sunday 03012020

De Sunday Special van: 03-01-2020

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 03-01-2020
type meeting: Premium meeting
aantal koersen: 6

totaal beschikbaar prijzengeld: €. 41.300,--
beschikbaar voor niet Franse paarden: €. 30.800,--
fokpremie voor NL gefokte producten: €. 2.800,--


aantal paarden aan de start: 71
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 9

aantal nationaliteiten: 7
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, BE, SE, IT, NO


koers van de week: Midwintercriterium
buitenlandse winnaar(s): geen
snelste winnaar(s): Prosperous, 1.13,7, 2.600 meter


geschreven door: Albert Dilling

 

 De koersen

Amper bekomen van de oliebollen en de champagne van de jaarwisseling bood Victoria Park op de eerste vrijdag van het jaar met acht prachtige koersen opnieuw vuurwerk. Voor de liefhebber betekende deze eerste meeting een prachtige gelegenheid om vrienden en bekenden in de sport het beste voor het komende jaar te wensen. Micha Brouwer en Dillinger Gentil  gaan de boeken in als winnaars van de eerste koers in 2020. Rick Ebbinge en Jaap van Rijn wonnen beiden twee koersen. We nemen de acht koersen even stuk voor stuk met u door.

De meeting begon met de Prix Expo Etalons, een koers voor Franse paarden uit de Silver Challenge. In de opener van het jaar vertrok Dillinger Gentil als favoriet en de crack van eigenaar Spangahoeve bezorgde zowel de wedders als zijn eigenaren een vliegende start van het drafsportjaar door het nummer afgetekend te winnen voor Diamond ER en Belle Bonanza!

Het inzetten op paarden uit de Stal van Jeroen Engwerda is zo langzamerhand lucratiever dan beleggen. In de Prix de Mons leverde een inzet op “vaste winnaar” Zuleika Font een rendement van maar liefst 60% op. In deze koers leek het allemaal wat spannender dan het was. Zuleika Font dicteerde de koers maar kreeg op de finish af wel de nodige tegenstand. Ebbinge toonde echter zijn kwaliteiten en stuurde de merrie als zekere winnares over de meet. Het betekende de eerste van twee zeges voor zowel Ebbinge als eigenaar Stal Schermer!

In de vierde koers gaf Dame Quick haar puike prestatie van 20 december een prima vervolg door opnieuw te winnen. In een onderdeel van de TF Lady Challenge zette ze de koers al snel naar haar hand en wist ze zich op de laatste meters Dona de Vrie en Fortuna Phyt’s duidelijk van het lijft te houden. Het leek erop dat Fortuna Phyt’s met de winst aan de haal zou gaan maar Jeffrey Mieras moest hard werken om de merrie in de laatste meters op de been te houden. Daardoor moest de combinatie zelfs het tweede geld aan Dona de Vrie laten!

In de vijfde koers boekte Rick Ebbinge namens Stal Schermer zijn tweede zege en ook deze winst was amper verrassend te noemen. Ahura Mazda Font heeft in deze klasse niets te vrezen. De Andover Hall-dochter had in haar vierde start genoeg aan een kilometertijd van 1.15,9 om haar vierde opeenvolgende zege te pakken. Een trio met Jawis en Kia Ora leek op voorhand de meest logische keuze maar daar stak Indy Starlake een stokje voor. De ruin was beter dan rijder Robin Bakker vooraf had ingeschat en pakte een sterke tweede plaats. Dat beloofd nog wat voor het vervolg als de troef van Sinie de Glee echt koersritme heeft! Jawis en Kia ora completeerden het kwartet in deze koers.

Rick Wester presteerde met de winst van Harrison Boko in de Prix d’Avenches een waar huzarenstukje. De sympathieke Wester wist voor de vierde keer op rij te winnen tijdens de eerste meeting van het nieuwe jaar. In 2017 deed hij dat met Beautiful World, in 2018 wonnen Cazio Josselyn en Comete de Baffais voor hem, het afgelopen jaar deden Empereur Face en James Vrijthout hetzelfde en in 2020 was het dus de beurt aan Harrison Boko, met een zege die zeker niet direct verwacht was gezien de cote van 15 tegen 1. Zurich As liep hier opnieuw een beste koers voor Shabani BR waar de meeste wedders toch iets meer van verwacht hadden!

In de voorlaatste koers was Goo River Flevo de sterkste. Met de aanwezigheid van favoriet Jewel Star en Girlofmanymissions was de winst van Goo River Flevo niet helemaal voor de hand liggend. Jewel Star leek lang voor de winst te gaan maar de ruin was nog niet helemaal scherp en finishte uiteindelijk als zevende. Daarmee leek niets een zege voor Girlofmanymissions in de weg te staan maar dankzij de stuurkunsten van André Bakker wist Goo River Flevo die winst net voor de neus van de Duitse merrie weg te snoepen!

Bij de huldiging van de winnaar van de slotkoers zagen we Ynze v.d. Velde weer eens in de winnaarsring. De fokker van grootheden als Evita Idzarda, Gigant Idzarda, Tygo Idzarda e.v.a. zag de door hem gefokte FromHeaven Idzarda sterk winnen! De From Above-zoon was in deze koers voor paarden uit de beginnersklasse duidelijk de sterkste en won de koers vanaf de start en wist in de slotmeters juist voldoende voordeel te behouden op favoriet Just Massive. De getoonde kilometertijd van 1.16,7 over 2.100 meter geeft aan dat FromHeaven Idzarda een hele echte is.


 

 De koers van de week: Midwintercriterium

De koers van de week was dit keer het Midwintercriterium voor paarden uit de Elite klasse. Het nummer kende met Grift jr één schrapper en zodoende gingen 9 combinaties op jacht naar een eerste prijs van liefst 4.500 euro. Na de start ontspon zich een felle strijd om de leiding die uiteindelijk werd gewonnen door Hambo Transs R. Hier lag waarschijnlijk al de sleutel tot de zege van Prosperous want rijder Jaap van Rijn hield zijn troef wijselijk buiten dit gevecht en wachtte tot de kruitdampen waren opgetrokken om zijn paard naar het front te sturen. Van daaruit domineerde Prosperous de koers en won onaangevochten in een koersrecord van 1.13,7 over 2.600 meter. Voor Prosperous was het een winnend koersdebuut voor z’n nieuwe eigenaar Draviet Stables.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Prix Expo Etalons

Dillinger Gentil / Micha Brouwer

 

2  -  Midwintercriterium

Prosperous / Jaap van Rijn

 

3  -  Prix de Mons

Zuleika Font / Rick Ebbinge

 

4  -  Prix Billie de Montfort

Dame Quick / Jaap van Rijn

 

5  -  Prix de Son Pardo

Ahura Mazda Font / Rick Ebbinge

 

6  -  Prix d'Avenches

Harrison Boko / Rick Wester

 

7  -  Prix de Berlin Mariendorf

Goo River Flevo / André Bakker

 

8  -  Prix de Gelsenkirchen

FromHeaven Idzarda / Dion Tesselaar

 

 

 De beste indrukken van de avond

Prosperous

Prosperous won z’n koers zo makkelijk dat hij in deze klasse niets te vrezen heeft. De vraag is echter wel of we hem op VP vaak aan de start zullen zien. Voor de ruin staat een start tijdens het Pda-weekend op Vincennes gepland!

Ahura Mazda Font

Ahura Mazda Font wint haar koersen zoals ze wil en lijkt voorlopig een maatje te groot voor haar concurrenten. Ebbinge gaf haar een koers waarin ze opnieuw het nodige geleerd zal hebben. De Italiaanse kan uitgroeien tot een complete merrie waar we in de toekomst nog hele mooie dingen van gaan horen.

FromHeaven Idzarda

FromHeaven Idzarda liep pas zijn tweede koers en toonde daarbij direct een snelle tijd. Mede gezien het feit dat de hengst van From Above de koers zelf moest maken toont aan dat we hier spreken over een getalenteerde draver. In deze klasse valt er voor FromHeaven Idzarda voorlopig nog wel het e.e.a. te winnen.

 

 Om te onthouden

Just Massive

Just Massive is een kasteel van een paard. In de slotkoers kwam de hengst slechts een halsje tekort voor de winst. Blijft het paard zich zo verder ontwikkelen dan is de eerste zege slechts een kwestie van tijd.

Dean les Jarriais

Dean les Jarriais is de halfbroer van Croatie d’Amour en liep afgelopen vrijdag voor het eerst op Victoria Park. Lange tijd leek het er op dat de Fransman het tweede geld voor zich op zou eisen maar in de slotfase lieten de krachten hem in de steek. Met het vakmanschap van trainer Kamminga verwachten we hem binnenkort echter in de winners circle.

Indy Starlake

Indy Starlake liep z’n tweede koers na een pauze. De ruin was met een tweede plaats verder dan z’n rijder Robin Bakker had ingeschat. Dat beloofd met meer koersritme het nodige voor de komende starts. We verwachten dat de ruin de beloftevolle start van z’n koerscarrière (2 zeges in het voorjaar van 2019) de komende periode een passend vervolg zal geven!

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

A.s. vrijdag wordt er opnieuw gekoerst op Victoria Park en deze avond zijn de Winter Trophy en de Revanche van de Winterfinale voor paarden uit de Franse Golden Challenge de publiekstrekkers. De vrijdagavonden op Victoria Park kenmerken zich naast topsport ook door een uitermate gezellige sfeer op en rond de baan. Een betere start van uw weekend bestaat niet. Het eerste “start vrij” zal deze vrijdagavond rond de klok van 18.30 uur te horen zijn!