sunday-11032020

De Sunday Special van: 11-03-2020

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 11-03-2020
type meeting: Premium Meeting
aantal selectieproeven: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: 34.200
beschikbaar voor niet Franse paarden: 13.200
fokpremie voor NL gefokte producten: 1.200


aantal paarden aan de start: 68
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 4

aantal nationaliteiten: 6
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, SE, BE


selectieproef van de week: Championnat des Trotteurs Francais (Finale Silver Challenge)
buitenlandse winnaar(s): UBetterWin Diamant, eig: U. Mommert & Everest Vedaquais, eig: J.A.C. Vanduffel
snelste winnaar(s): Irish Steel: 1.14,3 / 2100 meter


geschreven door: Geert Koops

 

 De selectieproeven

Jaap van Rijn was op dreef tijdens de eerste woensdagavondmeeting op Victoria Park. De Noord-Hollander won drie koersen op rij; een loepzuivere hattrick. Ook de Duitse kampioen Michael Nimczyk reed zich met twee zeges nadrukkelijk in de kijker en de ‘Koers van de Week’ ging naar Micha Brouwer die met Dillinger Gentil van start tot finish voorop bleef.

Jaap van Rijn is dit jaar een geduchte concurrent voor Rick Ebbinge in de titelstrijd bij de beroepsrijders en deed met deze hattrick uitstekende zaken. Irish Steel bezorgde Ahura Mazda Font haar eerste nederlaag. De Italiaanse merrie kreeg een duur parcours voor de kiezen en werd op fijne speed geklopt door Irish Steel. Je t’aime Lobell was niet bepaald een zekere winnaar voor Jaap van Rijn. De merrie wil nog wel eens een foutje maken, maar hield nu het hoofd goed bij haar werk en won het ruim. Jan Alki behield zijn ongeslagen status. De vierjarige hengst wordt omschreven als flegmatiek maar eentje met enorm veel vermogen. Dat bewees hij voor de vierde maal op rij.

Michael Nimczyk was de verre reis vanuit Duitsland aangegaan. Dat het twee overwinningen opleverde was voor hem een prettige bijkomstigheid. Met UBetterWin Diamant kwam de eerste overwinning tot stand. De vijfjarige zoon van Muscle Hill is letterlijk een groot talent en nam gelijk de leiding. Hij leek te gaan winnen maar vanuit de laatste bocht nam Hindy Heikant licht voordeel. UBetterWin Diamant gaf zich echter niet gewonnen en vocht zich dapper terug en won nipt voor Hindy Heikant. Een koers later was het opnieuw raak voor Nimczyk die voor trainer Henk Grift een puike gastrit afleverde. Henk Grift nam zelf al snel de leiding met Antoine du Bourg en kreeg stalgenoot Everest Vedaquais naast zich terwijl de favoriet As des Jacquets ingesloten raakte in het veld. Grift controleerde het tempo en zag vanuit de laatste bocht dat Everest Vedaquais afstevende op een knappe overwinning. De meeting was van start gegaan met een overwinning voor El Greco.  De zesjarige ruin lag de eerste anderhalve rond verscholen in het veld maar trok dankzij een sterke slotronde de overwinning naar zich toe met Tom Kooyman.


 

 De selectieproef van de week: Championnat des Trotteurs Francais (Finale Silver Challenge)

In de Championnat Des Trotteur Francais, de Zilveren finale kwamen dertien paarden aan de start. De zevenjarige ruin Dillinger Gentil was met Micha Brouwer de favoriet in deze koers over 2600 waar de winnaar een eerste prijs kon toucheren van vijf mille. Dillinger Gentil begon goed vanaf startnummer twee en zag hoe stalgenoot Emeraude Jiji de leiding nam voor Dean les Jarriais. Micha Brouwer nam geen enkel risico en kon na vijfhonderd meter koers de leiding overnemen. Rust werd hem niet gegund want eerst moest de opkomende Dream Gibus worden opgevangen. Die sprong echter weg. Vervolgens zocht Diamond BR de koploper op maar ook deze aanval wist hij te pareren. Micha Brouwer reed vol zelfvertrouwen en liep in de slotfase bij de concurrentie vandaan; winnende tijd 1.16,3a – 2600 meter.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Selectieproef:
Winnende combinatie:

1  -  Prix Golden Bridge - Etalon 2020

El Greco / Tom Kooyman

 

2  -  Championnat des Trotteur Francais TF Silver

Dillinger Gentil / Micha Brouwer

 

3  -  Prix LeTrot.com

UbetterWin Diamant / Michael Nimczyk

 

4  -  Prix Haras de Bouttemont

Everest Vedaquais / Michael Nimczyk

 

5  -  Prix NDR.nl

Irish Steel / Jaap van Rijn

 

6  -  Prix Hypotheekshop Lemmer

Je t'aime Lobell / Jaap van Rijn

 

7  -  Prix Wolvega International Yearling Sale

Jan Alki / Jaap van Rijn

 

 

 De beste indrukken van de avond

UBetterWin Diamant

De Duitse ruin maakte zijn seizoensdebuut na een kwalificatieproef. Leek geklopt te worden maar vocht zich knap terug. Staat voor een mooi seizoen.

Dillinger Gentil

De zevenjarige zoon van Kiwi is bezig aan een prachtig seizoen. Boekte een imponerende overwinning in deze finalekoers. Vijf starts leverden tot nu toe twee zeges op en drie tweede plaatsen.

Jan Alki

Had in de slotkoers weinig te kloppen. Een heerlijk koerspaard die ook in zijn vierde start ongeslagen bleef.

 

 Om te onthouden

Helena Oldeson

Geldt niet als de gemakkelijkste en was opnieuw foutief aan de start. Ondanks een uitschakeling vervolgde zij haar koers en finishte als tweede.

Dream Gibus

Kreeg een lastige openingsfase en kon geen positie krijgen. Het resulteerde in een fout. Staat er binnenkort echt weer eens.

Hummer Scott

Liep een prima koers en bleef in de slotfase nipt voor stalgenoot Gwydion in 1.14,6a-2100 meter. Wint aan vorm.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Woensdag 25 maart is de volgende meeting op Victoria Park Wolvega. Dan staan onder andere het Championnat des Trotteurs Francais (Finale Golden) en de Coupe du Printemps (monté) op het programma.  De eerste koers staat gepland om 18.30 uur.