verbazen.

Fuggedaboutit

Kreeg vanuit het tweede gelid een onmogelijke koers in de Finale Regio Challenge Grasbanen. Dat de alleskunner van Stal de Groningers alsnog wist te winnen zegt genoeg over zijn klasse!

Kuyt F Boko

Een top tweejarige die opnieuw wist te winnen in 1.14,8! De Zweedse hengst van Stable Why Not is klaar voor de Breeders Course Finale op 26 oktober in Jägersro.

 

 Om te onthouden

Banker Transs R

De elfjarige ruin van Alko Bijkerk is terug van weggeweest! Na bijna vijf maanden afwezigheid werd hij direct derde in het Kampioenschap Nederlandse Paarden. Hij heeft een mooi programma deze winter in Wolvega.

Jilt Flevo

Fantastische driejarige met veel potentieel. Jan van Dooyeweerd was van tevoren overtuigd te kunnen winnen en dat leek ook te gaan gebeuren. Een galoppade in de laatste rechte lijn gooide echter roet in het eten….

Hickory Forest

Verraste door vierde te worden aan 73 tegen 1! Lag de laatste bocht nog hopeloos achterin maar passeerde buitenom heel wat combinaties.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is op vrijdagmiddag 18 oktober. Hoofdnummers zijn dan twee afdelingen van de Breeders Crown J. De eerste start valt waarschijnlijk om 12.10 uur.