sunday-08032019

De Sunday Special van: 08-03-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 08-03-2019
type meeting: Premium Meeting
aantal koersen: 6

totaal beschikbaar prijzengeld: 34.800
beschikbaar voor niet Franse paarden: 19.800
fokpremie voor NL gefokte producten: 1.800


aantal paarden aan de start: 53
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 8

aantal nationaliteiten: 6
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, BE, SE


koers van de week: Finale TF Silver Challenge
buitenlandse winnaar(s): Dito Quick, eigenaar: S. Hoste
snelste winnaar(s): City Guide: 1.14,4 / 2100 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

De laatste vrijdagavond meeting van dit winterseizoen ligt achter ons. Met twee finales was het sportief gezien een dag om naar uit te kijken. De deelname van City Guide zorgde veel publieke belangstelling en extra wedomzet. Door zijn recente overwinningen op Vincennes is hij de Boko Champions Challenge allang ontgroeid maar doordat hij in één onderdeel punten had vergaard mocht hij wel meedoen aan de Revanche. Stalgenoot Vaduz Wise As nam de kop en die liet City Guide voorbij. Toen het tempo drastisch naar beneden ging greep Ebbinge in met Hurricane. Drie paarden zonderden zich wat af van de rest. En terwijl City Guide freewheelend op weg was naar een overwinning zette Hurricane Vaduz Wise As onder druk in de laatste bocht. Vaduz Wise As herpakte zich en finishte flitsend. Hij werd tweede, schuin achter City Guide. Beide trainingspupillen van Erwin Bot kwamen met ijzers aan de start en hebben eind deze maand een opdracht in Parijs. De vakman uit Helmond leverde in vorm van Inspector Bros nog een winnaar af. Hij liep de laatste keer fantastisch vanuit het dodenspoor en nu dwong hij als koploper een zege af.

De Finale TF Silver Challenge was de ‘Koers van de Week’. Die werd gewonnen door Aparte en Rick Ebbinge. De nationaal kampioen sloeg ook toe in de laatste koers met Arwen As. De Italiaanse merrie staat nog ingeschreven voor de Breeders Course der 3-jarigen, waarvan medio mei een serie op Wolvega wordt verreden. Ebbinge zat onderweg lang in dubio omdat hij wist dat hij de kop niet zou krijgen. Inparkeren was echter ook geen optie vanwege het risico op insluiting. Uiteindelijk besloot hij om hangend in het tweede spoor pas in de laatste rechte lijn toe te slaan.

Indrukwekkend was ook de prestatie van Iris de l’Iton. De vierjarige ruin is in Frankrijk gefokt maar heeft de Nederlandse nationaliteit. Micha Brouwer pakt met hem altijd de kop en deed dat opnieuw. Moest onderweg stuivertje wisselen met Gerko Steenwijk en ging daarna stug door. Won knap in een 1.15-tijd. Voor de seriewinnaar in Wolvega betekende dat een nieuw record.

Het onderdeel van de TF Bronze Challenge werd gewonnen door Dito Quick en Sven Hoste. De Belg bracht zijn oogappel met startnummer negen rustig op de benen. En met nog anderhalve ronde te gaan nam hij de kop over van Flying Star Turbo. Sven Hoste ondersteunde zijn paard bekwaam in de laatste bocht en won soeverein. De finale wacht. Daarin zou wel eens een titanenduel kunnen ontstaan met Brio de Janeiro en Empereur Face!


 

 De koers van de week: Finale TF Silver Challenge

Aparte was na zijn solo een logische favoriet in de finale. Chance Classique en Destrier Atout werden toen twee en drie en leken opnieuw de meest gevaarlijke concurrenten. Alle drie de paarden troffen dit keer het eerste in plaats van het tweede gelid. Aparte was als snelste weg en Chance Classique werd achter hem ingeparkeerd. Ebbinge en Nimczyk, de Nederlandse en Duitse kampioen, lagen direct voorin. Destrier Atout kreeg de rug van Bel Hidalgo die in het dodenspoor bivakkeerde. Toen die sprong pakte Diamond ER het vuile werk op maar Destrier Atout verloor ongemerkt veel terrein. Vlak voor de laatste bocht maakte Diamond ER ook een galoppade en toen lagen de drie oorspronkelijke favorieten weer vooraan. Een verschil in aankomst werd echter niet gerealiseerd. Aparte versnelde op onnavolgbare wijze en won opnieuw ijzersterk ten opzichte van Chance Classique, Destrier Atout, Birdy de Neuilly en Duc des Clerbosq.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Championnat d'Hiver TF Silver Challenge

Aparte / Rick Ebbinge

 

2  -  Prix Ready Cash

Inspector Bros / Robin Bakker

 

3  -  Prix Dhikti Vedaquais

Dito Quick / Sven Hoste

 

4  -  Revanche Boko Champions Challenge

City Guide / Robin Bakker

 

5  -  Prix Bird Parker

Iris de l'Iton / Micha Brouwer

 

6  -  Prix Brillantissime

Arwen As / Rick Ebbinge

 

 

 De beste indrukken van de avond

Aparte

Een ‘comeback-kid’ eerste klas! De vos van Patrick Davidson en Johnny Maurix is na anderhalf jaar afwezigheid beter dan ooit. Hij is toegewerkt naar de finale en won die imponerend.

City Guide

Een eer om dit paard in Wolvega in actie te zien. De expressieve hengst voldeed als tweevoudig winnaar op Vincennes volledig aan de verwachtingen!

Iris de l'Iton

Afgezien van zijn startgaloppade bij zijn debuut heeft de ruin van Stal Payday nog niets verkeerd gedaan. Hij wint zijn laatste drie starts en blijft verbeteren!

 

 Om te onthouden

Candyman Hornline

Benutte zijn startsnelheid om de kop te nemen. Gaf direct over aan Inspector Bros en finishte strak!

Defi Magik

Gerrit de Jong heeft een nieuw avontuur! De Fransman lag lang los van het veld maar kwam hard binnen. Hij eindigde op één lijn met de tweede aankomende en zal de komende tijd verder verbeteren.

Elvis Goes On

Dennis Minnema was duidelijk van plan om de leiding te houden. En dat was terecht want de vosruin hield het lang vol aan kop. Werd uiteindelijk tweede achter de talentvolle Arwen As!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is op woensdag 13 maart. Dan worden er vanaf 18.15 uur zeven draverijen verreden. In de komende twee maanden is de woensdagavond standaard koersavond!