sunday-04122020

De Sunday Special van: 04-12-2020

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 04-12-2020
type meeting: Premium Meeting
aantal selectieproeven: 6

totaal beschikbaar prijzengeld: 61.160
beschikbaar voor niet Franse paarden: 46.160
fokpremie voor NL gefokte producten: 6.860


aantal paarden aan de start: 48
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 0

aantal nationaliteiten: 4
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, BE


selectieproef van de week: Wolvega á Mons Winter Cup
buitenlandse winnaar(s): Viking d'Hermes, Christophe de Groote / Erminig d'Oliverie, Jules van den Putte jr / Duc de Tyrole, Kristof Depuydt
snelste winnaar(s): Viking d'Hermes: 1.14,6 / 2300 meter


geschreven door: Geert Koops

 

 De selectieproeven

Zes draverijen werden er vrijdagmorgen afgewerkt op de drafbaan van Mons. Voor de driejarigen stond de Fokkers Trofee nog op het programma. Kansas Lobell en Kimberly’s Wish gingen met de winst aan de haal. De grootverdiener Erminig d’Oliverie strekte haar benen in de Winter Cup en voldeed volledig aan de verwachtingen.

De Fokkers Trofee had slechts zes deelnemers getrokken. Gezien het late tijdstip in het seizoen als gevolg van COVID-19 een jammerlijk gevolg. Kansas Lobell liet andermaal zien dat hij tot de betere paarden van zijn jaargang behoort. In een koers waarin Karola lang het initiatief had wachtte Rick Ebbinge geduldig zijn kansen af. Op weg naar de laatste bocht trok Kansas Lobell ten strijde en kwam hij aan de kar van Karola. Die begon de vermoeidheid te voelen van het kopwerk en zag Kansas Lobell langszij komen. Die won het zeker voor Kenzo W en Karola in een hele snelle 1.14,8a-2300 meter. In de Fokkers Trofee Merries begon kanspaard Kodaira Rensuma met een grote fout, zodat er nog vier deelneemster overbleven. Twee daarvan, Kimberly’s Wish en Kaboom kwamen uit de stal van Bas Crebas en zij namen de eerste twee plaatsen voor hun rekening. Kaboom ging lange tijd aan kop, maar strandde als vele koppaarden in de slotfase. Kimberly’s Wish won in handen van Dennis Minnema die een uitstekende rit afleverde. Kaboom werd tweede voor Katie Mon Amie.

De meeting was begonnen met een overwinning voor Hugo d’Hertals. De Franse driejarige kende weinig problemen en won ook zijn tweede start van zijn nog prille carrière. Rick Ebbinge sprak van een goede koers buitenom en stelde dat Hugo d’Hertals een interessant paard is om te volgen.

In de Wolvega Elite Challenge maakte Viking d’Hermes met Christophe de Groote zijn favorietenrol volledig waar. De aan 1,60 vertrokken ruin kwam na enkele klasseringen geen moment in de problemen en bouwde zijn voorsprong verder uit om in 1.14,6a-2300 meter te winnen voor Inspector Bros en Cirrus Atout. In de Championnat d’Hiver liep Droit au Coeur tegen een nederlaag aan. De ruin had lange tijd de leiding maar bleek uiteindelijk de ideale gangmaker te zijn voor zijn gevaarlijkste concurrent Duc de Tyrole. Die nam vanuit de laatste bocht de overhand en won het heel ruim voor Dito Quick en Defi Magik.


 

 De selectieproef van de week: Wolvega á Mons Winter Cup

De Wolvega à Mons Winter Cup was de Koers van de week en kreeg dankzij de uitschrijving een miljonair aan de start. Erminig d’Oliverie verdiende al meer dan 1 miljoen euro dankzij overwinningen in onder andere het Criterium des 3 Ans. Een jaar later werd zijn tweede in het Criterium des 4 Ans. De concurrentie in Mons was vanzelfsprekend lichter dan op Vincennes en Jules van de Putte beleefde dan ook een probleemloze rit achter de dochter van Scipion du Goutier. Vanaf het buitenste nummer zeven in het eerste startvak begon Erminig d’Oliverie gelijk goed en nam de leiding om deze niet meer af te staan. In 1.16,0b-2840 meter bleef zij royaal voor Apache Jeloca en Cyriel d’Atom. Jules van de Putte had zodoende een succesvolle eerste rit met de zesjarige merrie. “Na de Prix de Bourgogne op Vincennes, waarin zijn een fout had gemaakt in de eerste bocht, werd ik gebeld door Franck Leblanc of ik haar vandaag wilde rijden. Dat wilde ik graag. Het was een mooie uitschrijving waarin zij 25 meter voordeel had aan de start. Het verliep goed. Zij deed haar koers heel erg soepel en heeft laten zien dat zij een heel goed paard is. Haar volgende start ligt waarschijnlijk weer op Vincennes”, vertelde de winnende rijder na de koers.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Selectieproef:
Winnende combinatie:

 

 De beste indrukken van de avond

Erminig d’Oliverie

Kende weinig problemen in de Winter Cup. De merrie van trainer Franck Leblanc ging foutloos rond en won onaangevochten. Een goede koers voor het moraal. Volgende start, vermoedelijk op Vincennes, zal de concurrentie weer sterker zijn.

Kansas Lobell

Liep een hele sterke koers. Zocht in de slotronde de aanval en passeerde op overtuigende wijze Karola. Hij won het in een snelle tijd en was slechts twee tiende langzamer dan de winnende Viking d’Hermes in de Elite Challenge.

Kimberly’s Wish

Was door Bas Crebas goed voorbereid op deze koers. De merrie had extra trainingsarbeid gekregen en dat resulteerde in een knappe overwinning, mede dankzij een goede rit van Dennis Minnema.

 

 Om te onthouden

Hugo d’Hertals

Zette ook zijn tweede start om in een knappe zege. Volgens Rick Ebbinge een interessant paard om te volgen. Daar sluiten wij ons graag bij aan.

Viking d’Hermes

Won oppermachtig de Elite Challenge en klopte een aantal sterke paarden. In deze vorm wint hij er nog wel een paar.

Apache Jeloca

Deed opnieuw zijn best en dat resulteerde in een tweede plaats achter miljonair Erminig d’Oliverie. Zette in de slotfase prima door en pakte het tweede geld.

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

Na een serie ochtendmeetings wordt er volgende week vrijdag vanaf 18.30 uur gekoerst in het Belgische Mons. Hoofdnummers zijn het Championnat d’Hiver (TF Lady Challenge) en de Winterster der Tweejarigen.