sunday-07122018

De Sunday Special van: 07-12-2018

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 07-12-2018
type meeting: WK Wedden
aantal koersen: 8

totaal beschikbaar prijzengeld: 64.950
beschikbaar voor niet Franse paarden: 48.950
fokpremie voor NL gefokte producten: 4.450


aantal paarden aan de start: 77
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 11

aantal nationaliteiten: 5
deelnemende nationaliteiten: (NL, DE, FR, IT, BE)


koers van de week: Breeders Crown 2 Ans
buitenlandse winnaar(s): Ustang Ludois / eigenaar: De Groote Lieven BVBA
snelste winnaar(s): Urbanio: 1.13,9 / 2100 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

Afgelopen vrijdag werd op Victoria Park het ‘World Championship Premium Betting’ georganiseerd. Er deden 54 teams mee aan het WK Wedden en diegene die na acht koersen de meeste omzet had gedraaid won het toernooi. De totale wedomzet werd tot grote hoogte gestuwd. Het eindresultaat was ruim 300.000 euro waarvan 240.000 werd gegenereerd door de deelnemers aan het WK!

Bijna alle favorieten deden hun plicht en dat zorgde ervoor dat het startkapitaal van alle teams meerdere keren over de kop ging. Ids Schermer won indrukwekkend van start tot finish. Direct daarna stond Rick Ebbinge wederom in de winnaarsring. Urbanio nam onderweg de kop over en spurtte weg in de laatste bocht. Hij verbetert per start en zijn oude vorm lijkt binnen handbereik. Later op de avond won Ebbinge zijn derde koers met Kees Bokma. De favoriet nam voor de tribune de leiding over en weerstond de opnieuw goed lopende Forrest Beemd.

In de Finale van de TF Bronze Challenge was Diamond ER een klasse apart. De vosruin won zijn koersen tot nu toe van achteraf maar dit keer besloot Kooyman zelf het initiatief te nemen. Hij nam de leiding over van Elias en regeerde met ijzeren vuist in een constant tempo. Kooyman won eveneens met de door Jeroen Offeringa getrainde Immortality. De merrie van de familie Jetten draait een super seizoen. Ze werd tweede in de Merrie-Derby, derde in de Breeders Crown Merries en derde in de Fokkers Trofee Merries. Vrijdag won ze de eerste koers in haar carrière en dat deed ze van kop af aan. Forever H bleef eindelijk weer eens vlak en werd tweede.

Jaap van Rijn won niet alleen de ‘Koers van de Week’ met Jewel Star, hij sloeg eveneens toe met Victorymoko. De Timoko-dochter van Stal de Groningers moest zelf het vuile werk opknappen toen de koploper Hunter Montana het tempo opschroefde. Ze schoof op het in het tweede spoor, passeerde de koplopers en pareerde de aanval van Umbra knap. De merrie van meneer Koning liep rondom zonder ijzers en ontwikkelde veel snelheid.

Het ‘Paard van de Avond’ voor de Paris Turf was Ustang Ludois. De pupil van Lieven de Groote won al de Giganten Trial op Victoria Park en zette zijn tweede start in Wolvega ook in een zege om. De Franse grootverdiener kreeg met Gert Sucaet nul op het rekest toen hij de leiding over wilde nemen. De Belgische rijder nam daar genoegen mee, bleef hangen in het dodenspoor en won afgetekend met een sublieme versnelling.


 

 De koers van de week: Breeders Crown 2 Ans

Jewel Star en Joe Fanatic zijn de beste twee tweejarigen van Nederland. De één won de Jonkerprijs, de ander de Derby der Tweejarigen. In de Breeders Crown kwam het duo elkaar opnieuw tegen en bracht Jewel Star de stand op twee-één. De hengst van Cees Roeling had dit keer een stuk gunstiger geloot. Met startnummer vijf nam Jaap van Rijn resoluut de leiding. Cees Kamminga lag tweede met Fair Winner en die liet Ruud Pools inparkeren met Joe Fanatic. Aan kop controleerde Jewel Star de koers volledig. De laatste hoek uit werd het gaspedaal even ingetrapt en liep de zoon van Muscle Mass weg bij de concurrentie. Joe Fanatic verdedigde zijn tweede plaats tegenover Jack Hanover, die vanuit het dodenspoor geweldig liep. Jet Flevo was de beste merrie met een nette vierde plaats voor Fair Winner.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Prix World Championship Premium Betting

Ids Schermer / Rick Ebbinge

 

2  -  Championnat d'Hiver

Urbanio / Rick Ebbinge

 

3  -  Championnat d'Hiver

Diamond ER / Tom Kooyman

 

4  -  Prix Tjaarda.nl

Victorymoko / Jaap van Rijn

 

5  -  Breeders Crown 2 ans

Jewel Star / Jaap van Rijn

 

6  -  Prix Kebby du Bocage

Ustang Ludois / Gert Sucaet

 

7  -  Prix Runnerz.nl

Kees Bokma / Rick Ebbinge

 

8  -  Prix Victoriaparkwolvega.nl

Immortality / Tom Kooyman

 

 

 De beste indrukken van de avond

Ids Schermer

Topdriejarige die voorlopig te goed lijkt voor de concurrentie. Won onaangevochten van start tot finish!

Diamond ER

Is binnen no-time de Bronze Challenge ontgroeid. De vosruin van Ed Burggraaf kan opnieuw als eerste een startnummer kiezen in de Revanche op 21 december. Daarna wacht de overstap naar de Silver Challenge!

Jewel Star

Moest in de Derby der Tweejarigen zijn meerdere erkennen in Joe Fanatic. Had toen een nadelig koersverloop maar kon dit keer makkelijk aan kop komen. Was vanuit die positie oppermachtig!

 

 Om te onthouden

Ismael F Boko

Maakte na ruim twee maanden afwezigheid zijn rentree. De hengst van Draviet Stables werd direct tweede achter een onklopbare favoriet. Gaat deze winter sowieso een koers winnen!

Visage Pale

Staat inmiddels op stal bij Cees Hetteling. De Franse ruin werd bij zijn debuut op Nederlandse bodem derde achter twee toppaarden: Ustang Ludois en Tsar d’Andain. Leuke aanwinst voor de TF Diamond Challenge!

Early Ricardo

Lag door een snelle openingsfase los van het veld. John de Leeuw moest hard aan het werk om aansluiting te krijgen en stoomde knap door naar een derde plaats!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is op vrijdagavond 14 december. Hoogtepunten zijn de Finale van de Boko Champions Challenge en de TF Golden Challenge. Eerste start valt waarschijnlijk om 17.55 uur.