sunday-06112020

De Sunday Special van: 06-11-2020

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 06-11-2020
type meeting: Mons (Be)
aantal koersen: 5

totaal beschikbaar prijzengeld: 42.700
beschikbaar voor niet Franse paarden: 35.200
fokpremie voor NL gefokte producten: 3.200


aantal paarden aan de start: 43
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 0

aantal nationaliteiten: 6
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, BE, USA, CH


Koers van de week: Derby des 2 Ans / Derby der Tweejarigen
buitenlandse winnaar(s): Cyriel d'Atom, eigenaar: Stal d'Atom
snelste winnaar(s): Cyriel d'Atom: 1.13,0 / 2300 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

Overal in Europa wordt momenteel gekoerst, behalve in eigen land. En dus trekken de Nederlandse professionals over de grens om inkomen te genereren. Veel ‘oranje’ professionals reizen naar Duitsland (Gelsenkirchen, Mönchengladbach en Berlijn), Zweden (Malmö), Frankrijk (Lille, Parijs, Nancy) en België (Mons). Op deze plek zullen we voorlopig dan ook regelmatig verslag doen van buitenlandse koersen. Te beginnen met de selectieproeven die vrijdag jl. in het Belgische Mons werden verreden, zoals de Derby der Tweejarigen. De ‘Koers van de Week’ werd in een bloedstollende finish gewonnen door Lincoln Transs R en Dennis Minnema!

Een ander hoofdnummer was de Finale des Régions. Daarin domineerde Jello W met Jaap van Rijn. Zijn meest gevaarlijke concurrent Joe Fanatic volgde hem als een schaduw. De Crebas-troef kwam laat vrij en moest genoegen nemen met een sterke tweede plek.

Direct daarna was de Trophée d’Automne een prooi voor Kansas Lobell en Rick Ebbinge. De pechvogel van de Nederlandse Derby nam het op tegen de pechvogel van de Belgische Derby, Noxx Vrijthout. Kansas Lobell werd serieus op de proef gesteld en zette vanuit het tweede spoor ijzersterk door.

In de goed bezette Trotteur Français Diamond Challenge werd een duel verwacht tussen Viking d’Hermes en Ustinof du Vivier. Deze twee grootmachten werden echter teruggewezen naar plek twee en drie. Cyriel d’Atom won namelijk van start tot finish. De vos met de markante bles lijkt daarmee zijn topvorm teruggevonden te hebben. Winnende rijder was de Belg Jos Verbeeck.

In de laatste koers kwam de instapklasse voor Trotteur Français in actie. Eternal des Hayes had lang de kop en ook de tweede troef uit de stal van Kristof Depuydt lag mooi in de koers. Franky du Cap Vert leek hoge ogen te gooien maar werd op speed verschalkt door Falco du Bordage en Rosalie Janssen!

Tot slot nog even over het feit dat er in Wolvega voorlopig niet wordt gekoerst. Ekko Kisjes (EK) gaf namens de Raad van Advies van Victoria Park Wolvega uitleg over de situatie waarin de Nederlandse drafsport momenteel verkeert. Via deze link kunt u het interview met Ekko Kisjes terugzien: https://youtu.be/W4QLtHzNKKA

Kisjes legde uit dat het verzoek om weer achter gesloten deuren te koersen in Wolvega, zoals ook in Wassenaar gebeurde vorige week, is afgewezen door de Veiligheidsregio Fryslân. “Dat is een grote klap voor de sector. Natuurlijk moeten we het virus indammen maar praktisch gezien zijn de selectieproeven op een veilige en verantwoorde manier mogelijk, zo bewees Duindigt vorige week opnieuw. Deze sector is niet rechtstreeks getroffen door een uitbraak van Covid19-gevallen. We zijn gewend om te werken volgens protocollen. Juridisch gezien is de mogelijkheid er ook binnen de geldende Noodverordening.”

De baan van Wolvega ligt bovendien in een regio, Friesland, die beter scoort dan de rest met een R-waarde ruim onder de 1, zo vertelde Kisjes. “Veel professionals komen hier uit de regio. Overal in Europa kunnen drafprofessionals nog steeds hun brood verdienen door te koersen, behalve dus nu weer in Nederland. Nederlanders trekken dus logischerwijs naar het buitenland. Ondertussen in eigen land zie je veel zaken die je wenkbrauwen doen fronsen: schaatsen mag in Friesland en hengstenkeuringen in Limburg gaan door.

Het werk op een baan als Victoria Park Wolvega, in de buitenlucht, op 2 meter afstand, volgens een protocol kun je beter vergelijken met werken zoals op een bouwplaats dan met een contactsport als voetbal. Overigens gaan zowel de bouw als het voetbal wel door.”

Kortom, lastig te begrijpen, stelt het lid van de Raad van Advies. “Waar een wil is, is een weg. En hier is de wil weg. In Frankrijk wordende selectieproeven gezien als een landbouwactiviteit. Hier in Nederland vallen we ook onder het ministerie van LNV. Maar nu krijgen we weer het label sport opgeplakt. Vervolgens besluit er iemand, zonder onderbouwing, dat het geen professionele sport is, terwijl het selectieproeven voor professionals betreft, zoals elders in Europa.”

Over de vervolgstappen meldde Kisjes dat VPW en NDR in gesprek met B&W en de Veiligheidsregio. “Maar het ziet er niet naar uit dat zij op korte termijn actie ondernemen voor onze sector.”

En dus zullen landgenoten naar het buitenland moeten trekken om hun bedrijf te redden. De successtal van Bas Crébas uit Bant maakt deze week 1540 reiskilometers. “Dat had 60 kilometer kunnen zijn. Want meer is het niet, naar Wolvega heen en neer.”


 

 De koers van de week: Derby des 2 Ans / Derby der Tweejarigen

In de met 22.000 euro gedoteerde Derby waren de drie paarden van Bas Crebas het beste weg. De Payday-brigade werd aangevoerd door Lion’s Wish met stalgenoten Lincoln Transs R en Lucas in zijn kielzog. Met nog een ronde te gaan nam Lucas de kop over. Niet veel later maakte Love You Too een galoppade. Enkele lengtes achter hem volgden Laith H Boko, Lucina en Lidero. Jofferprijs-winnares Lucina besloot het gat dicht te rijden en kwam in de laatste bocht naast de koploper. En de laatste bocht uit hadden alle zes deelnemers nog de illusie om te winnen. Dennis Minnema vond een gaatje met Lincoln Transs R en kwam als sterkste uit de strijd voor Lucas en Lion’s Wish die binnendoor de derde plaats veiligstelde. Lidero finishte hard als vierde voor Lucina en Laith Boko, in misschien wel de spannendste slotfase van het jaar!

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Lincoln Transs R

Had in de Jonkerprijs last van een keelontsteking en revancheerde zich op grandioze wijze door zich te kronen tot kampioen van de Nederlandse tweejarigen 2020!

Kansas Lobell

Kreeg vanuit het dodenspoor Noxx Vrijthout op de knieën. De dappere hengst sprong in de Derby maar kan dit jaar wellicht een andere klassieker winnen!

Cyriel d'Atom

De vosruin werd door Jos Verbeeck vroeg naar voren gestuurd en denderde door in de snelste tijd van de dag. Top prestatie!

 

 Om te onthouden

Laith H Boko

Kwam in de Derby der Tweejarigen slechts één lengte achter de winnaar binnen. De grote outsider kreeg geen ruimte in de massasprint maar leek nog wel wat in de tank te hebben…

Jack Baldwin

Sprong vlak voor de finish weg in een duel om de winst. Loopt normaal graag aan kop maar kan vanuit het veld een hoop snelheid ontwikkelen!

Gouritch

Was zoals de trainer aankondigde een stuk verbeterd. Kreeg laat ruimte maar sprintte naar een knappe derde plek in een hoge 1.15!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Tot nader order wordt er in Wolvega helaas niet gekoerst. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat er in 2020 geen Prijs der Giganten wordt verreden. Via deze link kunt u het interview met Ekko Kisjes terugzien. https://youtu.be/W4QLtHzNKKA. De koersen in Mons werden vanuit de studio van Wolvega Live! voorzien van Nederlands commentaar en zijn als service naar de Nederlandse liefhebbers ook te bekijken via het Youtube-kanaal van Victoria Park Wolvega.