sunday-01022019

De Sunday Special van: 01-02-2019

 De algemene gegevens van deze meeting

datum meeting: 01-02-2019
type meeting: Premium Meeting
aantal koersen: 7

totaal beschikbaar prijzengeld: 33.800
beschikbaar voor niet Franse paarden: 25.300
fokpremie voor NL gefokte producten: 2.300


aantal paarden aan de start: 58
aantal paarden uitgeloot: 0
aantal paarden nieuw op VP: 1

aantal nationaliteiten: 7
deelnemende nationaliteiten: NL, DE, FR, IT, BE, SE, US


koers van de week: Regio Challenge Alkmaar (Revanche tot €12.000)
buitenlandse winnaar(s): Geen
snelste winnaar(s): Kees Bokma: 1.15,0 / 2100 meter


geschreven door: Ferry Hollander

 

 De koersen

De meeting van afgelopen vrijdag stond in het teken van de laatste Regio Challenge Alkmaar deze winter. Het was het eind van een geweldig vierluik. Deze ‘Koers van de Week’ werd gewonnen door Makalo en Jaap van Rijn. De Alkmaar-specialisten kunnen zich nu opmaken voor bijvoorbeeld de Alkmaar Spring Cup begin maart.

Team Engwerda maakte haar naam waar als ‘Winterkampioen’ door twee koersen te winnen. In de openingsdraverij hield Kees Bokma het kruid kurkdroog terwijl er vooraan flink met krachten werd gesmeten. Wie het laatst lacht lacht het best want de vier paarden die achteraan bungelden eindigden één, twee, drie en vier! Kees Bokma was een klasse apart en won in de snelste tijd van de dag.

Niet veel later won Ebbinge met Zuleika Font. Stalgenoot Victor ZS sleurde aan kop en Michael Nimczyk ging voor Zuleika Font uit met Volare Gar. De Duitse kampioen had verwachtingen met de nieuwe aankoop van Stall Habo en dat was terecht. Vanuit een moeilijke positie liep zijn paard naar een knappe derde plek. Niemand had echter een antwoord op de flitsende versnelling van Zuleika Font. Dat gold ook voor Gipsy Starlake die de favoriet de hele weg als een schaduw volgde en beviel met een tweede plaats.

Net als Zuleika Font bleef Do You Love Me ook ongeslagen op Nederlandse bodem. De Franse aanwinst van Cees Kamminga sloeg voor de derde maal toe in drie starts. Zijn Groninger-eigenaren zijn nieuw in de sport en weten niet wat hen overkomt. De klassedraver had ondanks een zweer in zijn mond geen probleem met de van zijn rug afkomende Chance Classique en stalgenoot Croatie d’Amour.

Het slot van de avond was voor Stal Payday en Team Crebas. Demolition Girl en Dennis Minnema behaalden sportieve revanche door te zegevieren in de 3100 meter koers voor Franse merries. Bij haar Nederlandse debuut verloor de oud Westerink-pupil een tweede plaats achter de groene tafel door een paaltjes-incident. Nu werd ze op macht gereden en won ze op een manier die hoop geeft voor de 4,5 kilometer van Alkmaar!

Daarna was het de beurt aan Harenne F Boko en Micha Brouwer die toesloegen aan 23 tegen 1. De vijfjarige zoon van Varenne heeft veel blessureleed achter zich gelaten en toonde karakter door Harmke Schermer voor te blijven in een fraaie eindstrijd. Dat de stal verwachtingen had was wel duidelijk want met nog een ronde te gaan verruilde Micha de binnenkant voor het dodenspoor om insluiting te voorkomen.


 

 De koers van de week: Regio Challenge Alkmaar (Revanche tot €12.000)

Net zoals Gillarney F Boko wist Makalo ook een dubbelslag te slaan in de Regio Challenge Alkmaar. Na winst in de Finale was hij ook de sterkste in de Revanche. Jaap van Rijn mengde zich van start af niet in de strijd om de leiding, die gewonnen werd door Hamphsire F Boko. Voor de tweede bocht werd hij afgelost door Makalo. Zijn gevaarlijkste concurrenten zochten hun heil het tweede spoor. French Kiss rukte op naar voren en was de ideale gangmaker voor het Paradepaard van Alkmaar 2018: Galaxy W. Van Rijn onderkende het gevaar en gaf de laatste keer overzijde extra gas zodat hij op speed niet verrast kon worden. Dat pakte geweldig uit met een makkelijke overwinning als gevolg. Tweede werd Galaxy W voor French Kiss, Flavius Boko en Fledder Greenwood. We zijn erg benieuwd hoe Makalo zich doorontwikkeld en of hij straks zijn mannetje zal staan in de open klasse.

 

 De winnaars van deze meeting waren:
Koers:
Winnende combinatie:

1  -  Prix Railcare.nl

Kees Bokma / Rick Ebbinge

 

2  -  Prix Topkip.nl

Vaduz Wise As / Erwin Bot

 

3  -  Prix Eisma.nl

Zuleika Font / Rick Ebbinge

 

4  -  Prix Bird Parker

Do You Love Me / Cees Kamminga

 

5  -  Regio Challenge Alkmaar Revanche

Makalo / Jaap van Rijn

 

2  -  Prix Belina Josselyn

Demolition Girl / Dennis Minnema

 

7  -  Prix Houthandel.nl

Harenne F Boko / Micha Brouwer

 

 

 De beste indrukken van de avond

Kees Bokma

Ebbinge hield zich gedeisd toen de leiders elkaar het leven zuur aan het maken waren. Ging op het juiste moment naar voren, parkeerde in en won op sterke wijze!

Vaduz Wise As

Maakte zijn rentree vanuit het tweede gelid met ijzers. Kwam snel aan kop en draafde strak naar de finish. De klassedraver van Leendert Gerrits kan zich in Wolvega klaarmaken voor het grote werk!

Zuleika Font

De merrie van Stal Schermer bleef in haar vierde start ongeslagen! Kreeg een droomparcours op de rug van Michael Nimczyk en vloog vlak voor de laatste bocht iedereen voorbij.

 

 Om te onthouden

Tempel LB

Kreeg geen positie en deed een zelfmoordpoging door de leider onder zware druk te zetten. Legde de eerste kilometer af in 1.12 en liet het richting de finish zeker niet zitten.

Gipsy Starlake

Kwam deze winter terug na een zware peesblessure en scoorde inmiddels drie tweede plaatsen op rij. De merrie van de Starlake Stable is toe aan een overwinning!

Kissmequick

Mistte de start door een korte galoppade. Sloot aan bij het peloton en ging met nog achthonderd meter te gaan driedik. Liet een snel moment zien en eindigde op één lijn met de vierde aankomende…

 

 Vooruitblik op de volgende meeting!

De volgende meeting van Victoria Park is op maandag 4 februari. Dan worden er drie races verreden die allemaal live te zien zijn op Equidia. De eerste start valt om 12.10 uur.